Yürümenin faydaları… Ruh halinizi iyileştirmek için tek yapmanız gereken…

Nerede yaptığımız, neden yaptığımız ya da yürüyüşten ne beklediğimiz önemli değil. Avcı-toplayıcı köklerimizden dolayı fiziksel hareket tek başına mutluluğu artırıyor. Uzmanlar, ‘İnsanlar yürüyüşün ruh hallerine ne kadar fayda sağlayacağını hafife alıyor’ uyarısında bulunuyor.

Yürümenin faydaları… Ruh halinizi iyileştirmek için tek yapmanız gereken…
Yayınlama: 21.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Iowa Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, birkaç dakikalığına bir ayağınızı diğerinin önüne koymanın bile ruh halimizi önemli ölçüde artırabildiğini ortaya çıkardı.

Ve bunu nerede yaptığımızın, neden yaptığımızın, kiminle yaptığımızın ya da yürüyüşün nasıl bir etki yaratmasını beklediğimizin bir önemi yok. 

Psikologlar, mutluluğa neden olan etkilerin, yiyecek ve diğer ödülleri bulmak için nasıl hareket ettiğimizle bağlantılı gerçek fiziksel hareketlerden kaynaklandığını söylüyor. 

Araştırmacılar, çalışmalarının, temiz hava almak, doğada olmak ve fitness hedeflerine ulaşmanın tatmini gibi egzersizle ilişkili birçok faktörü ortadan kaldırarak bunu gösteren ilk çalışma olduğunu söylüyor.

Iowa Eyalet Üniversitesi’nden çalışma yazarları, Emotion dergisinde yayınlanan makalede, esasen, ‘hareket yalnızca artan olumlu duygulanımlara (duygusal duygulara) neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hareket olumlu duygulanımı kısmen somutlaştırıyor veya bir anlamda yansıtıyor’ diye yazdı. 

Araştırma nasıl yürütüldü? 

Ekip, önyargılı yanıtlardan kaçınmak için üç çalışmada araştırmanın gerçek amacının farkında olmayan yüzlerce lisans öğrencisini test etti. 

Çalışmalardan ikisi, 12 dakika boyunca kampüs binalarında grup yürüyüş turu yapan veya kampüs binasının içinde kendi başlarına sıkıcı bir yürüyüş turu yapan öğrencilerin daha olumlu bir ruh hali bildirdiklerini gösterdi. 

Bu, oturup aynı kampüs turunun fotoğraflarına bakan veya aynı bina içi turun videosunu izleyen başka bir grupla karşılaştırıldı.

İkinci bir çalışmada, araştırmacılar katılımcılara yürüyüşten sonra iki sayfalık bir makale yazmaları talimatını vererek onları ‘dehşete’ sürüklediğinde bile olumlu ruh hali etkileri bulundu.  

Son çalışmada, öğrenciler oturan, ayakta duran veya koşu bandında yürüyen üç grup halinde tek başına Saatchi Galerisi videosunu izleyerek 10 dakika harcadılar. 

Bir kez daha, sonunda yürüyerek vakit geçiren öğrenciler, oturan veya ayakta duran öğrencilere göre daha olumlu ruh hali puanları bildirdiler.  

Yazarlar Jeffrey Miller ve Zlatan Krizan şöyle yazdı: ‘İnsanlar, nihai ruh hali yararlarından ziyade anlık olarak algılanan engellere odaklandıklarından, sadece koltuklarından kalkmanın ve yürüyüşe çıkmanın ruh hallerine ne kadar fayda sağlayacağını hafife alabilirler.’ 

Araştırmacılar yürüme hızının hastalık belirtisi olabileceğini buldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.