07 MAYIS 2024
BIST 100 10.267,09 % -0,10
DOLAR 32,268 % 0,09
EURO 34,780 % 0,02
ALTIN GR. 2.410,57 % 0,05
BRENT 83,430 % 0,06
BTC 63.110,44 % -0,31
Haber Giriş: 26.04.2024 - 09:47 | Son Güncelleme: 26.04.2024 - 09:49

Türk devletleri ortak uydu için düğmeye bastı!

Türk devletleri, ortak uydu üreterek bu alandaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla mühendislerden oluşan özel bir ekip kurmak için düğmeye bastı.

Türk devletleri ortak uydu için düğmeye bastı!

Türk devletleri, ortak uydu üreterek bu alandaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla mühendislerden oluşan özel bir ekip kurmak için düğmeye bastı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Türkiye Uzay Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen Space Technology Conference kapsamındaki TDT Uzay Ajansları 3. Toplantısı için Ankara'ya geldiğini belirtti. Azimov, yapılan toplantının oldukça verimli ve başarılı geçtiğini dile getirdi.

Toplantıda uzayın keşfiyle ilgili birçok konuyu ele aldıklarını ve bazı mevzularda anlaşmaya vardıklarını aktaran Azimov, geçen yıl gerçekleştirilen ve olumlu geri dönüşler aldıkları Uzay Kampı Türkiye etkinliğinin ikincisinin planları üzerinde de değerlendirmeler yaptıklarını ifade etti. Bu tür organizasyonların gençlerin bilgi birikimine katkı sağladığını belirten Azimov, ayrıca dayanışma ve ortak geleceğe olan inanç duygusunu artırarak gençlerin bir araya gelmesine olanak sağladığını vurguladı.

Azimov ayrıca, geçen yıl TDT olarak "Küp Uydu Projesi"ni hayata geçirmek üzere teknik bir çalışma grubu oluşturduklarını ve bu grubun faaliyetlerini tartıştıklarını söyledi. Toplantıda Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata vardıklarını belirten Azimov, bu ekibin Kazakistan'da bir araştırma merkezinde faaliyet göstereceğini açıkladı. Amacın, TDT adına bir küp uydu fırlatmak olduğunu ve bununla üye devletlerdeki çevre koşullarını araştırmak ve bazı çalışmaları hayata geçirmek olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Azimov Türkiye'nin uzay alanındaki tecrübesinin diğer Türk devletleri için faydalı olacağını vurgulayarak, Türkiye'nin uzay araştırmaları konusunda üniversiteler ve araştırma merkezleri arasında işbirliğini artırma isteğini dile getirdi. Türkiye'nin yakın zamanda ilk astronotunu uzaya göndermesinden gurur duyduklarını ve Türksat 6A uydusunun yörüngeye gönderilecek olmasının ülkeye büyük fayda sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin uzay alanındaki tecrübesini diğer Türk devletleriyle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

YORUMLAR

Türk devletleri ortak uydu için düğmeye bastı!
haberine yorum yapın
0 YORUM