“Mersin turizmini hep beraber ayağa kaldıralım”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, bugün TBMM’de bir basın toplantısı gerçekleştirerek Mersin’in turizm potansiyelini, ihmalleri ve yapılması gerekenleri gündeme getirdi. Ekmen, başta Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere milletvekillerine, yerel ve bürokratik yöneticilere seslenerek Mersin turizmini hep beraber ayağa kaldırmak için çağrıda bulundu.

“Mersin turizmini hep beraber ayağa kaldıralım”
Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

Milletvekili Ekmen, Mersin’in turistik potansiyelini şöyle özetledi:

“Daha önce birçok kere ifade ettiğimiz gibi Mersin birçok özelliğiyle sıra dışı bir şehirdir. Farklı dinler, etnisiteler ve antik mirası açısından bir inanç ve kültür şehridir. 321 kilometrelik sahilleri ile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahiptir. Yörük kültürü Türkiye’de çok az yerde deneyimlenebilecek özel bir dokuya sahiptir ve Yörük kültürü ile birlikte yayla turizmi eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

Gastronomi turizmi ile Mersin’in Tarsus’undan başlayarak Mut, Anamur’a kadar birçok ilçesinde çok özel lezzetleri tatma imkanına sahip olabilirsiniz ve doğasıyla, coğrafyasıyla birçok adrenalin sporuna ev sahipliği yapmaya uygun bir şehirdir. Aynı şekilde nüfusu, iş gücü ve potansiyeliyle de Mersin tek kelimeyle Akdeniz’in incisi kabul edilecek bir şehirdir.

“Mersin’in turizmi hakkettiği yerde değildir.”

Ekmen: “Mersin Limanı, sahilleri, yaylaları, zengin mutfağı, aktiviteleri, iş gücü potansiyeli, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sadece Akdeniz’in incisi değil, aynı zamanda ülkemizin müstesna şehirlerinden biridir. Ancak birçok alanda ihmal edilmiş olan Mersin turizm alanında da hak ettiği yerde değildir.” dedi.

Yanı başındaki Antalya turizm potansiyeli itibariyle doyum noktasına gelmiş olmasına rağmen Mersin potansiyel açısından oldukça bakir bir şehirdir diyen Ekmen, bugün itibariyle Mersin’imizde ne plaj turizmi ne yayla turizmi ne inanç ve kültür turizminde Türkiye çapında emsallerine göre hak ettiği yerde bir hareketlilik görmek mümkün değildir dedi.

“Turizm faaliyetlerinde Mersin ihmal edilmektedir.”

Daha önce TBMM Genel Kurulu’nda, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ve basın toplantılarında birçok ilgili bakanın bu konuya dikkatini çekmeye çalıştığını söyleyen Ekmen, şu hususlarda yaşanan ihmalleri dile getirdi:

Bugün itibariyle Mersin turizmi için çok değerli olan havalimanı projesinin bir türlü tamamlanamadığını belirten Ekmen, Çeşme Taşucu otoyoluna ise başlanamadığını ifade etti.

Mersin için Bakanlık tarafından 2010 yılında yayınlanmış bir Master Turizm Planı olduğunu fakat gereğinin ne kadar yapıldığının meçhul olduğunu ifade eden Ekmen, bu planın 2024 için güncellenmesi gerektiğini belirtti. Mersin’in Bakanlığın özel bir yasayla kurduğu Turizm Geliştirme Fonu’ndan yararlanamadığına dikkat çeken Ekmen, üç yıldır Bakanlıkça birçok ilde gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivalleri ’ne de dahil edilmediğini ifade etti.

THY’nin Planet Eğlence Sistemi’nde 41 il ve 4 ilçeye yer verilmesine rağmen Mersin’e yer verilmediğini hatırlatan Ekmen, Kazanlı Turizm Bölgesinde 2009 yılından beri verilen tahsislerin durumunun konuşulmaya değer bile olmadığını ifade etti.

Milletvekili Ekmen, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu planlanan Tarsus Roma Yolu, Anamur Antik Kenti Halk Hamamı ve Uzuncaburç Tiyatrosu için ayrılması gereken ödenek toplamda 250 milyon iken sadece 70 milyon lira tahsis edildiğine dikkat çekti.

“Mersin kendi çabasıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor.”

Mersin Üniversitesi’nin geçtiğimiz hafta bir turizm fuarı düzenlediğini hatırlatan Ekmen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mersin Platformunun ev sahipliğinde bir çalıştay düzenlediğini ve bu çalıştay raporunun MTSO Başkanı Hamit İzol başkanlığında bir heyetle MHP Mersin Milletvekilimiz Levent Uysal refakatinde Kasım 2023’te Kültür ve Turizm Bakanı’na sunulduğuna dikkat çekti. Sonuç olarak hala yapılan bir şeylerin olmadığını belirten Ekmen, Mersin’in belediyeleri, valiliği, üniversiteleri, sivil toplumu, ticareti ve bütün paydaşları ile hazır olduğunu ama buna öncülük etmek gerektiğini ifade etti.

“Gelin hep beraber Mersin’i ayağa kaldıralım”

Bugün basın toplantısı aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a daha önce ifade ettiğim bir daveti tekrarlamak istiyorum diyen Ekmen; “Sayın Ersoy, sizi Mersin’e davet ediyoruz. Mersin’imize buyurun. Valimiz Sn. Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Vahap Seçer, 13 Milletvekilimiz, 13 İlçe Belediye Başkanımız ve sayısız turizm paydaşımızla birlikte Mersin Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir gün bile olsa birlikte bir çalıştay yapalım ve bir yerden başlayarak Mersin Turizm Master Plan’ını güncelleyerek hızlıca pratiğe dökecek adımlar atalım” dedi.

Biliyoruz ki Mersin kapasitesi itibariyle dünyanın dört bir yanına hitap edebilecek ve dünyanın dört bir yanındaki turizm destinasyonlarıyla rekabet edebilecek bir at yapıya sahiptir diyen Ekmen; “bugüne kadar Turizm Bakanlığı’nın belirlediği turizm koruma ve gelişim bölgesinin adedi sekizdir ve bunlarla ilgili olarak projelendirilenler var, çalışması devam eden var, tahsisleri yapılan var ama maalesef henüz çivi çakılan bir yer yok” dedi.

Ekmen, çağrısında “Turizm Geliştirme Fonu videolar hazırlasın, Türk Hava Yolları bu açığını gidersin, Mersin’e ayrılan ödenekler arttırılsın, Kültür Yolu Festival Programı’na Mersin’in en azından 2025 için dahil edileceği ilan edilsin ve bütün bunların yanında Mersinliyi, Mersin’de buluşturan fuar değil, Türkiye’yi ve dünyayı Mersin’de buluşturan büyük fuarlara imza atalım.” dedi.

Milletvekili Ekmen, çağrısını şu sözlerle sonlandırdı:

“Mersin bunları hak etmiyor ve biz muhalefet partisi milletvekili olarak iktidardan ve yerel yönetimlerden talebimiz Mersin’in bütün dinamiklerini bir araya getirerek Mersin’e turizm alanında sıçrama yaptıracak imkanların ve fırsatların tanınmasıdır. Bu vesileyle bir kere daha Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Nuri Ersoy’u Mersin’imize davet ederek Mersin ve Ankara’da yapılacak karşılıklı çalışmalarla bu yılın Mersin turizminde atılım yılı olarak ilan edilmesini ve hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.