29 NİSAN 2024
BIST 100 9.975,48 % 0,60
DOLAR 32,387 % -0,16
EURO 34,739 % -0,01
ALTIN GR. 2.435,97 % -0,11
BRENT 87,810 % -0,44
BTC 62.335,50 % -2,51
Yazı Giriş: 06.10.2022 - 13:57 | Son Güncelleme: 06.10.2022 - 14:05

İş dünyası, yeni yetenek ve yöntemleri daha fazla fark eder oldu


Hızla değişen dünya yetkinlik ve beceri kültürünün beklentilerini de değiştirdi. Bu süreç, benzersiz yetenekler ve iş alanları ortaya çıkartırken yeni metotlar da geliştirilmesinin önünü açmış oldu.

Dünya üzerinde bu kadar kaygan aksiyon varken en büyük direnişin üretmek olduğunu düşünüyorum. Vazgeçmeden, umutla, farklı dokunuşlar yapmak. Gündemin politikasından manipüle olmadan kendi gündemini ortaya çıkartmak. Koşmak ya da adım atmak değil bazen durarak düşünmek, sonraki doğru adımlarınıza alan yaratmaktır.

Alışkanlıkların önüne geçmenin vakti geldi de geçiyor. İnovatif bakış açılarının bize sunabileceği düşündürücü alanların iş dünyasına sunacağı katkıların neler olabileceğine daha fazla odaklanma zamanı.

İş dünyası pandemi öncesi VUCA denilen bir sistemle tanıştı. VUCA, 2000 yılında Amerika ordusu tarafından asimetrik tehditlere karşı geliştirilen, Volatility (Değişkenlik), Uncertainity (Belirsizlik), Complexity (Karmaşıklık), Ambiguity (Muğlaklık) kelimelerinin baş harflerinden oluşan akrostiş bir kavramdır.

Yeni yüzyılda ve sonrasında yeni dünya düzenini anlamak ve kendimizi gerek bireysel gerek de kurumsal olarak sağlıklı bir şekilde konumlandırmak adına anlamamız gereken önemli bir kavramdır. Zira, yeni dünya düzeninde deneyimleyeceğimiz her şey bu kapsam içinde değerlendirildiğinde anlam kazanmakta ve netleşmektedir. Lavanta Koçluk’dan alıntıladığım bu konuya hemen örneğini vermek isterim.

COVID-19 vakası tipik bir VUCA örneğidir. Şöyle ki;

-Hiç de beklemediğimiz bir anda hayatımızda değişim yaratmıştır. (Volatility)

-Dünyada ve ülkemizde göründükten sonra ne olduğu ve ne zaman biteceği konusu uzun zaman belirsizliğini korumuştur. (Uncertainity)

-Virüsün nereden ve nasıl yayıldığı konusunu idrak etmemiz uzun bir süre zor oldu ve bu durum bize çok karmaşık geldi. (Complexity)

-Virüs sonrası bireysel veya kurumsal olarak nasıl bir yol alacağımız, nereye doğru ilerleyeceğimiz muğlaklığını hep korumuştur. (Ambiguity)

Kültürel bazda da yaşadığımız her bir değişken durumda net bir vizyon (vısıon) oluşturmak, nereye gittiğimiz ve nereye varmak istediğimiz konusunda bizi yolda tutacaktır. Belirsiz gibi olan durumlarda farklı bir bakış açısı-anlayış (understandıng) getirmek, karmaşık gibi olan durumlarda o olayın bize vermek istediği net mesajı anlamak (clarıty) ve bütün bu kaygan gibi duran zeminlerde esneyebilme, dönüşebilme cesareti (agılıty) göstermek bizim yaşadığımız olumsuz olarak değerlendirdiğimiz VUCA’ları tam da bizim faydamıza olacak şekilde başka bir olumlu VUCA’ya dönüştürmemizi kolaylaştıracaktır.

Biz ise geçmiş bilgilerle bugünü yorumlamaya çalışıyoruz hiç değişmek istemeden. Kararlı olmak ile ısrarcı olmak arasında büyük bir fark var. Geçmişi bugüne örnek koyan değil yarını bugünden anlayanların dünyasında yer almaya hazır olmalıyız. Ancak bu yeni felsefede de en çok özleyeceğimiz kıymetlerse; idealistlik, güvende olmak ve huzur olacak diye düşünüyorum.


YORUMLAR

İş dünyası, yeni yetenek ve yöntemleri daha fazla fark eder oldu
yazısına yorum yapın
9 YORUM

Serdar Kurtsatan

Gerek toplumun güncel sorununa bakış olarak gerekse yorumlama adına çok yerinde bir bakış Kaleminize sağlık 👏👏


Belgin Şenel

Emeğine sağlık muazzam 🙏😘


Latife Farsakoğlu

Tebrik ediyorum sen herzaman yeniliğe açık bir kişisin eline emeğine sağlık öpüyorum seni


Hamide özel

Kalemine sağlık başkanım çok güzel bir yazı olmuş bir sonraki yazımızın Sabırsızlıkla bekliyoruz


Fatma Kozacıoğlu

Ne güzel yazmışsınız yine! VUCA ile yaşamaya, yönetmeye deva ediyorum. Başarılınolduğumı da düşünüyorum ama yam da saptamasını yaptığınız gibi ‘güvende olmayı’ özlüyorum. Yazılarınızın okuru çok olsun.