Okullarda en popüler çocuklar en az uyuyan çocuklar çıktı!

İsveç’teki Orebro Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, okullarda en popüler çocuklar geceleri en az uyuyan çocuklar çıktı.

Okullarda en popüler çocuklar en az uyuyan çocuklar çıktı!
Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

DERYA ÖZGÜR/ÖZEL HABER

Çoğu genç zaten yeterince uyumak için mücadele ediyor.

Uzmanlar artık en popüler çocukların, özellikle de kızların en az puan aldığını keşfetti.

İsveç’teki Orebro Üniversitesi’nden bir ekip, 1.300 gencin her gece ne kadar uyuduklarını bildirmelerini istedi.

Ayrıca en fazla üç arkadaşını aday göstermeleri istendi ve en çok aday gösterilenler daha popüler olarak tanımlandı.

Analiz, popüler gençlerin akranlarından daha az uyuduğunu ve gece başına 27 dakikaya kadar uyku kaybettiklerini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar erkek ve kız çocuklarını ayrı ayrı incelediklerinde, özellikle popüler kızların uykuya dalmakta, uykuyu sürdürmekte veya çok erken uyanmakta zorluk yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Popüler erkek çocuklar bu semptomları aynı ölçüde yaşamadılar.

Araştırmacılar, kız ve erkek çocukların farklı arkadaşlıklara sahip olmasının bu farkı açıklayabileceğini söyledi.

Baş yazar Dr. Serena Bauducco şunları söyledi: ‘Kızlar arkadaşlarına daha fazla ilgi ve ilgi gösteriyor ve erkeklere göre daha fazla yardım etme davranışında bulunuyorlar.

Uykuya dalma zamanı endişe yaşıyorlar

‘Bu, uykuya dalma zamanı geldiğinde bu endişeleri taşıdıkları anlamına gelebilir.’

Genel olarak araştırmacılar, popüler olmanın arkadaşlara daha fazla zaman ayırmayı gerektirebileceğini ve bunun da uykuya daha az zaman ayrılmasına neden olabileceğini söyledi.

Daha fazla duygusal yatırım da uyku zorluklarına yol açabilir.

Bazıları bağlantının arkasında telefon ve sosyal medya kullanımının yattığını beklese de ekip, durumun böyle olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Bunun nedeni, önceki çalışmaların akıllı telefonların geliştirilmesinden önce bile popülerlik ile daha kötü uyku arasında bir bağlantı olduğunu göstermesidir.

Dr Bauducco, “Gençler tartışmasız yaşamları boyunca en çok uykusuz kalan nüfustur” diye ekledi.

‘Önceki çalışmalar, 30 dakikalık ekstra uykunun zihinsel sağlığın ve okul performansının iyileşmesine yol açabileceğini gösteriyor.’

Hafta sonu fazladan uyumak iyi bir fikir mi?

Okul günleri erken başladığından birçok genç hafta sonları da uyumaya çalışabilir ancak araştırmacılar bunun geri tepebileceği konusunda uyardı.

Dr Bauducco, “Bir gencin Pazar günü saat 13:00’e kadar uyuduğunu varsayalım” dedi. ‘Ertesi gün okula hazırlanmak için o gece uykuya dalmak zorlu olacak çünkü kendilerini yorgun hissetmeyecekler.

‘Uyanma saatlerini çok fazla geciktirmek, hafta boyunca biriken uyku borcu sorununun devam etmesine katkıda bulunabilir.’

Frontiers in Sleep dergisinde yazan ekip, uykuyla ilgili sosyal normları ve yatmadan önce arkadaşların beklentilerini tartışmanın, gençler için mevcut uyku müdahalelerinin eksik bir bileşeni olduğuna inandıklarını söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.