04 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 23.04.2024 - 19:04 | Son Güncelleme: 23.04.2024 - 19:04

Otizm nedir, neden olur?

Modern dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan otizm hakkında merak ettiklerinizi sizler için öğrendik, derledik. İşte otizm nedir, ne sıklıkta görülür, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtları...

Otizm nedir, neden olur?

Modern dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan otizm hakkında merak ettiklerinizi sizler için öğrendik, derledik. İşte otizm nedir, ne sıklıkta görülür, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtları...

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Otizm, insanların geniş bir yelpazede nasıl davrandığını etkileyen, yaşam boyu süren bir gelişimsel bozukluktur.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre otistik kişiler sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinde sorun yaşayabilir.

Diğerleri parlak ışıkları veya yüksek sesleri bunaltıcı ve stresli bulabilir veya tekrarlayan davranışlar sergileyebilir.

Otizm bir hastalık ya da rahatsızlık değildir. 

Otizm ne kadar yaygın?

İngiltere'de yetişkinler ve çocuklar da dahil olmak üzere yaklaşık 700.000 kişinin otizm tanısına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Newcastle Üniversitesi'nin 2021'de yayınlanan bir araştırmasına göre, Birleşik Krallık'taki yaklaşık 57 çocuktan biri (yüzde 1,76) bu spektrumdadır.

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri 5,4 milyon yetişkinin, yani nüfusun yaklaşık yüzde 2,2'sinin otistik olduğunu tahmin ediyor.

Her milletten, kültürel, dini ve sosyal kökenden insanlar otizmli olabilir.

Ancak erkeklerde ve erkek çocuklarda oranlar beş kata kadar daha yüksektir.

Kesin nedeni belirsizliğini koruyor, ancak bazı araştırmalar erkek çocukların otizmin çeşitli genetik nedenleri açısından daha büyük risk altında olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar aynı zamanda birçok kız çocuğunun teşhis koymakta zorluk çekmesi, geç teşhis alması veya otizm dışındaki rahatsızlıklarla yanlış teşhis konması nedeniyle 'gözden kaçıyor' olabileceğine inanıyor.

Otizm türleri

Daha önce otizm, Asperger sendromu, otistik bozukluk, Kanner sendromu, çocukluk otizmi, atipik otizm ve başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişim bozukluğu (PDD-NOS) dahil olmak üzere farklı tanılara bölünmüştü.

Her tanı otizmin özelliklerini paylaştığından, bunların yerini artık grubun şemsiye terimi olan otizm spektrum bozukluğu aldı.

Ancak Asperger tanısı alan bazı kişiler hâlâ bu terimi kullanmayı tercih ediyor.

Ulusal Otistik Derneği'ne göre Asperger sendromu olan kişiler, pek çok otistik kişinin sahip olduğu öğrenme güçlüğüne sahip değildir. NHS, bazı kişilerin buna 'yüksek işlevli otizm' adını verdiğini söylüyor.

Otizm neden olur?

Yıllar süren araştırmalara rağmen bilim insanları otizme neyin sebep olduğunu bilmiyor.

Bunun yerine çalışmalar bunun genetik ve çevresel etkilerin birleşiminden gelişebileceğini ileri sürdü.

MMR aşıları ile otizm arasında olası bir bağlantı olduğuna dair endişeler 1990'ların sonlarında gündeme geldi.

Ancak o zamandan bu yana yapılan çok sayıda bilimsel çalışma, aşılar veya bunların herhangi bir bileşeni ile otizm arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösterdi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Mustafa Baygın

YORUMLAR

Otizm nedir, neden olur?
haberine yorum yapın
0 YORUM