26 NİSAN 2024
BIST 100 9.716,77 % -0,05
DOLAR 32,554 % 0,21
EURO 34,967 % -0,01
ALTIN GR. 2.448,33 % 0,50
BRENT 88,620 % 0,60
BTC 64.440,78 % -0,53
Yazı Giriş: 23.05.2022 - 16:02 | Son Güncelleme: 23.05.2022 - 16:08

Ruhsat veya izin almadan yapı veya tadilat yapanların Türk ceza kanunu karşısında cezai sorumluluğu 


Yapı ve diğer inşaat yapımı veya tadilatı hukukumuzda izin ve ruhsata tabidir.  İzin ve ruhsat şartları ve detayları imar mevzuatımızda belirlenmiştir. Ancak çokça karşılaştığımız üzere gerekli ve izin ile ruhsatlar alınmadan inşaat ve tadilat yapıldığı ülkemizde çokça görülen bir durumdur.  Bu yazımızda Türk Ceza Kanununa yönünden konuyu ele almaktayız.  

TÜRK CEZA KANUNUN 184. MADDESİNE GÖRE İMAR MEVZUATINDA BELİRLENEN USUL VE KOŞULLARA AYKIRI OLARAK İNŞA FAALİYETİNDE BULUNMAK HAPİS CEZASINI GEREKTİREN BİR SUÇTUR. 

Türk Ceza Kanunun 184. Maddesi metninde imar mevzuatında belirlenen usul ve koşullara aykırı olarak inşa faaliyetinde bulunmak, suç olarak kabul edilmiştir. Birinci fıkradaki suç, yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapmak veya yaptırmakla oluşur. Böylece, sadece binayı inşa eden yüklenici, taşeron, usta veya kalfa değil; inşaatın sahibi de, bu suçtan dolayı fail olarak sorumlu tutulacaktır. 

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İmar kirliliğine neden olma başlıklı 184. Maddesi;

MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Bu hükme göre; yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan ya da yaptıran, yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan binalara su, elektrik veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden, yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişiler maddede yazılı cezalarla cezalandırılacaktır.

İmar mevzuatında belirlenen usul ve koşullara aykırı olarak inşa faaliyetinde bulunmak Türk Ceza Kanununa göre suç olmaktan başka yine diğer kanun hükümlerine göre idari para cezası ve yıkım kararı vs. sebebidir. Ancak bu hususlar başka bir yazının konusudur. Neticeten, imar mevzuatına uymak her sorumlu Türk Vatandaşının görevi olup uymamak ciddi cezai ve diğer yaptırımlara tabidir. 


YORUMLAR

Ruhsat veya izin almadan yapı veya tadilat yapanların Türk ceza kanunu karşısında cezai sorumluluğu 
yazısına yorum yapın
0 YORUM