Türkiye’nin uyarılara rağmen çıktığı swap piyasasına dönmesine ekonomistlerden tepki: “Bu yıkımın hesabını kim verecek?”

Ekonomi yönetimi, 2018 kur krizinde getirilen swap kısıtlamalarını gevşetmek üzere çalışma yapıyor. Bu adım, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına erişimini kolaylaştırmak için planlanıyor. Türkiye’nin uyarılara rağmen swap piyasasından çıktığını hatırlatan ekonomist Serkan Özcan, “Bu yıkımın hesabını kim verecek?” dedi.

Türkiye’nin uyarılara rağmen çıktığı swap piyasasına dönmesine ekonomistlerden tepki: “Bu yıkımın hesabını kim verecek?”
Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-

Türk bankalarının yabancı finans kuruluşlarıyla swap (döviz-TL takası) işlemlerinde 2018 kur krizi döneminde getirilen kısıtlamalar, ekonomi yönetimi tarafından gevşetilmeye hazırlanıyor. Swap limitlerinin gevşetilmesiyle, Türkiye’ye girmesi beklenen yabancı yatırımcıların talepleri karşılanacak. Bu adımın, Türkiye ekonomisindeki mevcut duruma göre kademeli olarak atılması ve özellikle uzun vadeli swap işlemlerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi planlanıyor.

Bloomberg ajansının haberine göre, Türk yetkililer, swap limitlerinde yapılacak bu gevşetmenin ne kadar olacağı ve ne zaman uygulanacağını henüz belirlemedi. Adımların, özellikle enflasyon ve diğer ekonomik göstergeler dikkate alınarak kademeli olarak atılması muhtemel görülüyor. Swap limitlerinin gevşetilmesi yoluyla yabancı yatırımcıların Türk Lirası’na erişimi kolaylaşacak ve yabancıların TL varlıklarına yatırım yapmasının önündeki engeller kaldırılmış olacak.

Ekonomistlerden tepki

Ekonomist Kerim Rota, sosyal medya hesabından yaptığı yorumda, swap kısıtlamalarına yönelik olarak, “TL faizlerin tek hanelerde olduğu dönemde tekme tokat kovaladıklarımızı şimdi %50 faizle davet edeceğiz. Peki bunca yolu neden gidip geri döndük?” diyerek tepki gösterdi.

Bir diğer ekonomist Serkan Özcan da benzer bir tepki göstererek, “Faiz düşerse enflasyon da düşer” politikasının Türk Lirası’nın değer kaybetmesine ve ülke ekonomisinde ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Özcan, “Bu politikanın sonucu tarihi rekor düzeyde bir enflasyon, bozulan gelir dağılımı ve artan yoksulluk oldu. Bu yıkımın hesabını hanginiz verecek?” ifadelerini kullandı.

İşte Özcan’ın o paylaşımı:

“Türkiye tüm dünyaya ibret olacak bir süreç yaşadı. “Faiz düşerse enflasyon da düşer” denilerek çıkılan yolda milli paramız TL alenen pula dönüştürülürken dönemin Hazine Bakanı, politikayı aklın ve bilimin gösterdiği yoldan giderek “rasyonelleştirmek” yerine; -Merkez Bankası’nın rezervlerini arka kapıdan satarak, -Yetmeyince uluslararası swap kanallarını kapatıp TL’ye karşı pozisyon alınmasını sözüm ona engelleyerek, sürdürmeye çalıştı. Sonuç tarihi rekor düzeyde bir enflasyon, darmadağın olmuş bir gelir dağılımı, yoksulluk ve hatta açlık… Hep soruyorum yine soracağım. Bu yıkımın hesabını hanginiz verecek?”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.