Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor

1 Mayıs’ta Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından devreye alınan hasar maliyet endeksi doğrultusunda, zorunlu trafik sigortası poliçelerinin Mayıs ayları için maksimum yüzde 3’lük bir artışla kesileceği duyuruldu.

Trafik sigortasına yeni düzenleme: Hasar maliyet endeksi geliyor
Yayınlama: 01.05.2024
A+
A-

Bugün itibarıyla SEDDK tarafından duyurulan hasar maliyet endeksi uygulaması, zorunlu trafik sigortası için Aralık 2023’te başlatıldı. Değişen ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak, SEDDK, sigortalıların menfaatlerini korumayı ve hasar prim dengesini sürdürülebilir kılmayı amaçlayarak bu uygulamaya geçti.

Hasar maliyet endeksi, birçok kalemin etkisi altında belirlenecek. Her ay, asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak endeks hesaplanacak. Bu şekilde, aracın modeli, yaşı ve ikamet edilen bölge gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimleri de prim miktarını etkileyecek.

Asgari ücret artışının hasar maliyet endeksindeki en önemli faktör olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, asgari ücret artışının hasar maliyetlerini doğrudan etkilediğini ifade etti. Yılmaz’a göre, asgari ücretteki herhangi bir zam, hasar onarım fiyatlarını otomatik olarak artırıyor.

Trafik sigortalarındaki prim oranlarının sektöre olumsuz etkilerinden bahseden Yılmaz, kasko sigortasında olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Bu sayede, kazasız sürücülerin daha uygun primlerle poliçe alabileceğini öne sürdü.

Yılmaz ayrıca, sektörün serbest tarife öncesi yarı serbest tarifeye geçilmesi önerisini değerlendirdi. Bu tarife ile sigorta şirketlerinin hasar kaynaklı zararlarını kurtarmak için kendi prim aralıklarını belirleyebilecekleri bir düzenlemenin yapılmasını önerdi. Bu çalışmaların, hasar maliyet endeksi uygulamasının serbest tarifeye geçiş süreci olarak görülebileceğini belirtti.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.