04 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Yazı Giriş: 31.05.2021 - 15:29 | Son Güncelleme: 31.05.2021 - 15:30

İşverenin de ihbar tazminatı alma hakkı var


Bu hak ya iş dünyasında bilinmez ya da bilinse bile işverenler tarafından kullanılmaz. Oysa İş Kanunun temel özelliği işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisini sağlıklı bir şekilde düzenlemek ve bunun sonucu olarak ta işçi ve işveren arsındaki bağlılığı uzun süreli hale getirmektir. Hem kıdem tazminatı hem de ihbar tazminatı işçi ile işveren arasındaki söz konusu iş ilişkisinin sürekliliğini sağlamaya yönelik önemli düzenlemelerdir. İhbar ve kıdem tazminatı düzenlemesi aslında bir taraftan işçinin işverenle olan iş ilişkisini kolayca sona erdirmemesinin sigortası iken, bir taraftan da işverenin işçisi ile olan iş ilişkisinin sona ermesinde zorlaştırıcı bir etki ortaya koymaktadır.

Her iki taraf içinde iş ilişkisi bir anlık verilecek fevri bir kararla sona erdirilemeyecek ancak haklı nedenlerin ortaya çıkması halinde sona erdirilmesi gerekecektir. Söz konusu haklı nedenin ortaya konulamaması halinde işverenin işçisine kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerekirken, işçi haklı bir neden olmadan iş ilişkisini derhal fesh ediyorsa, yani işverene bir ihbar önelinde bulunmadan iş ilişkisini sonlandırıyorsa bu defa işçinin de işverene ihbar
tazminatı ödemesi gerekecektir.

İşçinin, İş Kanunun 24. Maddesinde sayılan haklı nedenlerden birine dayanmadan iş akdini derhal sonlandırması halinde işverene ihbar süresine denk gelen miktarda ihbar tazminatı ödemesi gerekecektir. Kanunun buradaki amacı, işçinin iş akdini fesh edeceğini en az ihbar öneline denk gelen süre kadar önceden işverene bildirmesi ve işverenin işin yürütümünde zora düşmeden gerekli önlemleri almasını sağlamaktır.

Kanunun 24. Maddesinde haklı nedenlerle iş akdinin sona erdirilmesi 4 ana başlıkta düzenlenmiştir. Bunlar, Sağlık nedenleriyle, İşverenin Ahlak iyi niyet kuralların uymayan davranışları nedeniyle ve zorlayıcı sebeplerle iş akdinin sonlandırılması olarak belirtilmiştir.

Kanunda sayılan bu nedenlerle iş akdinin derhal sonlandırılması halinde işveren işçiden ihbar tazminatı isteyemeyecekken bu maddede sayılacak haller kapsamına girmeyen bir nedenle işçinin iş akdini tek taraflı olarak derhal fesh etmesi halinde işverene kıdem süresine göre hesaplanacak olan 2 haftalık ücreti ile 8 haftalık ücreti arasındaki bir ücreti ihbar tazminatı olarak işverene ödemesi gerekmektedir.

İşverenin bu ücreti talep etmesi için mutlaka bir zararının yada kaybının ortaya çıkması gerememektedir. İşçisinin ayrılması nedeniyle bir zarara uğramasa bile işveren işçiden ihbar tazminatı isteyebilir.

İhbar tazminatı hakkı bağlamında her iki tarafında bu hakkı kullanmasının iş ilişkisinin sürekliliği açısından önemli olduğunu düşünüyorum.


MEFA İş ve Sosyal Güvenlik
Kurucu Ortağı


YORUMLAR

İşverenin de ihbar tazminatı alma hakkı var
yazısına yorum yapın
0 YORUM