29 NİSAN 2024
BIST 100 9.915,62 % 2,05
DOLAR 32,512 % 0,23
EURO 34,909 % 0,48
ALTIN GR. 2.436,84 % -0,08
BRENT 87,720 % -0,54
BTC 63.140,22 % -1,26
Haber Giriş: 27.02.2024 - 10:10 | Son Güncelleme: 27.02.2024 - 10:12

My Tech Enerji, MÜ Tıp Fakültesi’ne 3072 kWp kapasitesinde GES projesi kuruyor

Mersin’de 2022 yılı itibariyle yapmış olduğu makine ve insan gücü yatırımlarıyla her ölçekte Güneş Enerji Santralleri (GES) taleplerini karşılan My Tech Enerji, Mersin Üniversitesi ile 3072 kWp kapasitesinde GES projesine imza atarak, Mersin Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yıllık 4 milyon khw lik elektrik ihtiyacını karşılayacak.

My Tech Enerji, MÜ Tıp Fakültesi’ne 3072 kWp kapasitesinde GES projesi kuruyor

Mersin’de 2022 yılı itibariyle yapmış olduğu makine ve insan gücü yatırımlarıyla her ölçekte Güneş Enerji Santralleri (GES) taleplerini karşılan My Tech Enerji, Mersin Üniversitesi ile 3072 kWp kapasitesinde GES projesine imza atarak, Mersin Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yıllık 4 milyon khw lik elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Şubat ayında sözleşmesini yaptıkları ve 21 Mayıs’ta teslim edecekleri ‘GES Projesi’ hakkında bilgi veren My Tech Enerji Genel Müdürü Mehmet Yürekdelen, “Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin girişindeki otoparkta, çelikten konstrüksiyon ( carport ) sistemi yapılarak üstü panel ile kaplanacak ve buradan elektrik üretilecek. Startına başladığımız projede yaklaşık 5 bin 550 adet panel ve 60 adet invertör kullanacağız. Totalde 1,5 milyon dolar yatırımla gerçekleştireceğimiz GES projesi, yılda 14 milyon Türk Lisası karşılığında üniversiteye tasarruf sağlayacaktır. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yılda yaklaşık 10 milyon kW saat elektrik tüketiminin yüzde 40’ı bu projeden sağlanacak. İleriki süreçte KABEV "Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi” Projesi kapsamında TURYAPI İnşaat ve EPHE Enerji konsorsiyumu ile Karadeniz bölgesindeki üniversitelerde de projelerimize devam edeceğiz” dedi. Yürekdelen ayrıca, yüksek güneşli gün sayısına sahip olan Mersin’de Akdeniz bölgesindeki yapılan yatırımların kendisini amorti etme hızının diğer bölgelere nazaran Karadeniz, İç Anadolu ve Ege’ye nazaran 1.5 kat daha hızlı gerçekleştiğini ve yasal düzenlemeler ile birlikte GES taleplerinin arttığını söyledi.

 Mersin dışında Hatay, Osmaniye ve İskenderun’da aktif GES Projelerine başladıklarını, Adapazarı ve Sakarya’da da projelerini hayata geçireceklerine değinen Yürekdelen, “Kaliteden, iş sağlığı ve iş güvenliğinden ödün vermeden geçen yıl yakalamış olduğumuz ivmeyi devam ettirmeyi ve geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 400 büyümeyi hedefliyoruz. Ayrıca, 20 kişilik olan personel sayımızda da artırarak yaklaşık 50’ye çıkaracağız” dedi.

 Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve IPARD Hibe Destekleri ile firmalara verilen 1 yıl ödemesiz, 2 yıl faizsiz geri ödemeli kredi destekleri sayesinde GES talebinin arttığını belirten Yürekdelen, “Bir yandan kurumlar tarafından firmalara verilen bu denli destekler varken, maalesef enerji satan firmalar tarafından altyapı yetersizliği sebebiyle kapasite verilmiyor. Tüm şartlar yerine getirilmeyince GES projelerine başlanılamıyor. Hem bizlerin hem de firma sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için bu soruna çözüm getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) in 1 yıl ödemesiz, 2 yıl faizsiz geri ödemeli kredi destekleri ve diğer Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve IPARD yüzde 50-60 lara varan Hibe Destekleri sayesinde GES talebinin arttığını belirten Yürekdelen, “Bir yandan kurumlar tarafından firmalara verilen bu denli destekler varken, maalesef enerji satan firmalar tarafından altyapı yetersizliği sebebiyle kapasite verilmiyor. Tüm şartlar yerine getirilmeyince GES projelerine başlanılamıyor. Hem bizlerin hem de firma sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için bu soruna çözüm getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 GES’lere panel temizliği hizmeti de veriyor

İş ortaklarından aldıkları yüksek talepler nedeniyle grup şirketleri iştirakinde GES’ lere düzenli olarak temizlik hizmeti sunacak yeni bir grup şirket kurduklarını da aktaran Mehmet Yürekdelen, “GES’lerde üretim verimliliğini artırmak adına panellerin temizliği çok önemli. Uygulama yaptığımız işletmelerin sanayi kuruluşları olması nedeniyle kirlenme fazla oluyor. Bunun sonucunda da yüzde 20-25’lere varan verim kaybı oluşuyor. Bu doğrultuda yazın ayda 2 defa, kışın ise ayda 1 defa yıkamayla

firmalara hizmet vermeye başladık. EPC firması olmamıza rağmen, sektörün içerisinde farklı bir dal oluşturduk. Bununla ilgili bizden bağımsız olarak devam edecek farklı bir şirket kuracağız. Panellerin en doğru şekilde temizlenmesi için özel makine yatırımları yaptık. Bölgemizdeki işletmelerde kuyu suyu kullanılması nedeniyle, temizlik suyunun kumdan ve mineralden mobil şekilde arındıran, saatte bin litre kapasiteli arıtma sistemini devreye aldık. Kuyu suyuyla yapılan yıkamalarda, panel üzerinde kalan küçük lekeler önemli verim kaybına sebebiyet veriyor. Ayrıca yıkama işlemleri için geliştirilen robotlar ve fırça sistemlerini de bünyemize kattık. Yaptığımız yatırımla bu alanda robotları da kullanacağız” açıklamalarına yer verdi.


YORUMLAR

My Tech Enerji, MÜ Tıp Fakültesi’ne 3072 kWp kapasitesinde GES projesi kuruyor
haberine yorum yapın
0 YORUM