Selçuk Bayraktar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor, eşi kim?

Selçuk Bayraktar 2022 yılı vergi rekortmeni oldu. Yılın vergi rekortmenleri listesine bakanlar Selçuk Bayraktar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor, eşi kim? sorularının yanıtlarını aramaya başladı. Biz de siz okurlarımız için Baykar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın özgeçmişinin detaylarını hazırladık.

Selçuk Bayraktar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor, eşi kim?
Yayınlama: 03.01.2024
A+
A-

Gelirler İdaresi Başkanlığı, 2022 yılı vergi rekortmenleri listesini yayınladı. Vergi rekortmenleri listesinin zirvesinde Baykar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar var. Türkiye’yi ürettikleri insansız hava ve savunma araçlarıyla dünyada lider konuma taşıyan Baykar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın özgeçmişi de bugün kuşkusuz en çok arananlar arasına girdi. Selçuk Bayraktar’a, 2022 yılında 564 milyon 124 bin 318 lira vergi tahakkuk etti. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 yılındaki cirosunun yüzde 86’sı ihracat gelirlerinden elde edildi. Selçuk Bayraktar’ın aynı zamanda teknoloji liderliğini de yürüttüğü Baykar, 2022’de savunma ve havacılık sanayisinde yapılan toplam ihracatın yüzde 25’ten fazlasını tek başına yaptı. Vergi rekortmeni listesinin zirvesine oturan ve Türkiye’nin en zenginlerini ödediği vergilerle geride bırakan Selçuk Bayraktar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor, eşi kim? soruları ile Selçuk Bayraktar anne ve babasına ait bilgiler ile Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neyi oluyor? sorularının yanıtlarını bu haberden bulabilirsiniz.

Selçuk Bayraktar kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

Selçuk Bayraktar, adını tasarladığı ve ürettiği İHA ve SİHA’larla dünyaya duyurmuş bir Türk mühendistir. 7 Ekim 1979 doğumlu olan Selçuk Bayraktar 44 yaşındadır. Trabzon Sürmeneli olan Selçuk Bayraktar,  İstanbul Sarıyer Garipçeli doğumludur.  Selçuk Bayraktar, Baykar kurucusu, Türk mühendis Özdemir Bayraktar ile bankacı-yazılımcı Canan Bayraktar’ın oğludur. Selçuk Bayraktar’ın Haluk ve Ahmet adında iki kardeşi bulunmaktadır. Selçuk Bayraktar’ın babası, Baykar kurucusu Özdemir Bayraktar, 19 Ekim 2021’de vefat etmiştir.

Selçuk Bayraktar ne iş yapıyor, ne mezunu?

Selçuk Bayraktar, Baykar Holding Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Türkiye’nin yerli üretim SİHA ve İHA sistemi Baykar Bayraktar TB2 ve ilk milli insansız savaş uçağı prototipi Bayraktar Kızılelma’nın mimarıdır. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti başkanı da olan Selçuk Bayraktar, aynı zamanda Baykar Holding’in Teknoloji Lideridir. (CTO) Selçuk Bayraktar aynı zamanda Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

Eğitim hayatına Sarıyer İlköğretim Okulu’nda başlayan Selçuk Bayraktar, daha sonra Robert Koleje başladı. 1997 yılında Robert Koleji’nden mezun oldu. Aynı sene İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde üniversite eğitimine başladı. Selçuk Bayraktar, İTÜ’de üniversite eğitimi sürerken Pennsylvania Üniversitesi GRASP laboratuvarına yaptığı staj başvurusu kabul edildi. Staj yaparken kendisine burs verilmesi teklifi sonrası 2002-2004 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi’nde insansız uçaklar üzerine yüksek lisans yaptı. Yüksek lisans sonrası Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine burslu olarak ikinci yüksek lisansını tamamladı. Bu süreç içerisinde Profesör George Pappas ve Profesör Eric Feron’un asistanı olarak çalıştı. Dünyada ilk kez yapılan İHA formasyon uçuşu deneyleri, yer ve havada koordineli robot takımları, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri hakkında bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

Baykar Holding ve İHA-SİHA kariyeri

Eğitiminin ardından 2007 yılında Türkiye’ye döndü. Baykar’nın teknik müdürü oldu. Türkiye tarafından geliştirilen insansız hava araçlarının uçuş kontrol, aviyonik sistem mimarisi, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, gömülü yazılım geliştirme ve elektronik donanım gibi bölümleriyle ilgilendi.

