Halka arz hisse taban mı tavan mı oldu nasıl anlaşılır?

Borsada uygulanan taban-tavan uygulamasının detaylarını sizler için derledik. Halka arzların artışıyla birlikte daha fazla duyduğumuz finansal terimlerden biri olan taban ve taban olmak ifadeleri ne anlama geliyor. Bir hisse nasıl taban olur yada tavan olur? Bir hissenin tavan mı yoksa taban mı olduğu nasıl anlaşılır? İşte tüm yanıtlar…

Halka arz hisse taban mı tavan mı oldu nasıl anlaşılır?
Yayınlama: 10.03.2024
A+
A-

Bir hissenin taban yada tavan olması ne demek? Borsa’nın çalışma ilkelerinden biri olan taban-tavan uygulaması son aylarda halka arz hisselerinin sayısının artmasıyla detayları merak edilen finansal terimlerden biri. Halka arz sonrası borsada işleme açılan hisseler için hemen her gün ‘Halka arz hissesi tavan oldu mu, tavan bozdu mu, taban oldu mu?’ soruları aranır hale geldi. Biz de siz halka arz yatırımcıları başta olmak üzere borsada uygulanan taban-tavan uygulamasının detaylarını yazdık. Bu haberimizde;

– Taban-tavan uygulaması nedir?

– Taban-tavan uygulaması ne işe yarar?

– Hisse tavan oldu mu nasıl anlaşılır?

– Hisse taban oldu mu nasıl anlaşılır?

– Halka arz hisse tavan bozdu ne demek?

– Tabandan kapanan hisse ertesi gün ne olur?

– Hisse taban oldu ne demek?

– Hisse tavan oldu ne demek?

sorularının yanıtlarını tüm ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Taban-tavan uygulaması nedir?

Gelin önce taban-tavan uygulaması ne demek bu sorunun yanıtıyla başlayalım.

Borsada hisselerin bir gün içinde en fazla çıkabilecekleri fiyat noktasına ‘tavan’, en fazla inebilecekleri fiyat noktasına ise ‘taban.’ denir. 

Hem tavan hem de taban fiyat bir hisse senedinin ilgili günkü kapanış fiyatının yüzde 10 yukarısını (tavan) ve yüzde 10 aşağısını (taban) gösterir. Yani bir hissenin fiyatı bir işlem gününde bir önceki kapanıştan en fazla yüzde 10 yukarı çıkabilir yada aşağı inebilir. Bu kurala taban-tavan uygulaması denir.

Borsada taban-tavan uygulaması ne işe yarar?

Borsada hisse senetlerinin fiyatları işlem günü içinde hissenin alıcıları ve satıcıları arasındaki dengeye belirlenir. Taban-tavan uygulaması borsada hisse senedi için alıcılar ve satıcıların dengelenmesi konusunda bir terazi görevi görür.

Hisse tavan oldu ne demek?

Bir işlem gününde alıcılar çok güçlü ve istekliyken, satıcılar az ve isteksiz olunca hissenin fiyatı yukarı yönlü yüzde 10 marj limiti olan fiyatta denge bulur. Buna ‘hisse tavan oldu’ denir.

Hisse taban oldu ne demek?

İşlem günnüde satıcılar çok güçlü ve istekliyken, alıcılar az ve isteksiz olunca hissenin fiyatı yüzde 10 aşağı yönlü marj limiti olan fiyatta dengelenir. Buna da ‘hisse taban oldu’ denir?

Hisse tavan mı oldu nasıl anlaşılır?

Bir hissenin tavan olup olduğunun anlaşılmasının yolu bir önceki seans kapanışında hissenin fiyatının ne olduğuna bağlıdır. En son kapanışta hissenin fiyatı ertesi günkü işlem gününde yüzde 10 artış gösterirse hisse tavan oldu demektir. Halka arz hisselerinde de tavan olmak aynı anlama gelmektedir. Bir hissenin talep toplama sürecine çıktığı fiyatı ilk işlem gününde yüzde 10 yukarı yönlü gidişe sahipse ‘Halka arz hissesi tavan oldu’ demektir. Takip eden işlem günlerinde ise borsada uygulanan taban-tavan uygulaması halka arz hisseleri için de uygulanır. 

Hisse taban mı oldu nasıl anlaşılır?

Bir hissenin taban olup olduğunun anlaşılmasının yolu bir önceki seans kapanışında hissenin fiyatının ne olduğuna bağlıdır. En son kapanışta hissenin fiyatı ertesi günkü işlem gününde yüzde 10 düşüş gösterirse hisse taban oldu demektir. Halka arz hisselerinde de taban olmak aynı anlama gelmektedir. Bir halka arz hissesinin işleme açıldığı ilk günde yüzde 10 aşağı yönlü gidişe sahipse ‘Halka arz hissesi taban oldu’ demektir. Takip eden işlem günlerinde ise borsada uygulanan taban-tavan uygulaması halka arz hisseleri için de uygulanır. 

Halka arz hissesi tavan bozdu ne demek?

Halka arz hisseleri talep toplama günleri dışında borsada işleme açıldıklarında da yoğun yatırımcı ilgisi görürler. Eğer halka arz hisseleri işleme açılması sonrası yüksek alıcılı bir seyir izlerse ve fiyattaki yükseliş yüzde 10’u bulursa hisse tavan yapmış demektir. Eğer hissenin fiyatındaki yüzde 10’luk yükselişler bir kaç gün sürerse o zaman da ‘tavan serisi’ olarak anılır. Bu yükseliş trendi bozulduğu an, yani hissede alışlar yerine satışlar başladığında ‘tavan bozdu‘ denir.

Halka arz hissesi taban oldu ne demek?

Halka arz hisseleri talep toplama günleri dışında borsada işleme açıldıklarında da yoğun yatırımcı ilgisi görürler. Eğer halka arz hisseleri işleme açılması sonrası alıcılı değil de satıcılı bir seyir izlerse yada tavan serisi sona erdiğinde satışlar artarsa ve hisse fiyatındaki düşüş yüzde 10’a ulaşırsa ‘halka arz hissesi taban oldu’ demektir.

Tabandan kapanan hisse ertesi gün ne olur?

Tabandan kapanan hisse ertesi gün ne olur? Bu sorunun yanıtı hisse senedinin neden taban fiyata indiğine göre değişir. Kimi hisselerde anlık gelişmeler hızlı satışlara neden olur ve hisse fiyatları bir anda taban görür. Böyle durumlarda ertesi gün hisse fiyatı aynı seviyeden açılabilir, yükseliş gösterebilir yada düşüşünü sürdürebilir. Halka arz hisselerinde ise durum biraz daha farklı seyredebilir. Halka arz hisselerine giren yatırımcıların ana amacı uzun vadede halka arz olan şirketin yatırımcısı olmak değil, kısa vadede kazanç elde etmektir. Bu nedenle halka arz olan şirketlerin büyük bir çoğunluğunda yatırımcılar tavan serisi bozulmaya başladığı an kazançları korumak için ellerindeki hisseleri satarlar. Bu satış baskısı halka arz hisselerinde uzun süre taban serisinin sürmesine neden olabilir. Böyle durumlarda taban gören hisselere alıcı ilgisi olmadığından elinde hisse senedi bulunan yatırımcılar satış yapıp, yatırımlarını nakde dönüştüremeyebilirler. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.