06 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,288 % -0,15
EURO 34,785 % -0,07
ALTIN GR. 2.395,82 % 0,10
BRENT 83,120 % 0,43
BTC 64.165,82 % 1,95
Haber Giriş: 24.10.2023 - 16:08 | Son Güncelleme: 24.10.2023 - 16:11

Etiyopya'dan Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Etiyopya'dan Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Ticaretin karşılıklı artırılması adına neler yapılabileceğinin değerlendirildiği görüşmede MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, mevcut durumda iki ülke arasındaki ticaretin istenen seviyede bulunmadığına dikkat çekti. Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud ise, Mersinli iş insanlarını ülkesine yatırıma davet ederek, Etiyopya’nın verimli topraklarıyla öne çıktığına tekstil, konfeksiyon, madencilik, enerji, turizm ve ilaç sanayinde de önemli yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi.

Etiyopya’nın, ekonomik yapısı hakkında bilgi verilip yatırım olanakları, sanayisi ve yatırımcı destekleri hakkında bilgilerin aktarıldığı toplantıda, Afrika’nın 120 milyon nüfusla en kalabalık ikinci ülkesi olduğu belirtilerek, nüfusun yüzde 60’ının üreten genç nüfus olduğu vurgulandı. Düşük enerji ve işçilik maliyetlerinin de yatırımcıya önemli avantajlar sunduğuna da değinildi. Etiyopya hükümetinin 2025 vizyonunu belirlediği ve bu vizyonun Afrika’nın önde gelen üretim merkezi haline gelmek olduğu ifade edilirken, başbakanın odak noktaya yabancı yatırımcıları koyduğu ve öncelikli sektörlerde geniş kapsamlı teşvikler planlandığı kaydedildi.

Toplantının açılışında konuşan Cem Bucuge, Mersin’in ekonomik potansiyeline dikkat çekerek, “Etiyopya’nın ihracat 6 milyar dolar, Mersin’in ise tek başına ihracatı 5 milyar dolar. Şehir olarak neredeyse bir ülke büyüklüğünde ihracata sahibiz. Etiyopya yalnızca Mersin’le temasını artırsa dahi ticaret güçlü şekilde gelişir. Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz. Etiyopya’nın Kuzey Yarım Küreye ulaşmasında önemli bir köprü olabilecek lojistik imkanlara sahip olan Mersin aynı zamanda dünyanın kuzeyini güneye, batısını doğuya bağlayan önemli bir kesişme noktasında bulunuyor. Potansiyeli ile yabancı sermayeli firmaların dikkatini çeken ve Türkiye’de en çok yabancı sermayeli yatırımın olduğu önemli ilerden biriyiz. Etiyopya Mersin’in, Mersin’de Etiyopya’nın potansiyelini tanıdıkça karşılıklı yatırımlar da ticaretimiz de artar. Önemli olan karşılıklı yarar sağlamak, adil ve eşit bir paylaşımı yakalamaktır” dedi.

Etiyopya'nın sanayileşme vizyonuna ve nispi avantajlarına dayalı olarak, tekstil ve konfeksiyon, deri ve deri ürünleri, tarımsal işleme ve tarım, temel ilaç ve tıbbi ekipman, madencilik ve enerji, turizm ve daha birçok sektörde belirli yatırım fırsatları bulunduğunu ifade den Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud şunları söyledi: “Etiyopya'nın sahip olduğu kaynaklar, elverişli yatırım ve iş ortamı ile Mersin’in üretim kapasitesi ve sahip olduğu büyük potansiyel göz önünde bulundurularak, Etiyopya Büyükelçiliği ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen bu forum, Mersin'in tanınmış firmalarına bir fırsat sunmaktadır. Önemli bir lojistik merkez ve liman kenti olan Mersin, tarım ve gıda sanayi, turizm ve lojistik sektörleriyle ülkenin en önemli ekonomik kalkınma merkezlerinden biri. Mersin, susam, kahve, baharat ve diğer tarım ürünleriyle de Etiyopya'nın ihracat ürünleri için iyi bir yer. Mersinli ve Etiyopyalı iş çevrelerinin ticaret ve yatırımı daha da geliştirmek ve gelecekte çok daha güzel sonuçlar elde etmek için titizlikle çalışmaları konusunda ısrarcıyım.”


YORUMLAR

Etiyopya'dan Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı
haberine yorum yapın
0 YORUM