29 NİSAN 2024
BIST 100 9.978,06 % 0,63
DOLAR 32,401 % -0,11
EURO 34,818 % 0,22
ALTIN GR. 2.434,93 % -0,15
BRENT 87,710 % -0,56
BTC 62.349,58 % -2,49
Yazı Giriş: 19.07.2022 - 09:54 | Son Güncelleme: 19.07.2022 - 10:12

Lider olmak, örnek olmak demektir


Dünya değişiyor derken belki de değişti bile demeliyiz.  Etrafını görebilen gözlere ihtiyacımız var. Geçenlerde sosyal medyasında  bir arkadaşım paylaşmış 1480 yılından kalma el yapımı bir kitabın  giriş cümlesinde diyor ki “ Okumak, insanı bin bir gözlü yapar.”  Muhteşem,  net bir şekilde  ifade edilmiş,  İşte bizim de binbir göze yani etrafını görebilen, olayların örüntüsünü kurgulayabilecek  vizyoner liderlere ihtiyacımız var.

Makro faktörlerin  dünya değişimini nasıl etkilediğini görebilen, satır aralarını okuyabilen kişilere ihtiyacımız var. Gerçek ile doğru arasındaki ayırımı fark edebilenlere ihtiyacımız var. Geleceği planlayabilenlere ihtiyacımız var. Hatta o gelecekte yer almayı, yönetebilmeyi bilenlere ihtiyacımız var. Demek ki bizim iyi özellikleri olan  örnek liderlere ihtiyacımız var. Liderlik doğuştan değildir, yeni dünyanın liderliği  çalışarak, emek ederek, gayret ederek, yenilenmeye açık  ve  etik yol haritası kullanarak öğrenilebilir.

İş yerinizde, sosyal alnınızda evinizde bir çok lider olabilir. Ortak özelliklerine dikkatle bakmak gerekir.  Bunu hak ettiğine emin olmak gerekir. Adalet bilginin değerli bir paydaşıdır.  

Gelelim kadının emek dünyasıyla buluşmasına. Kadınlar çok yönlü bakabilme becerilerini doğru yönlendirebilirse ve besleyebilirse, hızla mevkilere yerleşme imkanı bulacaktır.  Ancak eğer sahip oldukları gücü otokratik tavırlara  dönüştürme gafıyla hareket ederlerse de  sitemkar olduğu toksik yaklaşıma, farkına varmadan öykünmüş olacaktır. Kaybınıysa, kazanç sağladığı zannıyla yer alabileceğini düşündüğü toksik eril zihin yapısının yaşam  alanlarından   zaferle çıkamadığında anlayacaktır.  

İşte bu nedenle,  öğrenmek kadar öğrenmeyi öğrenmeye de talip olmalıyız. Bizleri karizmatik yapanın, "söylediği gibi yapan,  yaptığı gibi söyleyen" olmamız gerektiğini bilmeliyiz. Aksi taktirde sıradan, pasif, ataletli  yapılanmalara sebep oluruz.

Bu marazi yapılanmaları yaratan kimlikler  yerine, çevik, proaktif ve yenilikçi örgütlerin aradığı ve beklediği liderde olmasını istediği özelliklerin birkaçından bahsedebiliriz. Dürüst, adil, güvenilir, iradeli, şefkatli, zeki, açık fikirli, yetkin vb. özellikler devam edip gidiyor. Çünkü bu özelliklerin beslediği karakterlerin geleceğe sağlıklı bir dünya miras bırabileceği düşünülüyor.

Etrafınıza bakın ve  neden o kişiyi takip ediyorum diye kendinize sorun!  Bir derde deva olmak isteyen, toplumda değer yaratmak isteyen, yenilikçi ve değişim yaratabilen yönderlerle bir arada olmalıyız ki değişim dönüşüm başlatalım.  Umut verebilen, gayretli, vicdani dokunuşları aklıyla buluşmuş bireyleri desteklemeli ve böyle kişilerin artmasına da katkı sunmalıyız.

Kadınlar, ekonomik ve sosyal kalkınmada bu önemli bağlamı, eko sistemi fark ederek, yeni yapılanmanın iradesi olma yolunda hızla ilerlemelidir. Yaşanabilen, huzurlu ve mutlu bir gelecek için örnek rol model  liderleri teşvik etmeliyiz. Kadınlar, değer yaratan  birlik duygusu güçlü liderlerin artması içinde etkin rol üstlenmelidir. Çünkü lider, krize ve probleme değil orada yaratabileceği fırsata aşık olup eyleme geçerek toplum için fark yaratabilendir. 


YORUMLAR

Lider olmak, örnek olmak demektir
yazısına yorum yapın
1 YORUM

Gizem Yelkovan

Ne müthiş bir kalem !