04 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 22.04.2024 - 15:28 | Son Güncelleme: 22.04.2024 - 15:28

Tatilinizi zehir edecek 5 seyahat hatası!

Uzmanlar, uçuş fırsatları için isimsiz sitelerin kullanılmaması konusunda uyardı. Ayrıca gezginleri arama yapmadan önce akıllı telefon planlarını kontrol etmeye dikkat çağrısı yapıyor.

Tatilinizi zehir edecek 5 seyahat hatası!

Uzmanlar, uçuş fırsatları için isimsiz sitelerin kullanılmaması konusunda uyardı. Ayrıca gezginleri arama yapmadan önce akıllı telefon planlarını kontrol etmeye dikkat çağrısı yapıyor.

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Hızlı seyahat kontrol listesi: Yanınıza fazladan bir telefon şarj cihazı alın, biniş kartınızı telefonunuza takın ve ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazla atıştırmalık getirin.

Keşke teknik tavsiyeler bu kadar basit olsaydı. Ancak sonuçları da çok daha kötü. 

Rezervasyondan yola çıkmaya kadar, tatilinizi mahvedecek beş hata ve sorunsuz bir yolculuk için akıllıca tavsiyeler burada.

1. İsimsiz bir siteden uçak bileti satın almak

İnternetten uçak bileti arıyorsunuz veya bir e-postayı yanıtlıyorsunuz. Tüm site ve uygulamalardan bunaldığınızda en ucuz seçeneği seçersiniz.

 Site harika bir fiyat vaat ediyor, bu yüzden bilet için ödeme yapıyorsunuz. Onaylanmış bir koltuk için rezervasyon yaptırırsınız ve hazır olduğunuza dair bir e-posta alırsınız. 

Havayolunun ana sitesini ziyaret ediyorsunuz, bilgilerinizi giriyorsunuz ve işte size ayrılmış koltuğunuz.

Rezerve edilen süre iki hafta sonra sona erer ve koltuğunuz buharlaşır. Bunu öğreniyorsunuz ve havayolundan yardım almaya çalışıyorsunuz. Aslında yalnızca bir rezervasyon yapıldığı için genellikle sizin için hiçbir şey yapamazlar.

Dolandırıcılar, sizi kazıklayacak sahte uygulamalar ve siteler oluşturma konusunda harikadır. Neyse ki, bunlardan kaçınmaya yardımcı olabilecek dikkat edilmesi gereken işaretler var.

● Resmi kaynakları kontrol edin: Better Business Bureau, bir işletmenin yasal olup olmadığının belirlenmesinde çok yardımcı olabilir. Ajans gerçek şirketleri listeliyor; Eğer birlikte çalıştığınız kişiyi bulamıyorsanız, kaçmak en iyisi.

● Çevrimiçi incelemeler ve derecelendirmeler: TripAdvisor, Yelp veya Google gibi sitelerdeki çevrimiçi incelemeleri ve derecelendirmeleri okuyun. Son derece olumlu ve olumsuz yorumlar sahte olabilir. İncelemelerin ve tutarlı temaların dengesini izleyin.

● Akreditasyon ve lisanslama: Birçok meşru seyahat acentesi, Amerikan Seyahat Danışmanları Derneği (ASTA) gibi tanınmış sektör kuruluşlarının üyesidir veya IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) akreditasyonuna sahiptir. Sitelerindeki kimlik bilgilerini kontrol edin.

● Şeffaf fiyatlandırma: Meşru siteler tüm maliyetler konusunda net ve açıktır. Gizli ücretleri olan veya maliyetleri açıkça açıklamayan sitelere dikkat edin.

● Güvenli ödeme seçenekleri: Saygın seyahat siteleri güvenli, iyi bilinen ödeme seçenekleri sunar. Yalnızca banka havalelerine veya havale işlemlerine izin veren sitelere karşı dikkatli olun.

