30 NİSAN 2024
BIST 100 10.082,77 % 1,69
DOLAR 32,464 % 0,13
EURO 34,808 % 0,01
ALTIN GR. 2.440,43 % 0,22
BRENT 87,290 % 0,05
BTC 62.922,46 % -0,01
Haber Giriş: 16.04.2024 - 09:41 | Son Güncelleme: 16.04.2024 - 09:43

"Mimar Sinan'ın hiçbir yapıtı bir diğerinin kopyası değil”

Balkanlar’dan Yakındoğu’ya tüm Osmanlı coğrafyasına yayılan camileri, medreseleri, hamamları, hanları ile Osmanlı kent kültürünü yücelten ve tüm ülkeye yayan Büyük Usta Mimar Sinan’ın vefatının 436. yılında Mimarlar Odası Adana Şubesi’nce anma etkinliği gerçekleştirildi.

"Mimar Sinan'ın hiçbir yapıtı bir diğerinin kopyası değil”

Balkanlar’dan Yakındoğu’ya tüm Osmanlı coğrafyasına yayılan camileri, medreseleri, hamamları, hanları ile Osmanlı kent kültürünü yücelten ve tüm ülkeye yayan Büyük Usta Mimar Sinan’ın vefatının 436. yılında Mimarlar Odası Adana Şubesi’nce anma etkinliği gerçekleştirildi.

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER

Mimarlar Odası Adana Şubesi 2. Başkanı Serhat Çalık, Mimar Sinan Parkı'ndaki anıta çelenk sunulmasının ardından yaptığı açıklamada, Sinan’ın yaşadığı coğrafyayı ve mekânı inceleyip irdelediğini kaydederek, Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri’nin UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındığını ve bu mimarlığın “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” olarak “üstün evrensel değer” taşıdığının tüm dünya tarafından kabul gördüğünü aktardı.

Sinan’ın mimarlığının bilim insanları tarafından ayrıntılı olarak araştırılmakta ve tasarımından yapım sistemine, topoğrafyaya oturma biçiminden kentle kurulan ilişkiye, malzeme seçiminden işlevsel kurguya pek çok farklı boyutta çalışmalar ortaya konduğunu anımsatan Serhat Çalık, Sinan’ın mimarlığını anlamlandıran yayınları okumanın, eserlerini gezerek, yaşayarak içselleştirmenin her mimar için eşsiz bir deneyim olduğuna dikkat çekti. 500 yıl öncesine uzanan bir zaman diliminde ortaya konulan bu mimarlığın kendilerine ışık tuttuğunu, bir yandan içlerinde görkem ve yücelik duyguları oluştururken bir yandan da odağına insanı alan hümanist mekân kurgularıyla estetiğin insana uzattığı eli simgelediğini vurguladı.

“Rantla sarmalanmış plansızlık zihniyeti devam ediyor”

Sinan mimarlığının en önemli özelliğinin, her bir yapısının “o yere özgü” tasarlanmış olması ve “biriciklik” değeri taşıması olduğuna dikkat çeken Serhat Çalık, şunları kaydetti:

“Hiçbir yapıtı bir diğerinin kopyası değildir ve bulunduğu mahalleye de kente de bir imge değeri oluşturur. Mimar Sinan’ın mimarlığı aynı zamanda döneminde yaşanabilir kimlikli ve nitelikli mekânları tanımlamıştır ki bugün halen bu yapılarda bu mekân deneyimini yaşayabiliriz. Çok acı bir biçimde yaşadığımız 6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay depremleri güneydoğu coğrafyamızı yerle bir ederken bizler bir kez daha rant hırsıyla plansız programsız büyütülen kentlerimizde, bir aidiyet duyusu oluşturmayan kimliksiz beton yapılarla donatılmış geniş yerleşim alanlarının önce yıkık halini sonrasında da adeta ay yüzeyi gibi tanımsız bir boşluğa dönüşmüş durumunu deneyimlemek zorunda kaldık. Depremden bu yana geçen bir yılı aşkın sürede de maalesef rantla sarmalanmış plansızlık zihniyetinin devam ettiğini gerek yasal düzenlemelerde gerek mimarlık hizmetlerinin tanımlanmasında tekrar tekrar yaşadık, yaşıyoruz. Ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan büyük orman yangınları, seller, maden kazaları gibi her türlü doğal ya da insan kaynaklı afetin yapılı ve doğal çevreyi yok etmesinde, can kayıplarında da bu rant odaklı ve ÇED süreçlerini yok sayan politikalar başat etmendir. Mimarlığın yaratıcı süreç ve uygulama sırasında karşılaştığı yıpratıcı ve dönüştürücü ortamda, tüm zorlu koşullara karşın Mimar Sinan’ın mimarlığının öncüllerinden ardıllarına her bir kültür varlığımızın değerinin bilincinde olarak, tarihi yerleşimlerimizden çağdaş yaşam alanlarımıza tüm kentlerimizin özgün kimliğini sürdüren sağlıklı güvenli yapılı çevrelere dönüşmesi ve insan onuruna yaraşır yaşanabilir yerleşimler olabilmesi için mesleki mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Koca Sinan’ın insanı önceleyen mimarlığının izinde Mimarlar Odası kuruluşunun 70. yılını kutlarken 29 şubesi ile Türkiye’nin her yerinde, bilimi önceleyen, kamu yararını gözeten insan odaklı tutumunu kararlılıkla sürdürecektir.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Ziya İpek

YORUMLAR

"Mimar Sinan'ın hiçbir yapıtı bir diğerinin kopyası değil”
haberine yorum yapın
0 YORUM