SON DAKİKA | İstanbul’da 1 Mayıs gerginliği: DİSK ve CHP Taksim’e çıkmaktan vazgeçti

Son dakika… İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü gerginlikle başladı. CHP ve DİSK başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları ise Taksim çağrısında bulundu, polis sabahın ilk ışıklarıyla Taksim’e çıkışları kapattı. Beşiktaş’ta ve Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’ne çıkan gruba polis müdahale etti. Gözaltılar başladı. Taksim ve çevresinde yaşanan 1 Mayıs olayları son dakika haberi ve canlı içerik güncellemeleriyle gün boyu bu haberde olacak.

SON DAKİKA | İstanbul’da 1 Mayıs gerginliği: DİSK ve CHP Taksim’e çıkmaktan vazgeçti
Yayınlama: 01.05.2024
A+
A-

Son dakika haberi… 1 Mayıs İstanbul’da gergin başladı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor. Güvenlik önlemlerinin alındığı Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklar demir bariyerlerle kapatıldı. Tedbirlerin artırıldığı Saraçhane’de Unkapanı istikametine, Beşiktaş’ta da Dolmabahçe Caddesi ve Taksim’e çıkan güzergahlarda geçişe izin verilmiyor. Kısıtlamaya rağmen toplanarak Taksim’e sloganlarla yürümek isteyen ise polis tarafından gözaltına alındı.

DİSK ve CHP’den toplanma çağrısı

CHP ve DİSK, saat 10.00’da Saraçhane’de buluşarak Taksim’e yürüyecek. Bazı gruplarda Şişli ve Beşiktaş’ta toplanmak için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Taksim uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Taksim miting alanı değil” diyerek noktayı koydu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yasak kararından geri adım atmazken, sabah saatlerinden itibaren Taksim’e çıkan yollar kapatıldı. İstanbul’da alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

İstanbul’dan son dakika 1 Mayıs haberleri: Dakika dakika nerede, ne yaşanıyor?

13.00

Taksim’i daha fazla zorlamayacağız

Bölgede toplanan sendikalar, “Artık Taksim’i daha fazla zorlamayacağız.” açıklaması yaptı.

Alandaki gerginlik bu açıklamanın ardından büyük oranda sona erdi.

Polisin bölgedeki güvenlik önlemleri sürüyor.

12.20

DİSK ve KESK yürümekten vazgeçti

Taksim Meydanı’na yürümek için Saraçhane’de toplanan sendikalardan DİSK ve KESK Taksim’e yürümekten vazgeçti.

12.00

Memur-Sen Taksim anıtına çelenk bıraktı

Memur-Sen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Cesur Öztürk, “Türkiye’nin ve dünyanın tüm emekçilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma bayramını kutluyoruz. Kapitalizme karşı yaşasın emek mücadelemiz” dedi.

11.40

Polisle göstericiler arasında arbede

Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen kalabalık grupla polis ekipleri arasında arbede çıktı. Bozdoğan Kemeri önünde toplanan kalabalık grup polis barikatını aşmaya çalıştı.

Ekipten bazı kişiler ellerindeki flama ve pankartlarla polise saldırı gerçekleştirdi. Polis göstericilere biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.

11.00

Özgür Özel: Türkiye’ye utanç yaşatıyorlar

CHP lideri Özgür Özel ikinci bir açıklama yaparak şu açıklamayı yaptı:

“Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. Şimdi çağrıcı örgütler çağrıda bulundular. Biz de örgütümüzü Saraçhane’ye çağırdık. Hedef Taksim Meydanı’dır. 2012’de 2013’te Taksim’i açıp bunu övünç vesilesi yapanlar Türkiye’ye utanç yaşatıyorlar. Mahkeme karar 2023’ün aralık ayına ait AYM kararıdır. Demokrasilerde burada tartışma biter. Meydan emekçilerindir.”

10.45

“Çatışma olsun istemiyoruz”

Özgür Özel, “Çatışma olsun istemiyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim tek isteğimiz bayramın bayram gibi kutlanması. Biz çatışma olsun, emekçiler yaralansın biber gazı sıkılsın istemeyiz. Biz kimseyi suç ilememeye davet ediyoruz. Bu toplanma ve irade çok büyük bir kazanımdır.”