2. Havaalanındaki halka açık şarj cihazında şarj etme

Halka açık bir şarj istasyonu, piliniz bitmek üzereyken ve takacak bir yeriniz olmadığında bir lütuf gibi gelir, ancak kurcalanması şaşırtıcı derecede kolaydır. 

Bir siber suçlu, yalnızca bir USB kablosuyla kötü amaçlı yazılım yükleyebilir veya şarj etmek için takılan her cihazdan veri alabilir.

Meyve suyuna ihtiyacınız varsa, doğru kabloyla USB bağlantısını güvenle kullanabilirsiniz. Seyahatiniz için yanınıza yalnızca şarj amaçlı bir kablo alın. Ucuzdurlar, kompakttırlar ve veri aktarımına izin vermezler.

Telefonunuz birkaç yaşında veya daha yeniyse, fişi taktığınızda 'bu cihaza güvenmek' mi yoksa 'veri paylaşmak mı' istediğinizi soracaktır. Seyahat ederken her zaman hayır deyin! 

Bu seçenekler, telefonunuz ile kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilecek şarj donanımı arasında veri iletişimine olanak tanır.

'Yalnızca ücretlendirme seçeneğini' seçin. Bu seçenek mevcut değilse yürümeye devam edin.

3. AirDrop'u herkese açık olarak bırakmak

Keylogger'lar yazdığınız her şeyi takip eder ve suçlular bunları Apple'ın AirDrop özelliğini kullanarak iletmeyi severler. 

Uçuş sırasında yabancılardan gelen damlaları kabul etmeyin.

iPhone'unuzda:

● Ayarlar > Genel > AirDrop'a gidin.

Telefonunuzu tüm AirDrop isteklerini reddedecek, yalnızca kişilerden gelen isteklere izin verecek veya herkesten gelen isteklere izin verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. (Bu sonuncusu seyahat için en iyi fikir değil.)

Mac'te:

● Menü çubuğunda Denetim Merkezi'ni tıklayın (iki geçişli simgedir).

● AirDrop'a tıklayın. Buradan bu özelliği açabilir veya kapatabilir ve kimlerin öğe gönderebileceğini seçebilirsiniz.

4. Fotoğraf çekmek için telefonunuzu bir yabancıya vermek

Telefonunuz, birinin onu satabileceği miktardan çok daha değerlidir. (Gerçi daha yeni bir telefonunuz varsa bu oldukça cazip bir miktardır.) 

Ona bağlı tüm hesapları düşünün: bankanız ve diğer finansal uygulamalarınız, e-posta gelen kutunuz ve kim bilir neler içeren özel metin mesajlarınız.

Kendinizi korumanın birkaç basit yolu vardır:

● Halka açık yerlerdeyken PIN'inizi koruyun. Telefonunuzu insanların önünde açmanız gerekiyorsa Face ID'yi veya parmak izinizi kullanın.

● Kolay bir PIN de kullanmayın. Dört rakam yok! Hatırlayabildiğiniz sürece yapın.

● Face ID'yi kullanmak istemiyorsanız, telefonunuz izin veriyorsa rakam ve harflerden oluşan bir şifre kullanın.

5. Dolaşım ücretlerini/hizmetini kontrol etmeyi unutmak

Ah, ağrıyan cüzdanın. Yola, denize veya gökyüzüne çıkmadan önce, seyahat ettiğinizde tam olarak nelere hak kazandığınızı öğrenmek için mobil sağlayıcınızın web sitesine giriş yapın veya onları arayın. Yalnızca belirli ülkelerde, belirli zamanlarda veya belirli bir limite kadar hizmet alabilirsiniz.

Bunu önceden bilin, fatura size geldikten sonra değil. Bulduğunuz şeye bağlı olarak bir seyahat SIM'i veya eSIM kartı almanız daha iyi olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Mustafa Baygın

YORUMLAR

Tatilinizi zehir edecek 5 seyahat hatası!
haberine yorum yapın
0 YORUM