VBTS ne demek? Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi nedir, neden uygulanır?

Borsa İstanbul yatırımcılarının sık sık karşılaştığı terimlerden VBTS nedir, açılımı ne? soruları ile Borsa İstanbul’da uygulanan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nin ne işe yaradığı, neden uygulandığı, VBTS hisse etkilerini ve sonuçlarını sizler için hazırladık. İşte Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi-VBTS hakkında bilmeniz gereken her şey…

VBTS ne demek? Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi nedir, neden uygulanır?
Yayınlama: 04.10.2023
A+
A-

Borsa İstanbul’da yatırımcıların karşısına sık sık çıkan terimlerden biri kuşkusuz VBTS! Biz de bugün sizin için haberimizde VBTS hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını hazırladık. Basit ve anlaşılır bir dille size VBTS nedir, ne işe yarar, VBTS hisseleri ne olur, düşer mi çıkar mı? tüm yönlerini aktaracağız. Dilerseniz önce VBTS nedir, ne demek? bu sorunun yanıtıyla başlayalım.

VBTS nedir, açılımı ne?

VBTS, Borsa İstanbul’da uygulanan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nin kısaltılmış halidir. Borsa’da Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi uygulandığında çoğunlukla kısalması VBTS kullanılır.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi ne demek?

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi ne demek sorusunun yanıtını anlatmanın en kolay yolu ‘volatilite’ kavramını açıklamaktan geçiyor. En basit anlatımıyla volatilite, finans piyasasındaki bir ürünün fiyatında kısa bir süre içinde meydana gelen ani oynaklıktır. Bu bakış açısıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi-VBTS nedir? sorusuna baktığımızda yaşanan bu fiyat oynaklığına karşı hisse senetlerinin bazı işlemlere kapatılarak, fiyat oynaklığından etkilenmesini önlemektir. 

VBTS neden uygulanır, amacı ne?

Borsa İstanbul’da uygulanan VBTS sisteminin amacı hem şirketi hem de yatırımcılarını ani fiyat dalgalanmalarına karşı korumaktır. VBTS yoluyla hisse senedinin fiyatındaki dalgalanmanın durdurulması hedeflenir. Şunun da altını çizmek isteriz ki VBTS sistemi hisse senetlerine uygulanan bir ‘ceza’ değildir. Bu sistem hisse senetlerini korumak için uygulanır.

VBTS- Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’ne giren hisse senetlerine ne yapılır?

Borsa İstanbul’da VBTS kapsamında uygulanan tedbirler aşağıdaki gibidir. Bu tedbirlerden bir yada bir kaçı VBTS listesine giren hisse senetleri için uygulanabilir;

– Açığa satış ve kredili işlem yasağı
– Brüt takas uygulaması
– Tek fiyat uygulaması
– Emir paketi tedbiri
– Emir kanallarının kısıtlanması – İnternet emir yasağı.
– Tedbirler genellikle 1 ay süreli olarak devreye alınır.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi VBTS sonrası hisseye ne olur, hisse senetleri VBTS nasıl etkiler? 

VBTS kararlarının hisseyi nasıl etkileyeceği, şirketin o dönemdeki haber akışı ve hisse senedine olan talep ile ilgili bir durumdur. Bazı hisseler kararlardan olumsuz etkilense de, karar sonrası yükselişine devam eden örnekler de mevcuttur. Yatırımcılar kararlarını verirken şirketin mali durumu ve haber akışını takip etmelidir.

VBTS iyi mi, kötü mü?

VBTS kararının hisse senedi için iyi olup olmadığı piyasa koşulları ve mevcut konjonktüre göre değişebilir. Sert düşüş yaşayan hisseler için alınan tedbir kararları bazen hissenin düşüşünü yavaşlatabilmekte ve yatırımcıları nispeten koruyabilmektedir. Ancak bu durumun bir kesinliği yoktur ve şirketin mali durumu, konjonktür, piyasa koşulları ve yatırımcı ilgisine göre değişebilir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.