06 MAYIS 2024
BIST 100 10.257,69 % -0,19
DOLAR 32,260 % -0,24
EURO 34,812 % 0,00
ALTIN GR. 2.411,62 % 0,76
BRENT 83,360 % 0,72
BTC 63.801,94 % 1,37
Haber Giriş: 26.04.2024 - 13:40 | Son Güncelleme: 26.04.2024 - 13:40

Kötü kokulu gaza neden olan şaşırtıcı yiyecekler

Kötü kokulu gaza neden olan gıdalar kükürt kokusu üreten bileşikler içerir. Bazıları tam olarak sindirilmez ve bağırsak bakterileri tarafından fermente edilerek gaz oluşumuna neden olur. İşte bu durumu yaratan bazı besinlerin listesi...

Kötü kokulu gaza neden olan şaşırtıcı yiyecekler

Kötü kokulu gaza neden olan gıdalar kükürt kokusu üreten bileşikler içerir. Bazıları tam olarak sindirilmez ve bağırsak bakterileri tarafından fermente edilerek gaz oluşumuna neden olur. İşte bu durumu yaratan bazı besinlerin listesi...

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Eğer kokulu gaza yatkın biriyseniz muhtemelen yumurta ve fasulyenin tehlikeleri hakkında her şeyi biliyorsunuzdur.

Ancak şişkinliğe neden olduğu kanıtlanmış diğer bazı yiyecekler daha şaşırtıcı olabilir.

Hepsi kükürt içeren besinlerdir. Bu gıdalar metabolize edildiğinde ortaya kükürt kokulu gaz çıkar . 

Diğerlerinin sindirimi zordur, ince bağırsağa giderler ve burada fermente olurlar ve kişinin gazlarının diğer insanlarında fark edeceği kadar kötü kokmalarına neden olur. 

Kırmızı et

Saldırgan gazın arkasında sık sık yenen biftek, pirzolalar yatabilir.

Kırmızı et, kükürt içeren amino asit metiyonini içerir. Vücut bu amino asidi parçaladığında, bağırsak bakterileri onu hidrojen sülfite dönüştürerek kötü gaza neden olur. Vücudun parçalanması daha uzun süren karmaşık moleküller nedeniyle aslında sindirimi yavaşlatabilir.  Etin tamamen sindirilmesi tam iki gün sürebilir.

Sindirimi meyve ve sebzelere göre daha uzun süren yağlı yiyecekler, bu süreyi bağırsakta iltihaplanma ve fermentasyonla geçirir, bu da gaz emisyonlarının kokma olasılığını artırır.

Sarımsak ve soğan

Sarımsak, aynı zamanda soğan, pırasa, yeşil soğan ve buğdayda da bulunan fruktan adı verilen fermente edilebilir karbonhidratlar adı verilen bileşiklerle doludur.

İnsan sindirim sistemi fruktanları metabolize edemez. 

Sonuç olarak ince bağırsaktan kalın bağırsağa büyük ölçüde sindirilmemiş olarak giderler.

Bağırsak mikrobiyomunu oluşturan bakteriler, oraya vardıklarında gıdayı fermente eder ve sonuçta kötü kokulu gazlar ortaya çıkar.  

Her ikisi de Allium bitki ailesine ait olan sarımsak ve soğan da onlara keskin aromalarını veren kükürt bileşiklerini içerir.

Kümes hayvanları

Bu listedeki diğer gıdalar gibi tavuk da, esas olarak metiyonin ve sistein amino asitlerinden dolayı çok miktarda kükürt içerir.

Tavuk yediğimiz zaman, sindirim sistemi proteinleri amino asitlere ayırır ve bunlar da kan dolaşımına karışır.

Bu amino asitler vücutta metabolize edildiğinden kükürt bileşikleri yan ürünlerdir.

Kızartılmış tavuk, hazırlanmasında kullanılan yağ miktarı nedeniyle yüksek oranda yağ içerir. Yüksek yağlı gıdalar yavaş sindirilir ve bağırsakta fermantasyona yol açar. 

Tavuk butları gibi bazı kümes hayvanı kesimleri diğer kesimlere göre daha fazla yağ içerir ve bu da gaz oluşumuna katkıda bulunabilir.  

Yapay tatlandırıcılar

Vücut, sodadaki tatlandırıcı olan stevia ve aspartam gibi yapay tatlandırıcıları sindirmekte zorlanabilir.

Virginia merkezli bir gastroenterolog olan Dr. Patricia Raymond şunları söyledi: 'Yüksek fruktozlu mısır şurubu aynı zamanda aşırı gaz ve ishale de neden olabilir.'

Birçok tatlandırıcı vücut tarafından tam olarak sindirilmez ve ince bağırsaktan fermantasyon sürecinin başlayacağı kalın bağırsağa geçebilir. 

Sonuçta hidrojen, metan ve hidrojen sülfür gibi gazlar ortaya çıkar.

Diyet Kola gibi popüler gazlı içeceklerdeki karbonatlama ve tatlandırıcılar da şişkinliğe ve bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere yol açabilir.

İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerin tükettikleri gazoz ve diğer tatlıların miktarına özellikle dikkat etmeleri gerekir.       

Yüksek lifli gıdalar

Brokoli, kuşkonmaz ve lahana gibi lif oranı yüksek sağlıklı gıdaların sindirimi daha uzun sürer ve kalın bağırsakta fermantasyon için daha fazla zaman tanır. 

Bu gıdalardaki kükürt, kötü gazın iğrenç kokusuna neden olur.

Bazı yiyecekler diğerlerine göre daha kötü suçludur. 

Örneğin brokoli ve lahana bir odayı temizleyecek gaz üretebilir.

Şişkinlik yaşamın doğal bir parçasıdır. Ortalama bir insan bilinçli ya da bilinçsiz olarak günde 13 ila 21 gün gaz çıkarır. Aşırı gaz utanç verici olabilir ve hatta birinin sosyal yaşamının önüne geçebilir. 

Çoğu şişkinlik vakası, normalde yediğimiz sindirilmemiş yiyeceklerden ve konuşurken veya sakız çiğnerken yutkunduğumuz havadan kaynaklandığı için kontrol edilebilen koşulların sonucudur. 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Mustafa Baygın

YORUMLAR

Kötü kokulu gaza neden olan şaşırtıcı yiyecekler
haberine yorum yapın
0 YORUM