Spor sutyeninizi ne sıklıkla yıkamalısınız? Uzmanlar cevabı açıkladı, düşündüğünüzden daha sık!

Yeni bir anket, spor salonuna giden bazı kişilerin terli iç çamaşırlarını altı kez yeniden giydiğini ortaya çıkardı. Peki spor kıyafetler ne sıklıkta yıkanmalı? İşte uzmanların verdiği yanıtlar…

Spor sutyeninizi ne sıklıkla yıkamalısınız? Uzmanlar cevabı açıkladı, düşündüğünüzden daha sık!
Yayınlama: 15.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Senaryoyu gözünüzde canlandırın: Nispeten sade bir antrenmanı yeni tamamladınız ve spor kıyafetlerinizi değiştiriyorsunuz.

Spor sutyeniniz çamaşır sepetine mi giriyor? Cevabınız hayırsa yalnız değilsiniz. 

Düzenli egzersiz yapan 2000 kişiyle yakın zamanda yapılan bir ankete göre, insanların sadece yarısı egzersiz sonrasında spor sütyenlerini yıkıyor. 

Hatta beşte biri aynı ayakkabıyı yıkamadan önce en fazla üç kez giydiğini söyledi. Ve 10 kişiden biri altı defaya kadar yeniden giydiğini söyledi.

Ciddi enfeksiyon riski yaratıyor

Çamaşırhaneden kaçanlar için kötü haber: Uzmanlara göre, egzersiz sırasında giyilen spor sütyenini ve diğer iç çamaşırlarını hemen sonrasında yıkamamak, cildinizi tahriş etme ve kötü enfeksiyonlar riskiyle karşı karşıya bırakabilir. 

New York’taki Memorial Sloan Kettering’de dermatoloji profesörü Dr. Anthony Rossi , “Eğer onları (spor kıyafetlerini) yeniden kullanıyorsanız, muhtemelen sadece ter gibi kokmakla kalmayacak, aynı zamanda bakterileri ve benzeri kir, sebum ve yağları da hapsedecektir” dedi.  

Dr Rossi, bakterilerin suyu ve sıcaklığı sevdiğini ve her ikisinin de terli spor kıyafetlerinin altında sıkışıp kaldıklarını açıkladı. 

Sıcak ter, cildinizdeki bakteri, mantar ve mayaların çoğalmasına neden olur, bu da kıl köklerine ulaşarak çirkin şişliklere veya sivilcelere neden olabilir.

Rossi, cildinizde doğal olarak yaşayan bakterilerin yanı sıra, spor salonunda temas edebileceğiniz birçok böcek olduğunu söyledi.

Üniversite Hastaneleri Cleveland Tıp Merkezi’ndeki araştırmacıların 2020 yılında yaptığı bir araştırma, analiz ettikleri tüm spor salonu yüzeylerinin yüzde 25’inde iki tür ilaca dirençli bakteri ve grip virüsüne dair kanıtlar buldu. 

Bu araştırmacılar , CDC’ye göre, spor salonu ekipmanlarında saatlerce, günlerce veya haftalarca yaşayan, Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) adı verilen, ilaca dirençli, özellikle korkutucu bir bakteri tespit etti .

Johns Hopkins’teki plastik cerrah Dr. Mark Fisher’a göre, MRSA bir kesik veya sıyrıkla karşılaşırsa, cildinizde irinle dolu büyük, kırmızı çıbanlar oluşabilir.

Fisher , üniversitedeki soru-cevap programında bu cilt enfeksiyonlarının genellikle tedavi edilebilir olduğunu söyledi . Ancak nadir durumlarda, eğer durum için yardım almazsanız, NIH’ye göre bakterilerin kan dolaşımınıza girmesi mümkündür ve bu da ciddi hastalıklara neden olabilir . 

Kesik ve sıyrıklardan kaçının

Dr Fisher, “Soyunma odalarında, okullarda, spor salonlarında ve hatta hapishanelerde vakit geçiriyorsanız, kesik ve sıyrıklardan kaçınmaya çok dikkat edin ve bu ortamlardan herhangi birinde cildinizde bir yaralanma olursa, onu iyice yıkayın” dedi.  

Bu korkunç gerçeğe rağmen, Birleşik Krallık’taki Live Football Tickets firmasının anketine katılanların yalnızca yüzde 46’sı, spor salonundan sonra iç çamaşırlarını yıkayıp yıkamamayı düşünürken mikropların varlığından endişe duyduklarını bildirdi. 

Bunun yerine yüzde 55’i sadece kokusuna dikkat ettiklerini ve kıyafetlerinin kokana kadar geri dönüştürülmesine izin verdiklerini söyledi. 

Herhangi bir nedenle spor kıyafetlerinizi tam olarak yıkayamıyorsanız Rossi’nin bazı ipuçları var. 

Seyahat ediyorsanız, en azından terli kıyafetlerinizi otelde biraz sıcak suyun altına tutabilir, onları seslendirebilir ve sonra kuruması için asabilirsiniz. Hastalarına bunun yardımcı olabileceğini çünkü ‘en azından suyun buharlaşmasına izin verdiğini’ ve bunun da bakteri üremesini en azından kısmen engelleyebileceğini söylüyor. 

Ayrıca Rossi, bazı kumaşların bakteri barındırmaya diğerlerine göre daha duyarlı olduğunu söyledi.

Örneğin pamuk gibi doğal malzemeler, sentetik elyaflara göre daha iyi hava sağlayan daha gevşek bir örgüye sahip olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.