Otizmli yetişkinlerin sorunları Kuşadası’nda masaya yatırılacak

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatri Derneği’nce, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 7-11 Mayıs tarihleri arasında “Sizin hiç otizmli bir çalışma arkadaşınız oldu mu?” konulu panel düzenlenecek.

Otizmli yetişkinlerin sorunları Kuşadası’nda masaya yatırılacak
Yayınlama: 01.05.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER 

Otizmli bireylere ve ailelerine umut olmak istediklerini kaydeden Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatri Derneği Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, otizmli bireylerin çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde yaşadıkları sorunların tespitine ve çözüm yollarına katkı sağlayıp otizmli çocukların erişkin döneminde yapılması gerekenler için acil eylem planı oluşturmak istediklerini bildirdi.

Prof. İnal, 33. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi’nin bilimsel programı içinde yer alacak panelin ilk bölümünde; yaş ortalaması 21 olan bin 500 otizmli genç erişkin üzerinde 61 ilde kapsamlı bilimsel araştırma gerçekleştiren Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Doç. Dr. Meryem Özlem Kütük ve Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan’ın konuşma yapacağını kaydetti.

Bireylerin sosyal alandaki iletişim yetersizliklerinin yanı sıra takıntılı ve tekrarlayan davranışlarla seyreden, çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu süren nöropsikiyatrik bir durum olan otizmin, her 36 çocuktan birinde rastlandığının çalışmalarla gösterildiğini ifade eden Prof. İnal, “Günümüzde otizmin çocuk yaşta giderek artan bu yüksek görülme sıklığına rağmen, ülkelerin henüz bu bireyler ve ailelerinin yaşamın her alanında karşılaşabilecekleri zorluklar açısından hazırlıklı olmadığı görülmektedir.” dedi. Prof. İnal, ergenlikten yetişkinliğe geçiş döneminin gençler ve aileleri için halihazırda zor bir süreç olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Otizmli bireyler, çocukluk döneminde birçok sağlık ve eğitim hizmetine kolaylıkla erişebilirken, erişkin olduklarında bu imkanların birçoğu sonlandırılıyor. Sağlık ve sosyal çalışma alanında hizmet sunan kişilerin, erişkin otizmli bireyler konusundaki bilgi ve deneyim eksikliği, otizmli birey ve ailelerinin yaşadıkları zorluklar için destek istemesine engel olabilmekte hatta otizmli bireyin sağlık ve eğitim sisteminden çıkmasına, yaşam içinde kaybolup gitmesine neden olabilmektedir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.