Yeşil ticarete öncülük eden deniz taşımacılığı iklim krizi tehdidi altında

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, iklim değişikliği nedeniyle deniz ve nehir seviyelerinde meydana gelen değişimlerin çevreci alternatif olan deniz ticaretini etkilediğini söyledi.

Yeşil ticarete öncülük eden deniz taşımacılığı iklim krizi tehdidi altında
Yayınlama: 07.01.2024
A+
A-

Dünya, 2023 yılında iklim değişikliğinin etkilerini aynı anda farklı hava olaylarıyla mücadele ederek geçirirken kuraklık, sel felaketleri, orman yangınları, aşırı sıcaklık değerleri ve buzulların erimesi bu etkilerin başında geldi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle biriken karların erimesi, aşırı ve ani yağışlarla karşı karşıya kalınması gibi faktörler nehir ve deniz seviyelerinin yükselmesine yol açarken, yağış azlığı ve kuraklık gibi nedenler özellikle nehirlerin su seviyelerinin düşmesine neden oluyor. 

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, küresel deniz suyu seviyesi 1993’ten bugüne her yıl ortalama 3,3 milimetre olmak üzere 30 yıllık zaman diliminde toplam 9,7 santimetre yükseldi. Küresel deniz seviyesindeki artışın yüzde 30’u suların ısınması sonrası meydana gelen termal genleşmeyle, geriye kalan yüzde 70’lik kısım ise buzulların erimesiyle bağlantılı yaşandı. Avrupa’daki deniz suyu seviyesinde ise son 30 yılda, yıllık 2-4 milimetre artış kaydedildi.

İsviçre’den başlayan ve Fransa sınırından geçtikten sonra Almanya’yı da aşarak Hollanda’dan Kuzey Denizi’ne dökülen 1230 kilometre uzunluğundaki Ren Nehri, Almanya’nın gelişmiş sanayi bölgelerinin tedarik zincirine bağlantısını sağlıyor. Yaz boyunca kuraklığa bağlı su kayıpları ile mücadele eden nehir, kış mevsiminin gelmesiyle aşırı yağışlarla boğuşuyor.

Son dönemde nehirdeki su seviyesinde yaşanan artış küresel deniz ticaretini sekteye uğratırken, Ren Nehri’nin Almanya’nın güneyine denk gelen kısmında su seviyesinin ani yükselişi sonrası bölge gemi geçişine kapatıldı. Avrupa için önemli bir deniz ticareti merkezi olan Ren Nehri’nde su seviyesinin yükselmesi, gemilerin nehirdeki köprülerin altından geçebilmek için ihtiyaç duyduğu mesafeyi azaltarak gemi geçişini engelliyor. Bu nedenle nehri kullanamayan şirketler ise gemilerin ilerleyebileceği alternatif su yolları arıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.