Müfredat değişikliğine Eğitim Sen’den tepki geldi

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede işlenecek derslerin içeriğine ilişkin müfredat değişikliklerinin toplumu ilgilendiren düzenlemeler olduğunu anımsatarak, içeriklerinin ne olacağı, nasıl bir değişiklik önerildiğinin tüm yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Müfredat değişikliğine Eğitim Sen’den tepki geldi
Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER 

Toprak, sendika il binasında düzenlediği basın toplantısında, Millî Eğitim Bakanlığı’nca daha önce 2006 ve 2017 yıllarında iki kez değiştirilen eğitim müfredatına ilişkin yeni değişikliklerin taslak halinde geçen Cuma günü yayımlandığını anımsattı.

Müfredat değişikliklerinin bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Fatih Toprak, “Ancak MEB’in sürecin başından sonuna kadar yapmaya çalıştığı şey, ülkenin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket etmesi olmuştur. Eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmek, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması süreci başından sonuna siyasal bir nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla bugün eğitim müfredatında yapılmak istenen değişiklikleri ve içeriği tartışılan ders kitaplarını iktidarın eğitimdeki siyasal-ideolojik hedeflerinden ayrı ya da bağımsız değerlendirmemiz mümkün değildir.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘yeni müfredatı’nın, düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlandığını ileri süren Fatih Toprak, şunları söyledi:

“Öğretim programlarında bilimsel eğitim ile ilgili olan pek çok nokta özenle ‘sadeleştirme’ ya da ‘ayıklamaya’ tabi tutulurken, tek adam rejiminin bütün hedeflerini açık ve gizli (örtük) amaç ve değerler üzerinden ders kitaplarına yerleştirerek kendilerince ‘dini’ ve ‘milli’ bir müfredat oluşturulmak istendiği anlaşılmaktadır.  Müfredat değişikliklerini sadece pedagojik açıdan eleştirerek, ders kitaplarında yapılan değişiklikleri eğitim biliminin temel ilkeleri üzerinden ele alarak değerlendirme yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bugün karşımızda eğitim programlarında yapılan teknik değişikliklerden çok, iktidarın siyasal programına paralel olarak hazırlanmış bir eğitim müfredatı bulunmaktadır. Dolayısıyla yeni müfredata yönelik eleştiriler sadece pedagojik değil, aynı zamanda siyasal bir nitelik taşımak zorundadır.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.