05 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 03.07.2023 - 09:52 | Son Güncelleme: 03.07.2023 - 09:56

MTOSB 4’üncü Bölge’de ilk arazi tahsisleri yakında başlayacak

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde başvuru süreci kabul edilen MTOSB 4’üncü Bölge’nin imar planı çalışmalarında sona yaklaşılırken, ilk tahsislerin kısa süre içerisinde gerçekleşmesi hedefleniyor.

MTOSB 4’üncü Bölge’de ilk arazi tahsisleri yakında başlayacak

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde başvuru süreci kabul edilen MTOSB 4’üncü Bölge’nin imar planı çalışmalarında sona yaklaşılırken, ilk tahsislerin kısa süre içerisinde gerçekleşmesi hedefleniyor.

Karma organize sanayi bölgesi olarak toplamda 756 hektar alan üzerine kurulu 3 bölgede endüstriyel üretimin yapıldığı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni ilave alan çalışmaları hızla devam ediyor. Ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyon, gıda, plastik, makine, mobilya, kimya, cam başta olmak üzere 14 ayrı sektörün kümelenen bölgede, MTOSB 4’üncü Bölge’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bölge olarak son 12 yılda alan büyüklüklerini yüzde 100 artırdıklarını, sürdürdükleri genişleme çalışmalarında son olarak 675 dönüm alan olarak planlanan MTOSB 4. Bölge’nin yer seçiminin tamamlandığını ve imar planı çalışmalarında da sona gelindiğini kaydetti. Tekli, “4’üncü genişleme alanımızda yaklaşık 220 dönümlük alanı kamulaştıracağız. 675 dönümlük alanın en az 450 dönümünü de sanayi üreticilerimize tahsis etmeyi öngörüyoruz. Kamulaştırmanın ardından kısa süre içerisinde sanayicilerimize yer teslimatına başlamayı planlıyoruz” dedi.

Sırada 5’inci ve 6’ncı bölgeler var

Sanayicilerden yüksek talepler aldıkları için 4’üncü genişleme sahası ile birlikte eş zamanlı olarak MTOSB 5’inci Bölge’nin başvuru sürecine de başladıklarını dile getiren Sabri Tekli, “Sanayicimize yer bulmak üzere aralıksız çalışıyoruz. Şu anda 4’üncü bölgemize resmi olarak 360 adet talep var. 4’üncü genişleme alanında yaklaşık 30 parsel çıkmasını öngörüyoruz. Diğer talepleri bekletmemek adına MTOSB 5’inci Bölge’nin başvuru sürecine başladık. Yer seçim süreci devam eden bu bölge için yaklaşık 260 hektarlık bir alanı sanayiye kazandıracağız. 4’üncü genişleme alanımızı kurarken 5’inci genişleme alanımızın başvuru sürecini eş zamanlı olarak yürütüp sanayicilerimize daha hızlı arsa tahsisi yapmayı hedefliyoruz. Kamulaştırma işlemlerinde vakit kaybetmemek adına 5’inci genişleme alanımızın kuruluş çalışmalarını 2 etapta yapmayı planlıyoruz. Ayrıca gerekli başvuru süreci için MTOSB 6’ncı Bölge’nin tasarım ve fizibilite süreci de devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye’de İleri Atık Su Arıtma Tesisi’ne sahip 3’üncü OSB olacak

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum ve yeşil dönüşüm stratejileri kapsamında ileri atıksu arıtma tesisi için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, şöyle konuştu: “MTOSB 1’inci Bölgemizdeki atık su arıtma tesisimizin günlük kapasitesi 3 bin metreküptü. Tesisimiz tam kapasite çalıştığı için yeni taleplere yanıt vermek üzere yeni bir kapasite artışı için çalışmaya başladık. İlk etapta yüzde 50’lik bir kapasite artışı öngörüyoruz. Ancak yatırım projemizi 2‘nci etapta yüzde 50 ek kapasite artıracak şekilde planladık. Atık sudan elde edilecek temiz suyu proses ve sulama suyu olarak kullanacağız. Suyla gelen atığın yüzde 70’ini de geri kazanacağız. Fizibilite sürecimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu sürecin ardından hızla ihaleye çıkıp ileri atık su arıtma tesisimizi devreye almayı planlıyoruz. Yatırımımız tamamlandığında ileri atık su arıtma tesisine sahip Türkiye’deki 3’üncü organize sanayi bölgesi olacağız.”

