06 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,530 % -0,81
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 63.884,72 % 1,51
Haber Giriş: 24.04.2024 - 13:11 | Son Güncelleme: 24.04.2024 - 13:15

Kediler neden koltukları tırmalar?

Kedi sahiplerinin en çok dertlendiği durumlar arasında koltuk ve halıları tırmalaması pek çok insana anlamsız gelebilir. Fakat patili dostlarımızın bu davranışlarının altında farklı nedenler yatıyor. Peki kediler neden koltukları tırmalıyor? Ev ortaklarınızın eşyalara bu şekilde zarar vermemesi için ne yapmalısınız? İşte detaylar…

Kediler neden koltukları tırmalar?

Kedi sahiplerinin en çok dertlendiği durumlar arasında koltuk ve halıları tırmalaması pek çok insana anlamsız gelebilir. Fakat patili dostlarımızın bu davranışlarının altında farklı nedenler yatıyor. Peki kediler neden koltukları tırmalıyor? Ev ortaklarınızın eşyalara bu şekilde zarar vermemesi için ne yapmalısınız? İşte detaylar…

Kedi sahipleri her ne kadar huzurlu vakit geçirse de can sıkıcı durumlarla da karşılaşabiliyor. Patili dostlarımız perdeden koltuğa, kilimden çarşafa ev içerisinde bulunan kumaş türlerine tırnaklarını geçirerek hasar verebiliyor. Peki bunun nedeni ne?

Kediler neden eşyaları tırmalar?

Kedilerin halıları ve koltukları tırmalaması tamamen içgüdüsel bir davranış olarak gerçekleşir. Doğadaki kediler tırnaklarını törpülemek ve gerinmek için genellikle ahşap, yani ağaç kullanır. Ancak ev ortamında kedilerin tırnaklarını törpüleyecek yapıdaki eşyalar çoğu zaman ya koltuklar ya da halılardır.

Kedilerin eşyaları ve koltukları tırmalamasının temel sebebi, tırnaklarındaki ölü kabukları atmak istemeleridir. Yani aslında bu onlar için bir ihtiyaçtır.

Kedinin koltukları tırmalamasını engellemek için ne yapmalı?

Kedinin koltukları tırmalamasını engellemek için daha önce de belirttiğimiz gibi uygulayabileceğiniz pek çok farklı yöntem bulunuyor. Ancak bu yöntemlerden önce bazı şeyleri belirlemek gerekiyor. Eğer smokin kedi gibi hareketli ve enerjik bir kediye sahipseniz, belki de kedinize yeteri kadar ilgi göstermiyor olabilirsiniz. Kedileriniz onlarla yeterince ilgilenmediğinizde de sizleri sinirlendirmek için böyle hareketler sergiliyor olabilir. Ancak kedinizle aranızda bir problem olmadığından eminseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1-Evinizde mutlaka tırmalama tahtası bulundurun

Kedilerin koltukları tırmalamasını engellemek için evinizde mutlaka tırmalama tahtası bulundurmalısınız. Aksi takdirde kedinize tırnaklarını törpülemesi için hiçbir alternatif bırakmamış olursunuz. Öncelikle bu eksiği gidermelisiniz.

2-Kedinizi tırmalama tahtasına alıştırın

Kediler, alışkanlıklarını genellikle yavruluk dönemlerinde edinirler. Eğer kedinize tırmalaması için daha önce bir tırmalama tahtası almadıysanız ve kediniz yetişkinse, bu noktada işler biraz zorlaşabilir. Kedinizi tırmalama platformuna alıştırmanız için faydalanabileceğiniz en yaygın yöntem, tırmalama platformuna, piyasada toz ve sprey halde bulabileceğiniz kedi nanesi (catnip) uygulamak. Kokusu kedileri cezbettiği için yardımı dokunacaktır. Kedi otu, kediler için hem çok iyi bir yatıştırıcı hem de çok iyi bir dikkat çekicidir. Eğer kedinizi tırmalama tahtasına alıştırmak istiyorsanız, kedi otu kullanabilirsiniz. Bunun için kedi otunu tırmalama tahtasına sürmek yeterli olacaktır.

Sorun devam ederse

Şimdi kedinize tırmalama platformu aldınız veya yaptınız, kendisi de sevdi ve kullanıyor. Fakat buna rağmen hala mobilyalarınızı tırmalamaya devam mı ediyor? Bu durumda kızmak, bağırmak sorunu çözmekten ziyade kedinizi korkutup agresifleştirerek sorunu daha da ileri bir boyuta taşıyabilir. Doğru olansa mobilyalarınızı korumak ve bazı uzaklaştırıcı ve caydırıcı önlemler almak.

Her şeyden önce kediniz varsa mobilya seçiminde dikkatli davranmanız lazım. Deri, keten gibi kumaşlar kedilere karşı en savunmasız olanları. Örneğin koltuk döşemenizi seçerken, tercihinizi tay tüyü gibi sık dokulu kadife kumaşlardan yana yapın. Bu hem kedinizin verdiği zararı azaltacak, hem de tüyleri daha kolay temizlemenizi sağlayacaktır.

Uzaklaştırıcı yöntemler

Bu yöntemlerden ilki Viks. Viks mentol kokulu bir merhem ve kediler kokusundan hiç hoşlanmıyor. Deri koltuklarınıza, ahşap mobilyalarınıza Viks sürmek kedinizin bu yüzeylere zarar vermesini engelleyecektir. Eğer oturmuş bir alışkanlığı varsa mentol aromasının uzaklaştırıcı etkisinden dolayı bu alışkanlığı zamanla unutacaktır. Viksi kedinizin yaklaşmasını istemediğiniz her yüzeye sürebilirsiniz. Kablo kemirme huyu varsa kablolara sürerek bunun önüne geçebilirsiniz. Viks aynı zamanda, özellikle yavru kedilerin oyun maksatlı ellere ve ayaklara atlayıp ısırmasını önleyecek, ısırma ve tırmalama davranışlarının alışkanlık haline gelmesine de engel olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

YORUMLAR

Kediler neden koltukları tırmalar?
haberine yorum yapın
0 YORUM