04 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 23.04.2024 - 17:01 | Son Güncelleme: 23.04.2024 - 17:01

Şeker hastalarının korkulu rüyası tarih oluyor! Bilim dünyası bunu da başardı!

Diyabet hastalarının korkulu rüyası ayak ülserleri ve kangren tarih oluyor. Bilim insanları şeker hastalığına bağlı ayak ülserlerini durdurmaya yardımcı yüksek teknolojili elektronik çoraplar ürettiler.

Şeker hastalarının korkulu rüyası tarih oluyor! Bilim dünyası bunu da başardı!

Diyabet hastalarının korkulu rüyası ayak ülserleri ve kangren tarih oluyor. Bilim insanları şeker hastalığına bağlı ayak ülserlerini durdurmaya yardımcı yüksek teknolojili elektronik çoraplar ürettiler.

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bilim insanlarının geliştirdiği elektronik çoraplar ile diyabet halk diliyle şeker hastalığı nedeniyle ayak ve ayak parmaklarının kesilmesi riski azaltılabilir.

Araştırmacılar, elektronik çorabın, hastaların ayağın ülser oluşma riski taşıyan kısımlarına çok fazla baskı uygulayıp uygulamadığını tespit eden bir sensör içerdiğini söylüyor.

Diyabetin bir komplikasyonu olan bu ülserler, kangrene dönüşen enfeksiyonlu yaralara dönüşebilir. İngiltere'de haftada yaklaşık 40 kişinin kısmi veya tam ayak amputasyonu geçirmesinin bir nedeni de kronik yaralardır.

Çorapların ülser geliştirmeye açık olduğu tespit edilen hastalara daha sonra ayağın o kısmındaki baskıyı hafifletmek için yürüme tarzlarını değiştirmeleri öğretilebilir. Birleşik Krallık'ta yaklaşık beş milyon insan diyabet hastası - bunların yüzde 90'ı tip 2'dir; burada vücut ya yeterli insülin (kandaki şekeri 'temizlemeye' yardımcı olur) ya da insülin üretemediği için kan şekeri seviyeleri yüksektir. düzgün çalışmıyor.

Tip 2 diyabet obezite ve hareketsiz yaşam tarzıyla ilişkilidir.

Bu arada, yaklaşık yüzde 10'unda, bağışıklık sisteminin insülin üreten pankreasa saldırmasından kaynaklanan tip 1 diyabet var.

Zamanla yüksek kan şekeri seviyeleri, ayaklardakiler de dahil olmak üzere kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.

Duygu eksikliği, hastaların fark etmedikleri küçük sıyrıklara sahip olabileceği anlamına gelir ve bu, bölgedeki oksijen açısından zengin kan eksikliği nedeniyle hızla ülsere dönüşebilir.

Şeker hastalarının yüzde 15'nde ayak ülserleri görülüyor

Diyabet hastalarının yüzde 15 kadarının bir noktada ayak ülseri geliştireceği tahmin edilmektedir.

Yeni çorabın altına, kalbin kasılma kuvvetini takip ederek vücudun herhangi bir yerindeki kan akışını ölçebilen bir balistokardiyogram sensörü dikildi.

Yeni bir denemede hastalar, Güney Kore'deki Chonnam Ulusal Üniversite Hastanesi'nde geliştirilen çorapları birkaç dakika koşu bandında yürürken giyecek. Sensör, ayağın ön kısmındaki kanın ne kadar iyi aktığına ilişkin verileri toplar.

Diyabetli kişiler, metatarsal bölge olarak bilinen bu kısma topuktan ziyade çok fazla baskı uygularlarsa ülser riski daha yüksektir, çünkü bu bölgedeki yumuşak doku, diyabetle bağlantılı zayıf dolaşımdan kaynaklanan hasara daha yatkındır. Ekstra basınç kan akışını kısıtlayarak ülser riskini artırır.

Araştırmacılar, bu ayın başlarında Avrupa Kardiyoloji Derneği konferansında bir deneyin bulgularını sundular ve diyabetli 20 hastanın okumalarının 20 sağlıklı insandan alınan okumalarla karşılaştırıldığında nasıl olduğunu gösterdiler. Uzmanlar, diyabet grubunun metatarsal bölgeye daha fazla baskı uyguladığını ve topuğa daha az baskı uyguladığını, bunun nedeninin muhtemelen buradaki sinir hasarının ayağın bu kısmını aşırı kullandıklarının farkında olma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Önceki araştırmalar, yürüyüş eğitiminin diyabetli kişilerin ayaklarındaki kan akışını ve sinir fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermişti.

Londra Endokrin Merkezi'nde danışman endokrinolog olan Dr. Paul Jenkins şunları söyledi:

'Diyabetik ayak ülserlerinin iyileştirilmesi oldukça zordur ve çoğu zaman uzun süreli hastaneye yatmayı gerektirir. Bu çorap, ülser gerçekten başlamadan önce risk altında olanların belirlenmesine yardımcı olabilir ve farklı yürüme şekilleri ve ayakkabılar dahil olmak üzere riski azaltan değişiklikler konusunda hastaya daha fazla eğitim verilmesine olanak sağlayabilir.'

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Mustafa Baygın

YORUMLAR

Şeker hastalarının korkulu rüyası tarih oluyor! Bilim dünyası bunu da başardı!
haberine yorum yapın
0 YORUM