Süper bilgisayar insanlığın yok olacağı tahmin etti! Beklediğinizden çok daha yakın

Bilim insanları, insanlığın ne zaman yok olacağını belirlemek için bir süper bilgisayar simülasyonunu kullandılar. Elde ettikleri sonuçlar, insanlığın kısmen sınırlı bir zaman dilimine sahip olduğunu gösterdi.

Süper bilgisayar insanlığın yok olacağı tahmin etti! Beklediğinizden çok daha yakın
Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-

Eğer devasa bir göktaşı çarpması gibi olağanüstü bir olay gerçekleşmezse, Dünya’nın yok olacağı zaman ve şekil oldukça açık. Güneş, yaklaşık 5 ile 7 milyar yıl içinde bugünkü halinden farklı bir şekle dönüşecek. Dev kırmızı bir yıldıza dönüşerek Güneş Sistemi’nde bulunan bazı gezegenleri yok edecek. Güneş’in genişlemesi Dünya’nın yörüngesine kadar ulaşacak ve bu süreçte Dünya’da yaşam sona erecek.

Ancak, bu nihai son değil ve insanlık veya yaşamın daha önce yok olma olasılığı var. Yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, insanlığın ne zaman yok olabileceğini hesaplamak için bir süper bilgisayar simülasyonu kullandılar.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iklim değişikliği insanlığın yok oluşunda başlıca bir faktör. Yapılan yeni simülasyon, iklim değişikliğinin mevcut seyrinde devam etmesi durumunda, insanlığın sonunun beklenenden daha kısa sürede gelebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, Dünya’nın atmosferinin sadece 250 milyon yıl içinde CO2 ile dolacağını tahmin ediyorlar. Bu durum, Güneş’in ısısıyla birleştiğinde Dünya’nın, insanlık da dahil olmak üzere birçok yaşam biçimi için yaşanılamaz hale geleceği anlamına geliyor.

İklim değişikliği baş faktörlerden biri olmakla birlikte, araştırmaya göre Dünya’yı memeliler için doğal olarak yaşanmaz hale getiren koşullar, uzun vadeli süreçlerle ilişkilendirilen tektonik plakalar nedeniyle daha erken oluşabilir. 250 milyon yıl içinde tüm kıtaların birleşerek Dünya’nın bir sonraki süper kıtası olan Pangea Ultima’yı oluşturması bekleniyor.

Pangea Ultima’nın oluşumu aşırı volkanizma ve gaz salınımıyla birlikte gelecek. Bu durum atmosfere aşırı miktarda CO2 salınımına neden olacak. Bu koşullar altında, insanlık herhangi bir gıda yetiştiremeyecek ve sıcaklıklar 40 ila 50 dereceye kadar yükselecek. Bilim insanlarına göre, insanlar ve çoğu memeli türü, bu yüksek sıcaklıklarla fizyolojik olarak başa çıkamayacaklar. Yaklaşık 252 milyon yıl önceki Pangea’nın oluşumuyla aynı döneme denk gelen Permiyen döneminin sonundaki yok oluş, gezegendeki türlerin yaklaşık yüzde 90’ını öldürmüştü. İnsanlar olmasa bile, Pangea Ultima’dan yaşamın bir şekilde kurtulabileceği düşünülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.