BoE, FED’i sollayabilir!

Fed, yapışkan enflasyon nedeniyle faiz indirimlerinin yakın zamanda olmayacağının sinyalini verdi. İngiltere Merkez Bankası Fed’in faiz indirimine kadar bekleme eğilimindeydi. Ancak farklı ekonomik ortam BoE’yi daha hızlı hareket etmeye itebilir.

BoE, FED’i sollayabilir!
Yayınlama: 05.05.2024
A+
A-

DERYA ÖZGÜR/ÖZEL HABER

2023’ün sonunda ABD Merkez Bankası faiz oranlarını düşürmeye başlamak için en uygun konumdaydı. Dört ay içinde bu anlatı tersine döndü.

Başkan Jerome Powell, art arda gelen ekonomik verilerin hayal kırıklığı yaratması nedeniyle önümüzdeki aylarda faiz indirimlerini göz ardı etmek zorunda kaldı.

Aynı zamanda Avro Bölgesi ve Birleşik Krallık’taki ekonomik göstergeler yaz aylarında faiz indirimine başlamak için alan olduğunu gösteriyor.

Bu durum piyasaları, Federal Reserve ile diğer merkez bankaları arasında ciddi bir farklılık görmeye başlayıp başlayamayacağımızı düşünmeye itti.

İngiltere Merkez Bankası geleneği bozup Federal Reserve’den önce para politikasını gevşetebilir mi? Yoksa Birleşik Krallık’taki hane halkı baz oran düşürülene kadar bir süre daha beklemek zorunda mı kalacak?

İngiltere Merkez Bankası ne zaman faiz indirimine gidecek?

Geçtiğimiz yılın sonunda piyasalar, ABD’de 2024’te yedi civarında faiz indirimi olacağını varsayıyordu.

Ancak enflasyon, maaş bordrosu ve perakende satışlara ilişkin art arda gelen veriler çalışmalara hız verdi ve Powell bunun ‘beklenenden daha uzun süreceğini’ söyledi .

Enflasyon merkez bankasının hoşuna gitmeyecek kadar sıcak seyrediyor ve son okumada inatla yüzde 3’ün üzerinde kaldı. Fed’in hedefi yüzde 2’dir.

Manşet oran geçen Haziran ayında yüzde 3’e ulaşarak 2021’in başından bu yana en düşük oranına ulaştı, ancak o zamandan beri yüzde 2 ile 4 arasında dalgalandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.