29 NİSAN 2024
BIST 100 10.003,81 % 0,89
DOLAR 32,340 % -0,30
EURO 34,748 % 0,02
ALTIN GR. 2.431,13 % -0,31
BRENT 88,070 % -0,15
BTC 62.353,44 % -2,49
Haber Giriş: 26.03.2024 - 20:28 | Son Güncelleme: 26.03.2024 - 20:28

Halka arza nasıl girilir?

2023 yılında başlayan halka arz rüzgarı, 2024 yılında da tüm hızıyla sürüyor. Yüzde 800'leri geçen kazançlar sağlayan halka arzlara katılmak isteyenler için 'Halka arza nasıl girilir, halka arza nasıl katılınır?' sorularının yanıtları ile 'Halka arz kazandırır mı, halka arza katılmak caiz mi?' sorularını cevaplarını hazırladık.

Halka arza nasıl girilir?

2023 yılında başlayan halka arz rüzgarı, 2024 yılında da tüm hızıyla sürüyor. Yüzde 800'leri geçen kazançlar sağlayan halka arzlara katılmak isteyenler için 'Halka arza nasıl girilir, halka arza nasıl katılınır?' sorularının yanıtları ile 'Halka arz kazandırır mı, halka arza katılmak caiz mi?' sorularını cevaplarını hazırladık.

Halka arz hisselerine her geçen hafta bir yenisi ekleniyor. Halka arz olması beklenen şirketler listesi de her geçen gün uzuyor. Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği halka arzlara siz de katılmak istiyorsunuz ancak halka arza nasıl katılınır, halka arz hissesi nasıl alınır? bilmiyorsanız haberimizdeki adımları izleyerek siz de hızla halka arz yatırımcısı olabilirsiniz. İşte halka arz hissesi almak için yapmanız ve bilmeniz gerekenler...

Halka arza nasıl girilir?

Halka arza girmek, halka arz hissesi almak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir banka yada aracı kurumda borsa yatırım hesabı açtırmak olacak. Halka arza katılımlar borsa yatırım hesapları aracılığıyla yapıldığından eğer bir borsa yatırım hesabınız yoksa halka arz hissesi alımı yapamazsınız.

Halka arza nasıl katılınır?

Halka arza girmek için bir borsa yatırım hesabı açtırdınız. Şimdi gelelim diğer adımlara. Halka arza katılmak için yapmanız gerekenlerin başında halka arz takvimini takip etmek olmalı. Sermaye Piyayası Kurulu-SPK, halka arz olacak şirketleri ve halka arz talep toplama günlerini kamuoyuyla paylaşır. Halka arz takvimini referanstürk'ten de takip edebilirsiniz.

Halka arz hisseleri ilan edilen 'talep toplama' günlerinde satışa çıkarılır. Talep toplama günlerinde halka arz olan şirketin hisseleri müşterisi olduğunuz aracı kurum yada bankanın sayfasında görünür.

Halka arz hissesi nasıl alınır?

Halka arz hissesi alımı alıcı kurum ve banka ekranlarından 2 ayrı yolla yapılır. Bazı halka arzlar 'HALKA ARZ' ekranından yapılırken, bazı halka arzlar 'HİSSE ALIM' ekranından görülür. Halka arz hissesinin hangi ekranda olduğu, şirketin halka arza nasıl bir yöntemle çıktığına bağlıdır. Her halka arz için işlem yapılacak ekran değişebilir. 

Halka arz kaç lot verir?

Halka arz talep girişlerinde kaç lot girileceği her halka arz için farklılık gösterir. Halka arza çıkarılan lot sayının beklenen halka arz yatırımcı sayısına bölünmesiyle halka arz kaç lot verir? sorusunun tahmini yanıtlarına ulaşılabilir. Halka arz kaç lot verir? sorusunun yanıtlarına referanstürk'ün halka arz olan şirketlere ilişkin hazırladığı haberden ulaşabilirsiniz. 

Halka arzlar ne zaman işleme açılır?

Halka arz hisseleri, talep toplama günlerinin sona ermesinin ardından tahmini 1 hafta içinde borsada işleme açılır. Kesin tarihler halka arz sonuçlarının açıklanmasıyla ilan edilir.

Halka arz kazandırır mı?

Halka arz kazandırır mı? sorusunun genel yanıtı 2023 yılı halka arz sonuçlarına göre 'EVET.' Ancak her halka arz kazanç sağlamayabilir. Genel istatistikler halka arz hisselerinin yatırımcılarına yüksek yüzdeli kazançlar sağladığı yönünde. Aşağıdaki tabloda 2023 yılında en çok kazanç sağlayan halka arz hisseleri ve kazanç yüzdelerini inceleyebilirsiniz.

Halka arza katılmak caiz mi, dinen uygun mu?

Halka arzlara katılmak isteyen, ancak inanç hassasiyetleri olan yatırımcıların en çok aradığı soru ise 'Halka arzlar caiz mi?' oluyor. Halka arzlarda katılım endeksine uygunluk derecesi bu sorunun yanıtını veriyor. Borsa İstanbul her halka arz öncesi şirketlere ilişkin borsa görüşü yayınlar. Bu yayınlarda halka arz olan şirketlerin katılım endeksine uygunluğuna ilişkin bilgiler de yer alır. Bu bilgiler ışığında halka arza çıkan şirketin katılım endeksine uygun olup olmadığına yatırımcılar karar verebilir. Katılım endeksine uygun olan şirketlerin halka arzına katılımanın caiz ve dinen uygun olduğu belirtilmekte. 

 

KONULAR: Borsa

YORUMLAR

Halka arza nasıl girilir?
haberine yorum yapın
0 YORUM