Otomobil piyasasına yeni düzenleme geliyor! Bayide fiyat artışı yapılamayacak

Ticaret Bakanlığı’nın taslağına göre, araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıta ilişkin vergilerin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacak. Bu düzenleme ile bayilerin taşıt fiyatlarını keyfi olarak yükseltmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Otomobil piyasasına yeni düzenleme geliyor! Bayide fiyat artışı yapılamayacak
Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik taslağıyla sıfır araçların ticareti, distribütör ve yetkili satıcıların sorumlulukları, elektronik ortamda ikinci el araçların ön değerlemesi ve bu alanda ilk kez belirlenen ilke ve kuralların detaylarına yer veriliyor.

Taslak, araç bayilerinin, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edilip vergilerin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacağını belirtiyor. Ayrıca, bayiler, vergisi ödenmiş bir taşıtı alıcılara 15 gün içinde teslim etmek zorunda kalacaklar. Taşıtın garanti süresi içinde arızalanması durumunda ise üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt tahsis edilene kadar bayiler, ücretsiz ikame taşıt sağlayacaklar.

Satışlarda, alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10’u kadar ön ödeme alınabilecek. Ayrıca, alıcılar, taşıt faturası düzenlenene kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayabilecekler.

Taslakta ayrıca, yabancı markaların Türkiye’deki satış ve dağıtımını yapan distribütörlere de önemli yükümlülükler getiriliyor. Distribütörler, bayiler arasındaki rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacaklar. Bir bayiyi son üç yıllık satış ortalamasından fazla taşıt almaya zorlamak gibi uygulamalara izin verilmeyecek.

Ayrıca, distribütörlerin taşıt fiyatındaki değişiklikleri bayilere 3 gün önceden bildirmesi gerekecek ve fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapılamayacak.

Taslakta, ikinci el araç pazarına yönelik düzenlemeler de bulunuyor. İnternet ortamında ikinci el araç değerlemesi yapan kişi ve şirketler, satıcının beyan ettiği bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacaklar. Ayrıca, ikinci el araçlar için toplu alım satım yapılan ihalelerde de düzenlemelere gidilecek. İhale platformlarında araçların detaylı bilgileri ve geçmişine ilişkin bilgilerin açıkça belirtilmesi sağlanacak ve alıcı ve satıcıların güvenliğini sağlamak adına çeşitli koşullar getirilecek.

 

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.