Daha iyi bir uyku için hangi egzersizi yapmalı?

Daha kaliteli bir uyku için hangi sporları yapmalı? sorusunun yanıtı bilim insanlarından geldi. Direnç antrenmanları, kardiyo antrenmanına kıyasla insanların daha iyi uyumasını sağladığı ortaya çıktı.

Daha iyi bir uyku için hangi egzersizi yapmalı?
Yayınlama: 20.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Doktorlar sürekli olarak egzersizi uykuyu iyileştirmek için bir araç olarak önermektedir . 

Ancak uzmanlar, belirli hareket türlerinin diğerlerinden daha fazla ertelemenize yardımcı olabileceğini söylüyor. 

Uyku terapisinde uzman fizyolog Dr. Nerina Ramlakhan’a göre ağırlık, vücut ağırlığı veya direnç bantları kullanılarak yapılan direnç antrenmanı uykunuzu iyileştirmenin en iyi yoludur.

Bu, squat, hamle ve şınav gibi hareketlerin yanı sıra el ağırlıklarını kaldırmayı veya makine kullanmayı da içerir. 

Dr Ramlakhan, direnç egzersizlerinin uykuyu artırıcı faydalarının, koşu ve HIIT gibi kardiyo egzersizlerine kıyasla kaslarınızın sizi uykulu hale getiren adenozin adlı hormonu daha fazla üretmesinde yattığını  söyledi .

Uyku sağlık için çok önemlidir. Ulusal Yaşlanma Konseyi’ne göre , yetersiz uyuyanların genel olarak yaşam kalitesi daha düşük ve diyabet , obezite, kalp hastalığı, kanser ve ölüm riski artıyor. 

Yani, uykusuzlukla mücadele eden yüzde 30’luk Amerikalıdan biriyseniz  , rutininize şınav, deadlift veya kablo çekme hareketlerini karıştırmak büyük fark yaratabilir. 

Araştırmanın detayları

Ramlakhan’ın açıklaması , Amerikan Kalp Derneği’nin  2022’de 386 Amerikalı üzerinde yaptığı bir araştırmaya dayanıyor  .

Araştırmaya göre direnç antrenmanı yapan kişiler, hiç egzersiz yapmayanlara göre gecede 40 dakika, yalnızca kardiyo yapanlara göre ise 17 dakika daha fazla uyudu. 

Ayrıca uyku kalitelerinin daha iyi olduğunu ve uyandıklarında kendilerini daha dinlenmiş hissettiklerini bildirdiler. 

Araştırmanın yazarı ve Iowa, Ames’teki Iowa Eyalet Üniversitesi’nde kinesiyoloji alanında yardımcı doçent olan Profesör Angelique Brellenthin , CNN’e verdiği demeçte , gece boyunca vücudumuzun gün boyunca yaşadığı stresten kaynaklanan hasarı onardığının düşünüldüğünü söyledi . 

Kaslar daha fazla yorulduğunda…

Dr Ramlakhan, kaslar daha fazla yorulduğunda adenozin gibi daha fazla kimyasal salgılamalarının mümkün olduğunu söyledi. Bu kimyasallar vücudunuza daha uzun ve daha derin uyumasını söyler, böylece vücudunuzun kas dokusunu onarmak için daha fazla zamanı olur. 

Dr Ramlakhan, Stylist’e şöyle açıkladı:

“Fiziksel hareket, uykululuğu artıran ve melatoninin (uyku düzenleme hormonu) daha etkili çalışmasını sağlayan kimyasal adenosin üretmemize yardımcı olabilir. Adenozin seviyelerindeki artış, adrenalini ve diğer uyarıcı hormonları durduran katalizördür. Bu, uyku için gerekli olan biyokimyasal değişiklikleri başlatır.”

Dr Ramlakhan, günde sadece bir saatlik hafif direnç egzersizlerinin uykuya fayda sağlamak için yeterli olduğunu söylüyor.

 

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.