29 NİSAN 2024
BIST 100 9.915,62 % 2,05
DOLAR 32,498 % 0,19
EURO 34,799 % 0,17
ALTIN GR. 2.438,67 % 0,10
BRENT 88,200 % 0,12
BTC 63.764,65 % -0,28
Yazı Giriş: 22.06.2022 - 15:39 | Son Güncelleme: 22.06.2022 - 18:37

Sağlığın merkezi Çukurova


Tarih boyunca insanın en temel ihtiyaçlarından biri de sağlık olmuştur. Öylesine önemlidir ki tüm toplumlarda insanların en önemli temennileri arasında zirvedeki yerini daima korumuştur.

Günümüzde globalleşen dünya insanların coğrafyalar arasında seyahatlerini arttırmıştır. Özellikle teknoloji alanındaki gelişmelerde dünyanın gelişiminde önemli roller oynamıştır. Toplumların sosyal ağlarda geçirdiği zamanlar artmış ve neredeyse tüm dünya birbirine yakınlaşmıştır.

Yakınlaşan bu dünyada insanlar sağlık ihtiyaçlarını çözümlemek için farklı yollar aramaya başlamışlardır. Öncelikle fiyat avantajı olan ve sağlıkta iyi durumda olan ülkelerde sağlık hizmetlerine erişebilmek sağlık turizmi alanının gelişmesine neden olmuştur.

Tarih boyunca önemli bir merkez olan Çukurova birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Verimli toprakları sebebiyle yaşam merkezi haline gelen Çukurova, tarihsel olarak tıp alanında da önemli ilklere ve çalışmalara öncülük yapmıştır.

Tarihten gelen bu alt yapı, Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Cumhuriyet döneminde de bölgenin sağlık alanında ön planlara çıkmasını sağlamıştır.

Günümüzde Çukurova bölgesinde kurulan şehir hastaneleri ve kaliteli hizmet veren özel hastanelerin kurulmasıyla birlikte, sağlık alanında güçlü bir yapı oluşması sağlanmıştır. Teknolojik gelişmelere ve iyi hekimlere sahip olan bölge, çevre illere de hizmet vermeye başlamıştır.

Bu kadar güçlü yapılara sahip olan bölge günümüzde de Sağlık Turizmi anlamında da öne çıkmaya başlamıştır. Türkiye’de kurulan öncü Sağlık Turizmi Derneğine sahip bölge, ülke ekonomisine sağlık turizmi anlamında büyük katkılar vermeye devam etmektedir.

Bugün dünya ekonomik modellerini incelediğimizde, son yıllarda büyük değişimlerin olduğunu rahatça görebiliyoruz.

Ayrıca sağlığın insan hayatındaki yeri,  son yaşadığımız salgında iyice önemli hale gelmiştir. Öncelikler hiyerarşisinde bir numaralı yere gelerek önemini arttırmıştır. Covid 19 salgını, tüm dünyaya sağlığa yapılacak yatırımların önemini bir kez daha anlatmıştır.

Ülkemizin sağlık turizmi konusunda çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir. Ülkemize 2021 yılında 642 bin kişi sağlık hizmeti almak için gelmiştir. Bu da yaklaşık olarak ülkemize 1 milyar doların girişini sağlamıştır.

Artan kur ülkemizdeki sağlık ücretlerinin daha da cazip hale gelmesini sağlamıştır.

Çukurova özellikle komşu ülkeler açısından avantajını halen devam ettirmektedir. Özellikle Irak bölgesinden gelen sağlık turisti Çukurova bölgesine önemli katkılar sağlamıştır.

Çukurova bölgesinde tüm tıp tedavilerinin en üst seviyede yapılıyor oluşu, her geçen gün sağlık turistinin artışına neden olmaktadır. 2022 yılının son çeyreğinde hizmete girecek olan Uluslararası Çukurova Havalimanı bu sayının artışını sağlayacaktır.

Lojistik anlamda günümüzde kolay ulaşımla problemlerini çözmek isteyen insanlar, sağlık hizmeti aldıkları alanlara daha kolay ulaşmayı hedeflemektedirler. Bu anlamda direkt uçuşların artması bölgede sağlık turisti sayının artmasını sağlayacaktır. Ayrıca Çukurova bölgesinin tarihsel sahip olduğu mirasta, pazarlanabildiği takdirde bu sayıların artmasını ve bölgenin daha da kalkınmasını sağlayacaktır.

Ülkemizin 2023 hedefleri arasında olan 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolara ulaşmasına katkı sağlayabilmesi için Çukurova bölgesinin sağlık alanındaki çalışmalarını daha da hızlandırması gerekmektedir.

Hedeflere ulaşabilmek için kamu ve özel sektöre büyük görevler düşmektedir. Ayrıca Ticaret Odalarının, Kalkınma Ajanslarının ve Sağlık Turizmi Derneklerinin sağlık turistini arttırabilmek için özel sektörle el birliği içinde çalışmaları gerekmektedir.

Bugün en önemli döviz kaynaklarından biri olan sağlık hizmet ihracatı ülkemiz için katma değeri en yüksek olan işlemlerden biridir. Çukurova Bölgesi olarak bu katma değeri arttırabilmek için elimizdeki olanakları en üst seviyede kullanabilmeliyiz.

Tarih boyunca ve bugünde sağlığın merkezi olmuş olan Çukurova bölgesi sağlıkla ilgili hizmetlerine en üst düzeyde hizmet edecek ve bayrağı hep daha ileriye taşımaya devam edecektir.

Sağlık turizminde  hep daha iyiye ulaşmak temennisiyle…


YORUMLAR

Sağlığın merkezi Çukurova
yazısına yorum yapın
0 YORUM