05 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 17.11.2022 - 17:00 | Son Güncelleme: 17.11.2022 - 17:06

"OSB’ler yeşil dönüşümde Türk sanayisine rol model olacak"

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin OSB’lerin üretim gücüyle önemli fırsatlar yakaladığının altını çizerek, “Yeşil dönüşüm sürecinin fırsatlarını OSB’lerimizle yakalayacağız. OSB’ler yeşil dönüşümde Türk sanayisine rol model olacak.” dedi.

"OSB’ler yeşil dönüşümde Türk sanayisine rol model olacak"

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin OSB’lerin üretim gücüyle önemli fırsatlar yakaladığının altını çizerek, “Yeşil dönüşüm sürecinin fırsatlarını OSB’lerimizle yakalayacağız. OSB’ler yeşil dönüşümde Türk sanayisine rol model olacak.” dedi.

OSBÜK ve TEPAV tarafından “Yeşil Mutabakat Gündeminde OSB'ler” webinarı düzenlendi. Webinarda konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin OSB’lerin üretim gücüyle önemli fırsatlar yakaladığının altını çizerek, “Yeşil dönüşüm sürecinin fırsatlarını da OSB’lerimizle yakalayacağız” dedi.

Başkan Kütükcü, OSB başkanları, katılımcı sanayiciler, bölge müdürleri ve OSB çalışanlarının katıldığı webinarda OSB’lerin Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu olduğunun da altını çizerek, tüm OSB başkanlarına, OSB sanayicilerine, bölge müdürlerine ve çalışanlarına teşekkür etti.

"Dönüşüm süreçleri hızlanıyor"

Konuşmasında dünyanın büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, artık bu dönüşüm süreçlerinin eskisi gibi 20-30 yılda değil, 5 yıllık periyotlarda yaşandığını aktaran Kütükcü, şunları söyledi: “Çok değil, sadece 5 yıl dahi geriye gitsek iş hayatımızdan özel hayatımıza, üretim proseslerinden iş gücüne kadar hemen her alanda çok köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğimizi görüyoruz. Bırakın 20 yıl, 30 yıl önceyi, 5 yıl önceki ticaret anlayışımızla, üretim anlayışımızla bugün rekabet edebilmemiz neredeyse mümkün değil. Bugün düne göre çok daha dijitaliz, çok daha mobil hale geldik. Satış pazarlama ve satın alma alışkanlıklarımız değişti. İklim değişikliğini ve karbon nötr hedeflerini konuşur, bunlara yönelik politikalar üretir hale geldik. Özellikle son 2 yılda ticaretin kuralları yeniden yazıldı, tedarik zincirleri yeniden şekillendi. Tüm bu değişim ve dönüşüm süreçleri organize sanayi bölgelerimizi ve işletmelerimizi olağanüstü etkiledi. OSB’lerimiz bu dönüşüm sürecinin fırsatlarını yakalamayı da başardı. Hatta Türkiye geçmişten bugüne neredeyse tüm yeni fırsatları organize sanayi bölgelerimizle birlikte yakaladı. Bunun en somut örneği, pandemi sürecinde yaşadığımız gelişmeler. Pandemi döneminde Türk sanayisinin küresel pazarlara entegre olmasında OSB’lerimiz kritik rol oynadı. 81 ilimizdeki tüm OSB’lerimizde üretim nerdeyse hiç aksamadı. OSB’lerimiz kesintisiz hizmet verdi, sanayicilerimiz kesintisiz üretime devam etti. İnsanların tedirginlikle evlerinden dahi çıkamadığı, kısıtlamaların yaşandığı dönemlerde camiamız ülkemiz adına risk aldı, üretimin sürdürülebilirliğini sağladı. Şu anda da ekonomideki tüm risklere, yüksek enflasyon baskısına, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle adeta kontrolden çıkan enerji fiyatlarına rağmen üretmeye devam ediyoruz.”

"OSB'ler rol model olacak"

Kütükcü, yeşil dönüşüm konusunun OSBÜK’ün öncelikli çalışma başlıkları arasında yer aldığının altını çizerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’lerin yeşil dönüşümle ilgili farkındalığını artırmak ve dönüşüm süreçlerini desteklemek için yeni protokoller imzaladıklarını, pek çok eğitim düzenlediklerini aktaran Kütükcü, “Türk Standardları Enstitümüzle Yeşil Dönüşüm İş Birliği Protokolü imzalayarak OSB çalışanlarımıza yönelik sera gazı emisyonlarının uzaklaştırmalarının hesaplanması ve raporlanması, kaynakların etkin kullanımı, enerji yönetim sistem performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi, sera gazı emisyonunun azaltılması gibi eğitimler düzenledik. Yine çeşitli kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği halinde yeşil dönüşümle ilgili Emisyon Ticaret Sistemi, teşvikler, yeşil finansman, karbon vergisi gibi pek çok başlıkta bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri düzenledik. ODTÜ GÜNAM’la imzaladığımız protokol ile 17 OSB’mizi kapsayan bir pilot çalışma yaparak OSB’lerimizin GES kurulumunda yaşadıkları zorluklar ve engellere dair OSB’lerde Yeşil Dönüşüm Kapsamında GES Kullanımı Fırsatları ve Engeller raporu hazırladık” diye konuştu.

