06 MAYIS 2024
BIST 100 10.267,09 % -0,10
DOLAR 32,305 % -0,10
EURO 34,838 % 0,08
ALTIN GR. 2.408,13 % 0,61
BRENT 83,220 % 0,56
BTC 63.272,34 % 0,53
Haber Giriş: 26.04.2024 - 11:28 | Son Güncelleme: 26.04.2024 - 11:30

Yaz aylarında rekor sıcaklıklar bekleniyor

Geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan kavurucu sıcakların, bu sene de rekor seviyelerde seyretmesi bekleniyor.

Yaz aylarında rekor sıcaklıklar bekleniyor

Geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan kavurucu sıcakların, bu sene de rekor seviyelerde seyretmesi bekleniyor.

Geçen yılın haziranından eylüle kadar birçok ilde rekor sıcaklıklar yaşandı ve Türkiye'nin 2023'teki en yüksek sıcaklığı, Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 49,5 derece olarak ölçüldü. Küresel ısınmanın etkisiyle, bu yıl mart ayından itibaren yüksek sıcaklıklar gözlemlenmeye başladı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'de beklenen sıcak hava dalgaları ve uzun vadeli iklim değişikliklerinin olası etkilerini açıkladı.

Türkeş'e göre, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de uzun süreli sıcaklık artışları devam ediyor ve ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklıklar artıyor. Gece sıcaklıklarında ve rekor sıcaklıklarda belirgin artışlar görülüyor ve sıcak hava dalgalarının süresi, uzunluğu ve sıklığı artıyor. 2023'te küresel ısınma eşiğine ulaşıldı ve bu yıl da rekor sıcaklıkların yaşandığı belirtiliyor.

Mart ayında Türkiye'nin birçok yerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği hatırlatıldı. Şimdi ise genellikle mayıs sonu ve haziran başında görülen 30'lu derecelere ulaşan sıcaklıkların yaşandığına dikkat çekildi. Türkeş, yaz boyunca Türkiye'nin büyük bir kısmında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu'nun bazı bölgeleri ve Güneybatı Anadolu'da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyor.

Gelecekte, Türkiye'de hava sıcaklıklarının daha da artması, yaz sıcaklıklarının 5 ila 7 derece daha yüksek olması ve yıl boyunca uzun süreli ortalamalardan 3 ila 5 derece daha sıcak havalara geçilmesi bekleniyor. Bu değişikliklerin yanı sıra, yağış rejiminde de değişiklikler olacak ve şiddetli yağışlar, seller ve su baskınlarının daha sık görülmesi bekleniyor.

Türkeş, gelecekte Akdeniz ikliminin etkisinin genişleyeceğini, Karadeniz Bölgesi'ndeki nemli ılıman iklimin alanının daralacağını ve Kuzeydoğu Anadolu'nun kuzey bölümleri dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağını söyledi. Ayrıca, buzulların hızla eridiğine dikkat çekti ve Büyük Ağrı'nın tepesindeki buzul takkesinin erimesinin 2070'e kadar gerçekleşebileceğini belirtti.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

YORUMLAR

Yaz aylarında rekor sıcaklıklar bekleniyor
haberine yorum yapın
0 YORUM