29 NİSAN 2024
BIST 100 9.991,01 % 0,76
DOLAR 32,374 % -0,20
EURO 34,725 % -0,05
ALTIN GR. 2.433,95 % -0,19
BRENT 87,800 % -0,45
BTC 62.293,21 % -2,58
Haber Giriş: 26.03.2024 - 23:05 | Son Güncelleme: 26.03.2024 - 23:12

Kredi çekenler aman dikkat: Bu şart zorunlu değilmiş! Paranızı hemen geri alın

Bankalar, konut kredisi verirken yasalara aykırı olsa da bazı şartlar sunabiliyor. Ticaret Bakanlığı'nın güncellediği kurallara göre bu şartlardan bazıları yasal değil.

Kredi çekenler aman dikkat: Bu şart zorunlu değilmiş! Paranızı hemen geri alın

Bankalar, konut kredisi verirken yasalara aykırı olsa da bazı şartlar sunabiliyor. Ticaret Bakanlığı'nın güncellediği kurallara göre bu şartlardan bazıları yasal değil.

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kredi almak sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Ancak bankaların sunduğu şartlar arasında bazıları yasalara aykırı olabilir ve tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Kredi Masrafları ve Sigorta Zorunluluğu

Bankadan çekilen kredi masrafları genellikle bir taksitten fazla olabilmektedir. Bankacılar genellikle bu sigortaların zorunlu olduğunu ifade etse de Ticaret Bakanlığı'na göre bazı şartlar zorunlu değildir. Özellikle konut finansmanı sözleşmelerinde sigorta yaptırmak zorunlu değildir. Tüketici, kredi ile ilgili zorunlu deprem sigortası dışında istediği sigortayı istediği sigorta şirketinden yaptırabilir.

OdaTV'de yer alan habere göre, bankalar ve tüketiciler arasında imzalanacak konut kredisi sözleşmelerinde uyulması gereken hususlar şöyle:

* Konut finansmanı sözleşmelerinde sigorta yaptırmak zorunlu mudur?

Tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili zorunlu deprem sigortası olan DASK harici sigorta yaptırılamaz. Tüketici sigorta yaptırmak istemesi halinde ise istediǧi sigorta şirketinden poliçe satın alabilir. Banka illaki sigortanın kendisi tarafından yaptırılması konusunda tüketiciye şart koşamaz. Ancak yapılacak bu sigortanın kredi konusuyla, kalan borç tutarıyla ve vadesi ile uyumlu olması gerekir.

* Konut finansmanı sözleşmesi yan finansal ürün alım şartına bağlanabilir mi?

Konut finansmanı sözleşmesi kredi ile ilgili olanlar hariç olmak üzere otomatik ödeme talimatı, tamamlayıcı sağlık sigortası gibi yan finansal ürün ve hizmet alım şartına bağlanamaz. Bankaların mevcutta kredi kullandırırken vatandaşlara şart koştuğu fatura ödeme talimatı verme şartı yasalara aykırı olarak kabul ediliyor.

* Konut kredilerinde tüketicinin temerrüde düşmesi (borcunu ödeyememesi) durumunda kalan borcun tamamı hangi şartlarda talep edilebilir?

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda eğer kredi veren tüm borcun ödenmesi hakkını saklı tutmuş ise bu hakkı ancak kredi verenin tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödememesi durumunda kullanabilir. Bankanın bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek uyarıda bulunması gerekiyor. Süre sonunda bankanın tüketici hakkında işlem başlatma hakkı bulunuyor.

* Konut kredisini erken ödemek isteyen tüketiciden bankanın talep ettiği erken ödeme tazminatı yasal mıdır?

Kredinin faiz oranı sabit olarak belirlenmiş ise, sözleşmede yer alması şartıyla, tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi durumunda tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir.

Bu tazminat, erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, 36 ayı aşan kredilerde yüzde 2'sini geçemez. Bu tutar hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamaz. Değişken faiz oranlı kredilerde ise tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.

* Kredi kullandırırken hayat sigortası yaptırılması yasal mıdır?

Bankalar özellikle belli yaşın üzerindeki kişilere kredi kullandırırken verdikleri krediyi güvence altına almak gerekçesiyle hayat sigortası yaptırma şartı koşuyor. Ancak bakanlık zaten konuta kredi karşılığında banka tarafından ipotek konulduğunu belirterek, kredinin ödenmemesi halinde bankanın evi satışa çıkararak zararını karşılayabileceğini belirtiyor. Bu sebeple ortada banka aleyhine bir durum olmadığı için hayat sigortasının da yasal bir dayanağı bulunmuyor.

* Kredi borcunun tamamının erken kapatılması durumunda, kredi süresince peşin olarak alınan hayat sigortasına ilişkin bedelin kalan kısmının geri alınması mümkün müdür?

Kredi bağlantılı yapılan sigortalarda kredinin erken kapatılması halinde sigorta teminatı açısından sonlandırmaya ilişkin bir dilekçeyle sigorta sözleşmesi sonlandırılarak bakiye kalan süre için sigorta priminden kalan miktarın iadesi talep edilebilir. Bu durumda riskin devam ettiği gün hesaplanarak fazladan kalan gün sayısı kadar tutar iade edilebilir. Yani vatandaşlar kredilerini kapattıkları tarihte eğer isterlerse hayat sigortasına ilişkin sonraki ayların ödemelerini iptal edebilirler.

* Yasalara aykırı bir durumla karşılaşan vatandaş bankaları nereye şikayet edebilir?

Tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden başvuru yapma imkanı bulunuyor. Tüketici Bilgi Sistemi aracılığıyla şikayetler kolayca iletilebiliyor. Bunun için E-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna TUBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) yazmanız gerekiyor. Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilen vatandaşlar şikayetlerini buraya iletebiliyor.

KONULAR: Ekonomi

YORUMLAR

Kredi çekenler aman dikkat: Bu şart zorunlu değilmiş! Paranızı hemen geri alın
haberine yorum yapın
0 YORUM