29 NİSAN 2024
BIST 100 9.915,62 % 2,05
DOLAR 32,438 % -0,15
EURO 34,741 % -0,66
ALTIN GR. 2.438,67 % 0,10
BRENT 88,200 % 0,12
BTC 63.943,62 % -1,30
Yazı Giriş: 23.01.2024 - 15:50 | Son Güncelleme: 23.01.2024 - 16:02

İklimsel bir girdap içerisinde


Bugün dünyanın var oluşunu açıklayan bilim yine bugün insanoğlunun tükenmek bilmeyen tüketimi ile dünyanın geldiği yeni düzeni açıklamayı düşünüyor mu? Dünyayı her geçen gün tüketen ve varlıkları ile ilgili olumsuzluklara yol açan insanoğlu bu davranışlarına ne zaman dur demeyi planlıyor. Son yıllarda değişen iklimlerin suçlusunun kendisi olduğu gerçekliliğini ne zaman farkına varacak ve bu yolda yeniliklere yol açabilecek. Bilim insanları iklim girdabının farkındalığını ne zaman tüketmeye alışmış olan insanoğluna öğretme çabası içine girecek.

Dünyamızın bugün geldiği ve belki de yüksek teknolojinin verdiği zararları ne zaman görmeye başlayacağız. Halen yaşadığımız coğrafyalardaki iklimsel değişimleri göremiyor muyuz? Yoksa görmek mi istemiyoruz. Düşüncelerim beni aslında insan beyninin davranışsal hareket kodlarına doğru yolculuğa sürüklüyor. Temeline indiğimizde belki de bugün yol açtığımız iklimsel girdaba beynimizin yol açtığını hiç düşündük mü?

Aslına baktığımızda benim düşüncem insanoğlunun aslında yaşam ve tüketim uğruna,  dünyanın aslında nasıl can çekiştiğini ve iklimsel bir girdap içerisinde olduğunun farkında olup; umursamadığıdır.

Dünyanın belki de en akıllı canlısı kendi yaşadığı dünyayı umursamamaktadır. Umursadığını düşündürüp aslında dünyayı maalesef koruyamamaktadır. Dünya ülkelerinin araştırdığımızda, ülke politikaları gereğince teorik birçok bilimsel çalışma yapılmakta fakat bu çalışmaların teorikten kurtulması ve uygulamaya geçmesi çok uzun sürmektedir.

Son yıllarda çokça duyduğumuz küresel ısınma ve karbon ayak izi ile ilgili acaba birey olarak ne kadar bilgiye sahibiz. Peki, bilgi sahibiysek acaba neler yapıyoruz? Yoksa kapitalizm çılgınlığı içerisinde bencil olan davranış modelimizin esaretinde mi kalıyoruz?

Aslında düşündüğümde zihnimde onlarca ve yüzlerce soru büyük bir girdap oluşturuyor. Bu girdap acaba benden başlayarak bir yıkıma mı yoksa dünyamızı kurtaracak bir iklimsel hareketi mi başlatacak. İnsanoğlu sorumlulukların farkına varabildiği noktada dünyamızın daha iyi hale geleceğini düşünüyorum.

Son 10 yılda atmosfere verdiğimiz zarar, yaktığımız ormanlar, yok ettiğimiz canlılar ve sayısı bitmeyen doğal zararların bir sonunun geldiğinin farkındalığını tekrardan kazanmalıyız. Çok değer verdiğimiz çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak istiyorsak eğer her birey dünya için bir adım atmaya başlamalıdır.

Bilim insanları son yayınladıkları raporlarda, belki de çığlık atarak şunlardan bahsediyorlardı;

“Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Paneli'nin (BMHİP) 8 Ekim 2023'de açıkladığı rapora göre küresel ısınma, gelecek 20 yıl içinde, sanayi öncesi dönemin ortalama sıcaklık derecesine göre 1.5°C derecelik bir artışta durdurulamadığı takdirde iklim krizi artık geri döndürülemez bir sürece girecek.”

“BMHİP Raporu'na göre, küresel ısınmadaki artışının 1.5°C dereceyle sınırlanabilmesi için, küresel çapta daha önce görülmemiş düzeyde yeni önlemler almak, daha önce görülmemiş çapta ekonomik kaynakları harekete geçirmek gerekiyor.”

“Bu kadar büyük mali yükü tek bir ülke üstlenemeyeceği için uluslararası dayanışma ve eşgüdüm bu gezegende yaşayan canlıların varlığının geleceğini belirleyecek düzeyde bir önem kazanıyor.”

İnanın tüylerim diken diken olmuş durumda ve bir dünya insanı olarak iklimsel girdap içerisinde olmadan üzerime düşenleri yapmanın sorumluluğunu öğrenebilmeliyim.

Haydi, bu yazıyı okuyan her ferdin dünya iklimi için yapabilecekleri konusunda okumaya ve araştırmaya davet ediyorum. Atalarımızın dediği gibi damlaya damlaya göl olur. Her yaptığımız davranış inanın bir nefes olacaktır.

İklimsel girdap içerisinde kalıp yok alan dünyaya izin vermemek için hepimiz karbon ayak izimizin farkında olarak nefes alalım ve daha yaşanabilir bir dünyaya tekrardan geri dönelim.

Unutmayalım ki bu dünya hepimizin…

 

 

 

 


YORUMLAR

İklimsel bir girdap içerisinde
yazısına yorum yapın
0 YORUM