08 MAYIS 2024
BIST 100 10.336,50 % 0,68
DOLAR 32,258 % 0,00
EURO 34,707 % -0,01
ALTIN GR. 2.401,47 % 0,05
BRENT 82,860 % -0,12
BTC 62.525,44 % -0,71
Haber Giriş: 05.01.2022 - 09:31 | Son Güncelleme: 05.01.2022 - 15:35

Adana ekonomisine yön verenler ödüllendirildi

Adana’da, en çok istihdam sağlayan, ihracat yapan, en hızla büyüyen ve en fazla tescil işlemi yapan firmalara düzenlenen törenle ödül verildi. Törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Adana ekonomisine yön verenler ödüllendirildi

Adana’da, en çok istihdam sağlayan, ihracat yapan, en hızla büyüyen ve en fazla tescil işlemi yapan firmalara düzenlenen törenle ödül verildi. Törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Adana'nın 100. Yıl Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Hacı Sabancı OSB tarafından düzenlenen "Ekonomiye Yön Verenler Ödül Töreni" Hilton Oteli'nde yapıldı. Törene TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra kent protokolü katıldı.

​"Adana'da ihracat arttı"

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, törende yaptığı konuşmada, aralıkta ülke ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,9 artışla 22,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Adana'nın ihracatının ise aralıkta yüzde 42,9 artarak 266,7 milyon dolar olduğunu ifade eden Kıvanç, yıllık bazda ihracatın yüzde 36,1 artışla 2,5 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Kıvanç, şöyle konuştu:

"Sanayide ilklerin öncüsü, Türkiye'nin adını dünyanın her köşesine taşıyan büyük sanayi gruplarının doğduğu şehir olan Adana, sanayileşme geleneğini ve sermaye birikimini yepyeni bir boyuta ulaştırmanın eşiğinde bulunuyor. Adana, tasarım üstünlüğüne sahip ve teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde öne çıkmayı hedefliyor. Bu kapsamda modern üretim merkezlerinin hayata geçirilmesi için yürütülen planlamalar tamamlandı. Birçoğunda da çalışmalar başladı. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi Temel Atma töreni gerçekleştirildi."

"Yeni yatırımlar için seferber olduk"

Adana'da yaklaşık 20 yeni sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesi kurulması için Adana Valiliği koordinasyonunda kentin tüm paydaşları olarak seferber olduklarını ifade eden Kıvanç, şunları kaydetti:

"Yakın bir gelecekte Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Ceyhan Karma OSB, Kimya İhtisas OSB, Varlık Fonunun Kuracağı Rafineri Tesisi, Gıda İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Su Ürünleri OSB, AOSB 4. Genişleme Alanı, Tekstilkent, Gıda Toptancıları Sitesi, Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi, Mobilyacılar, Keresteciler, Oto Tamirciler, Mermerciler, Geri Dönüşümcüler, Madeni Sanatkarlar, Matbaacılar ve Hurdacılar sitelerinin kurulmasıyla Adana, üretimle dönüşen ve kalkınma yolunda dev atılımlar yapan bir kent olacak.

"5 yıl sonra Adana'yı tanıyamayacaklar"

Beş yıl sonra kentimize gelenler Adana'yı tanıyamayacaklar. Bunu inanarak söylüyorum. Adana, Marmara üretim havzasından sonra Türkiye'nin ikinci büyük üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Adana'mız, Akdeniz'in en büyük konteyner limanlarından biri olan Mersin'e yakınlığı, yeni yapılan bölgesel hava alanı ve tamamlanacak olan demiryolu hatları ile lojistik olarak bölgenin merkezi durumundadır. Bölgemiz demir-çelik, kimya, plastik, metal-makina, tekstil, gıda ve tarım üretimi konularında önemli bir üretim merkezidir. Zengin sosyokültürel yapısı, uygun iklimi, çok iyi üniversiteleri, turistik altyapısı ile dışarıdan gelecek yatırımcı ve çalışanlar için bir çekim merkezidir"

"Türkiye'yi bu seviyeye getirmek kahramanlıktır"

TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek de, ödül alan firmaları tebrik etti ve başarılar diledi. Çiçek, konuşmasında şunları söyledi:

"Ülkemiz daha önce nal çivisini bile yurt dışından alan bir ülke idi. Bu ülke o yokluklardan, o yoksulluktan bugünkü yüksek ekonomi seviyelerinde ise bu firmalarımızı tebrik etmek lazım. Bu salonda bulunan firmalarımızda dahil alın teri ile yaptıkları çalışmalar sonucu ülkemizi bu seviyeye getirdiler. Dolayısıyla bu ülkede sanayici olmak, üretmek ve Türkiye'yi bu seviyeye getirmek hakikaten ayrı bir kahramanlıktır."

Ödüller verildi

Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan "Türkiye'nin 1000 Sanayi Kuruluşu" listesine giren 24 firmaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan "Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı" listesinde yer alan 13 firmaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) düzenlenen "En Hızlı Büyüyen 100 Firma" arasında yer alan 3 firma ile Adana'da en fazla istihdam yaratan ilk 20 firmaya ve Adana Ticaret Borsasında en fazla tescil işlemi yapan ilk 10 firmaya protokol üyeleri tarafından plaket verildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'na da oda ve borsa başkanları tarafından hediye takdim edildi.


YORUMLAR

Adana ekonomisine yön verenler ödüllendirildi
haberine yorum yapın
0 YORUM