Yeşil dönüşüm konusunda OSBÜK’ün bu yılın Temmuz ayında Kuveyt Türk Katılım Bankası ile imzaladığı GES Kredilendirme Protokolüne de değinen Kütükcü, OSB bölge müdürlüklerine ve OSB sanayicilerine uygun şartlarda çatı tipi GES kurulmasına yönelik kredi imkânı sunan protokol kapsamında bugüne kadar 23 OSB’den 67 firmanın başvurduğunu, protokol kapsamında 150 milyon TL değerinde 15 MW’lık 11 projenin finanse edildiğini vurguladı.

8 bin ton elektronik atık toplandı 

Kütükcü, OSBÜK’ün Vodafone iş birliğinde 14 pilot OSB’de yürüttüğü “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi kapsamında ise OSB’lerden 8 bin kilogram elektronik atık toplanarak hem çevrenin korunduğunu, hem de bu atıkların ekonomiye yeniden kazandırıldığını aktararak, proje kapsamında elde edilen gelirle okullara kodlama sınıfları kazandırılacağını kaydetti.

"Enerji izleme sistemi ve osbükbulut yeşil dönüşüme katkı sunacak"

OSBÜK’ün OSB’lerin yeşil dönüşüm süreçlerine da katkıda bulunacak Enerji İzleme Sistemi, OSBÜKbulut Projesi ve OSB’lerde Dijital Dönüşüm Sertifikasyon Programı gibi projelerine de değinen Kütükcü, “Bu projelerimizle hem dijitalleşme hem de yeşil dönüşüm konusunda önemli adımlar atmış olduk. İnşallah OSB’lerimizin ve Türk sanayisinin yeşil dönüşüm sürecine intibak ederek, Avrupa pazarındaki hakimiyetini koruması ve geliştirmesi için OSBÜK olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Organize sanayi bölgelerimizin yeşil dönüşümde de Türk sanayisine rol model olacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen Yeşil OSB Projesi ve Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi’ne de değinerek, gelinen süreci şu sözlerle ifade etti: “Yeşil OSB projesinde 20 taslak performans göstergesi üzerinde istişareler devam ederken, Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi’nde yatırıma alınan OSB’lere bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca OSB’lerimize projenin fizibilite çalışmalarında yol haritasının rahat belirlenmesi için de seminer düzenledik”

TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak ise, “Yeşil Mutabakatta OSB’lere düşen nedir?” isimli bir sunum yaptı. Sak yaptığı sunum öncesindeki konuşmasında, “OSB’ler Türk sanayisinin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Türk sanayisinin aslında gelişmesini OSB konseptine, bu modelin geliştirilmesine borçluyuz. Şimdide yeni dönüşüm sürecinin içindeyiz. Sanayimizin önemli bir kısmı OSB’lerimizin içerisinde dolayısıyla OSB yönetimleri açısından da bakınca kurumsallaşmak ve dönüşüm sürecinde daha etkin rol oynamak için son derece yararlı bir araç” ifadelerini kullandı.

Sak gerçekleştirdiği sunumda AB’nin dünya ticaretindeki önemi, karbonsuz büyüme, enerji fiyatları, iklim değişikliği ve yeşil dönüşümde dünya genelinde nelerin yaşandığına ilişkin bilgiler vererek, yeşil dönüşümün OSB’lerde yaşanacağını, bunun için farkındalık kampanyalarının yürütülebileceğini dile getirdi. OSB’lerin yeşil dönüşümün odak merkezi olmasının nasıl sağlanacağının hesaplanması gerektiğini anlatan Güven Sak, OSB ve Oda yönetimlerinin ülkeye yabancı yatırımcı çekmede ve küresel değer zincirine eklemlenmede daha aktif olabileceğini vurguladı. Güven Sak ayrıca arsa üretilmesinin kolaylaştırılması ve döngüsel ekonomi üzerine de değerlendirmeler yaptı.

Webinar, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.


YORUMLAR

"OSB’ler yeşil dönüşümde rol model olacak"
haberine yorum yapın
0 YORUM