Ürettiği Baykar Bayraktar terör örgütlerinin korkulu rüyası oldu

Ekibiyle beraber; Türkiye-PKK çatışmasında, Suriye İç Savaşı’nda ve İkinci Libya İç Savaşı’nda kullanılan Baykar Bayraktar TB2 insansız hava aracı sisteminin güdüm ve kontrol sisteminin tasarımını yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA’yı tasarladı. Selçuk Bayraktar ve ekibi Türkiye’nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA’yı da geliştirerek 29 Ağustos 2021’de TSK’ya teslim etmiştir.

Uydu teknolojileri üzerine çalışıyor

Selçuk Bayraktar, bu çalışmalarının yanında kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) geliştirme projelerine liderlik etmektedir. Uzay teknolojilerine yönelik bir girişim de kuran Bayraktar, bu alanda da bir süredir yörünge transfer araçları ve uydu teknolojileri üzerinde çalışmaktadır.

Türkiye Selçuk Bayraktar’ı TEKNOFEST’le tanıdı

Bunların yanında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanı ve kurucularındandır. Vakfın kuruluş amaçları dahilinde teknolojiye hevesli olan belirli yaş grubundaki insanları vakıfla birlikte araştırma yapmaya teşvik etti. Türkiye’de uzay alanında yapılan çalışmaları teşvik etmek amacıyla uzay festivali olan TEKNOFEST’i düzenledi.

Covid 19 pandemisinde solunum cihazı üretti

Çin’in Vuhan eyaletinde ortaya çıkan COVID-19 virüsüne karşı, 22 Mart 2020’de, Bayraktar şahsi Twitter hesabından Türkiye’de solunum cihazı üretimine teknik destekte bulunacağını açıkladı. Arçelik, ASELSAN, Baykar ve BIOSYS’in birlikte yürüttüğü iki haftalık geliştirme sürecini ardından üretilmesi öngörülen 5000 solunum cihazının ilk 100 tanesi 20 Nisan 2020’de Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışında teslim edilmiştir.

Azerbaycan’ın Karabağ zaferi Selçuk Bayraktar’ın ürettiği SİHA’larla kazanıldı

Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunduğu katkı nedeniyle 2021’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Selçuk Bayraktar’a Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı verildi. Bayraktar, 2022’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı’na layık görüldü. Söz konusu nişan, 2 Ekim 2022’de Türkiye’ye gelen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak tarafından takdim edildi.

Selçuk Bayraktar’ın eşi kim? 

Selçuk Bayraktar’ın eşi kimdir sorusunun yanıtı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’dır. Selçuk Bayraktar 2016 yılında hayatını Sümeyye Erdoğan ile birleştirdi. Selçuk Bayraktar ile Sümeyye Erdoğan’ın evliliklerinden Canan Aybüke adından bir kızları bulunmakta. Canan Aybüke Bayraktar, 13 Ağustos 2017 yılında dünyaya geldi. 

Selçuk Bayraktar’ın eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor?

Selçuk Bayraktar’ın eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar aynı zamanda Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 çocuğundan biridir. Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 22 Ağustos 1985 İstanbul doğumludur. 39 yaşında olan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, sivil toplum kuruluş aktivisti ve siyasi danışmandır. Aslen Rize Güneyli’li olan Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın annesi Emine Erdoğan’dır. Sümeyye Erdoğan’ı Ahmet Burak, Necmettin Bilal ve Esra isimlerinde 3 kardeşi vardır. 

Selçuk Bayraktar’ın eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar ne mezunu?

Trabzon’un Araklı ilçesinde bulunan Araklı İmam Hatip Lisesini bitirdi. Haziran 2014’te, “28 Şubat yasakları nedeniyle yurt dışında, üniversite başvurumu yapıp kabulünü aldı.  Indiana Üniversitesinin Kamu ve Çevre İşleri Okulunda politika araştırmaları programını tamamladı. Türkiye’ye erken dönebilmek için yazın da dersler alarak 4 senelik lisans programını 3 senede tamamladı ve 2005 yılında Indiana Üniversitesi’nden mezun oldu.2008 yılında, ekonomi alanında aldığı yüksek lisans eğitimini Londra Ekonomi Okulunda tamamladı. 2010 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nde dış ilişkileri ve dünya basınına yansımalarını takipten sorumlu danışman olarak görev yapmaya başladı.  2013 yılında, başbakan olan babasının gönüllü danışmanı oldu. 

Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neyi oluyor?

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadıdır. Selçuk Bayraktar, Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 2016 yılından bu yana evlidir. Çiftin Canan Aybüke adını verdikleri kızları bugün 7 yaşındadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.