Yeşil dönüşüm sürecinde enerji verimliliğinin artırılması ve sıfır atık ile ilgili de projeler yürüttüklerini kaydeden Sabri Tekli, “2023 Nisan- Mayıs dönemleri arasında bölgelerimizde yaklaşık toplam 562 milyon kWh elektrik tüketildi. Bir önceki dönem ile kıyaslandığında elektrik tüketimlerimiz aynı seviyede.  2023 Nisan- Mayıs döneminde bölgelerimizde yaklaşık toplam 214 milyon Sm3 doğalgaz tüketildi. Bir önceki dönem ile kıyaslandığında doğalgaz tüketimlerimiz aynı seviyede olduğu görülmektedir.  Yüksek enerji tüketim oranlarımızı makul seviyelere çekmek için tüm verimlilik artışı projelerini değerlendiriyoruz” dedi.

“IDEF Savunma Sanayi Fuarına Önem veriyoruz”

Mersin’in savunma sanayinden hak ettiği payı alabilmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Başkan Tekli, “Savunma sanayine büyük önem veriyoruz ve İDEF fuarına katılacağız. Savunma sanayinde neler yapılabileceğini önümüzdeki günlerde sanayicilerimiz ile bir toplantı yaparak anlatacağız. Savunma sanayi demek sadece araç gereç üretmek değil. Yiyecekten içeceğe, tekstil sektörüne kadar savunma sanayi içerisinde yer alınabilecek sektörler var. ÇKA projelerinin yüzde 50’si savunma sanayi destekli. Model Fabrika içinde SAHA İstanbul İrtibat Ofisimizi kurduk. Önümüzdeki dönemde bu konuya hassasiyet göstereceğiz. Mersin’in savunma sanayinde pay sahibi olabilmesi adına sanayicilerimizi bilgilendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Model fabrika ile verimlilik artacak”

Bölgedeki endüstriyel üretim yapan firmalara verimlilik artışı, tasarruf ve Ar-Ge desteği sağlamak üzere Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği ile kurdukları Mersin Model Fabrika’nın bünyesinde barındırdığı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ve Yenilik Merkezi ile Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Sabri Tekli, “Mersin Model Fabrika olarak benimsediğimiz en önemli vizyon, Mersin ve çevresindeki bütün işletmelerimize 5 yıl içerisinde yalın felsefeyi benimseterek, kendi bünyelerinde uygulamalarını sağlamak, yalın dönüşüm ile dijitalleşmiş işletmelerimizi dünyada öncü ve örnek işletmeler haline getirmektir. Şu ana kadar 28 firmaya öğren dönüş projesi kapsamında yalın üretim felsefesi ve teknikleri aktarılarak firmalarda her modül için uygulamalar yapıldı. Dört ayın sonunda firmalarımızda yüzde 36-300 arasında verimlilik artışı sağlandı. Şu an yeni firmalar için modüllerimizde güncellemeler yapılmakta. KOSGEB ve ÇKA destekleri ile birlikte yeni firmalarımızla tam kapasite çalışmak için ekibimizle hazırlanmaktayız. Şu anda 6 firmaya daha Model Fabrika personelimiz tarafından yalın üretim felsefesi ve teknikleri eğitimleri verilecektir” açıklamalarında bulundu.


YORUMLAR

MTOSB 4’üncü Bölge’de ilk arazi tahsisleri yakında başlayacak
haberine yorum yapın
0 YORUM