Ticaret Bakanlığı duyurdu: Tavuk eti ihracatına sınırlama

Ticaret Bakanlığı, tavuk eti ihracatını 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar aylık bazda en fazla 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olarak sınırlandırma kararı aldı. Ayrıca, fahiş fiyat uyguladığı belirlenen 8 firma hakkında idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Tavuk eti ihracatına sınırlama
Yayınlama: 30.04.2024
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, kanatlı et ihracatının sınırlandırılmasına ilişkin alınan tedbirler hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Beyaz et sektöründeki fiyatlarla ilgili detaylı bir çalışma yapıldığını belirten Bakanlık, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz, kümes hayvancılığı ve beyaz et sektöründe dünya çapında önde gelen üretici ve ihracatçı ülkeler arasında yer almaktadır. Yıllar süren doğru politikalar ve stratejiler sayesinde sektör, iç talebi ve ihracatı karşılayabilecek düzeyde bir üretim hacmine ulaşmıştır. Ancak, son yıllarda bölgesel ve küresel risklerin etkisiyle küresel gıda fiyatlarında artışlar yaşanmış ve bu durum özellikle temel tarım ürünlerinde iç piyasa arzını koruma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda, tavuk eti gibi önemli bir hayvansal protein kaynağı olan ürünlerin iç piyasadaki fiyat artışları yakından takip edilmiş ve analiz edilmiştir.”

Bakanlık, tavuk eti ihracatının 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar aylık bazda en fazla 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olarak sınırlandırıldığını duyurdu.

Ayrıca, fiyat artışlarının incelenmesi sonucunda haksız fiyat belirleyen 8 firma hakkında idari para cezası uygulandığı açıklandı. Şikayetlerin ardından 16 firma hakkında yeniden denetimlerin başlatıldığı ve Rekabet Kurumu’nun bazı firmalar hakkında soruşturma başlattığı ifade edildi.

Bakanlık, önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışarak gıda arzının ve güvenliğinin korunması, vatandaşların makul fiyatlarla gıdaya ulaşımının sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi için gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.