Orta yaşta egzersiz yapmanın faydaları! Geç olmadan başlayın

40’lı ve 50’li yaşlarında egzersiz yapmaya başlayan erkeklerde felç riskini de aynı oranda azaltıyor. En çok egzersiz yapanlar inme riskini en az egzersiz yapanlara göre yüzde 56 azaltıyor. İşte araştırmaların sonuçları…

Orta yaşta egzersiz yapmanın faydaları! Geç olmadan başlayın
Yayınlama: 21.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Araştırmacılar, orta yaşta formda kalmanın ileriki yaşlarda felç geçirme riskini yarı yarıya azalttığını buldu.

Bilim insanları, egzersize başlamak için hiçbir zaman geç olmadığını ve yıllarca hareketsiz kaldıktan sonra bile hayatınızı değiştirmenin hızlı bir şekilde fayda sağlayabileceğini söyledi.

Dikkat çekici bir şekilde, 40’lı ve 50’li yaşlarında kanepeden kalkıp formda olmaya başlayan erkeklerin felç riskinin, gençlikleri boyunca egzersiz yapanlar arasında görülen seviyelere düştüğünü gördüler.

Norveç’teki uzmanların bulguları, Britanya’da çok az egzersiz yapan milyonlarca orta yaşlı insanın formda kalması için çok geç olmadığına dair umut veriyor.

Oslo Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Erik Prestgaard, on yıllar boyunca çok az fiziksel aktivite yaptıktan sonra bile, bu dönemde alışkanlıklarını değiştiren kişilerin sağlıklı emeklilik şanslarını önemli ölçüde artırabileceğini söyledi.

‘Eğer formda olursanız veya formda kalırsanız hiçbir fark yoktur’ dedi.

‘Bu iyi bir mesaj; eğer 50 yaşındaysanız ve önümüzdeki yıllarda formda değilseniz, formda olabilir ve riskinizi azaltabilirsiniz. Formda kalmak için asla geç değildir.’

Ancak en önemlisi ekibi, bu noktada sağlıklarını kontrol altına almayan kişilerin felç riskinin hızla arttığını da buldu.

Çünkü 40’lı ve 50’li yıllar insanlara sağlıklarını düzeltebilecekleri bir pencere sunuyor gibi görünse de, önümüzdeki yıllarda zorlukların kendilerine karşı yığıldığını görmeyenler için.

Bulgularını Barselona’daki Avrupa Kardiyoloji Derneği kongresinde sunan araştırma ekibi, bu kritik yıllarda egzersiz yapmamanın daha sonraki yaşamda sağlık üzerinde felaket etkisi yaratabileceğini buldu. 

Geçtiğimiz hafta İngiltere Halk Sağlığı, İngiltere’nin 1960’lardan bu yana egzersiz seviyelerinin yüzde 20 düştüğü bir ‘hareketsizlik salgınının’ ortasında olduğu konusunda uyardı.

Yetkililer özellikle ayda bir kez bile hızlı yürüyüşe çıkmayan 6,3 milyon orta yaşlı insandan (yaş grubunun yüzde 41’i) endişe duyuyor.

İnme riskini yüzde 56’ya kadar azaltın 

Araştırma ekibi, 1970’lerden başlayarak yaşları 40 ile 60 arasında olan 2.000 erkeği izledi.

Katılımcılar başlangıçta egzersiz alışkanlıklarının nasıl değiştiğini görmek için yedi yıl boyunca izlendi.

Fiziksel uygunlukları bisiklet makinelerinde egzersiz testleri kullanılarak izlendi.

Çarpıcı bir şekilde, katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 65) aslında bu yedi yılda daha az formda olduğu ve yalnızca yüzde 35’inin daha fazla egzersiz yapmaya başladığı görüldü.

Araştırmacılar daha sonra grubu 23 yıl daha takip etti; bu süre zarfında sekiz kişiden biri felç geçirdi.

Yedi yıllık pencerede egzersizlerini en çok arttıranların, daha fazla hareketsiz kalanlara kıyasla daha sonra felç geçirme olasılığı yüzde 56 daha azdı.

‘Düzenli egzersizin birçok olumlu etkisi olduğu biliniyor’ 

İnme Derneği Araştırma Ödülleri Başkanı Richard Francis şunları söyledi: ‘Herkes, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak gibi basit yaşam tarzı değişiklikleriyle felç riskini azaltmak için adımlar atabilir.

‘Düzenli egzersizin, sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olmak, ruh halini iyileştirmek ve kondisyonunuzu artırmak gibi birçok olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.’

Kuruluşun geçen hafta yeni aktivite kampanyasını başlatan İngiltere Halk Sağlığı klinik danışmanı Profesör Sir Muir Gray şunları söyledi: ‘Hepimiz fiziksel aktivitenin sağlığınız için iyi olduğunu biliyoruz, ancak ilk kez kolayca elde edilebilecek değişikliklerin etkilerini görüyoruz. yapabilir.’

Britanya’da her yıl yaklaşık 100.000 kişinin felç geçirdiği tahmin ediliyor; bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Hastaların dörtte biri bir yıl içinde ölüyor ve hayatta kalanların yarısı, felç, konuşma sorunları ve kişilik değişikliklerini içerebilen uzun süreli sakatlıkla kalıyor.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.