10.05

Taksim’e hareket etmek için toplandılar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok sayıda CHP’li ve sendika üyesi Taksim’e doğru hareket etmek üzere Saraçhane’de toplandı.

Özgür Özel’den açıklama

“Bugün hep birlikte Taksim’e doğru 1 Mayıs’ı bayram gibi kutlayacak bir anlayışla hareket edeceğiz. Bir ülkenin en dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa o ülkede demokrasi sorgulanır. Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak emekçiler ya da göstericiler sokulmuyorsa orada bir muktedirlikten, iktidardan değil tedirginlikten bahsetmek lazım. Kaba kuvvetle yaklaşan bir iktidar gitgide sonu yaklaşan bir iktidardır.

Bugün yaşananlar demokrasi eksikliğini gösteriyor. Taksim hedefine doğru hareket ediliyor olması önemli bir kazanımdır. Önemli olan, bayrama halel getirecek, yaralanmaların olmadığı, polislerin de emekçilerin de üzülmediği bir gün olması için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Bir gün Taksim tam olarak özgürleşene dek mücadelemizi sürdüreceğiz.

İçişleri Bakanı kişisel olarak iyi niyetli ama…

İçişleri Bakanının kişisel olarak iyi niyetli çabasını takdir etmekle birlikte üstündeki bir irade tüm uzlaşma ve müzakere imkanlarını ortadan kaldırıyor. İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her aşamada bir tıkanma oluyor. Bu vakitten sonra İçişleri Bakanıyla yeni bir şey konuşmanın anlamı yok çünkü kendisi ‘Maalesef kabul edilmedi, maalesef uygun görülmedi’ diye cevaplar veriyor.”

Ekrem İmamoğlu da “Saraçhane’deyiz, burası zorluklarla mücadelenin simgesi oldu” mesajını verdi.

09.45

Taksim’e çıkmaya çalışan yaklaşık 10 kişilik SODAP ve Gençlik Meclisleri üyesi grup Şişli’de polis ekipleri tarafından durduruldu. Sloganlar atan grup üyeleri gözaltına alndı.

09.36

Okmeydanı’nda peş peşe polis müdahalesi

Okmeydanı’nda sloganlar atarak yürüyen bir gruba polis müdahale etti. Yine Okmeydanı’nda pankart açıp sloganlar atarak yürüyen ikinci gruba da polis müdahale etti. İki müdahale sonucunda da gözaltılar var.

09.25

Beşiktaş’ta gözaltılar var

Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda toplanan Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri Taksim’e yürümek istedi. Polis ekiplerinin kurduğu bariyerleri aşmaya çalışan yaklaşık 20 kişilik gruba, polis ekipleri müdahale etti. Gözaltına alınan göstericiler, polis merkezine götürüldü.

09.00

Taksim’de kalan turistler alandan ayrıldı

Farklı ülkelerden İstanbul’a gelen ve Taksim çevresinde otellerde kalan turistler de havalimanına gidecek transfer bulamayınca valizleriyle alandan ayrıldı.

08.55

İstiklal Caddesi’ne çıkan gruba müdahale

İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarından Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Pankart açıp yürüyen 18 kişilik grup gözaltına alındı.

08.45

HAK-İŞ heyeti Kazanci Yokuşu’na karanfil bıraktı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.

Arslan yaptığı açıklamada “Bugün burada önce anmamızı yapacağız. Anıta çelengimizi koyup Kocaeli’deki mitingimize hareket edeceğiz. Katillerin bulunması ve hesap verilmesi sağlanana kadar bu ısrarımızı sürdüreceğiz. Burada aslında bütün emek hareketine yönelik bir provokasyon yapılmıştı” diye konuştu.

08.10

Çerkezoğlu: “1 Mayis meydani Taksim Meydanı’dır”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “1 Mayıs meydanının Taksim Meydanı olduğu artık herkes tarafından bilinen bir hakikat. AYM kararı da bunu çok açık şekilde ortaya koyuyor. Bu yıl da ana muhalefet partisi başta olmak üzere Taksim talebimizin arkasında durdu. Bu çok önemli. Bu somut bir gerçek. Herkese bunun için çok teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı’dır.” diye konuştu.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.