Kripto paralara 2 yeni vergi geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paralarla ilgili yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeler kapsamında, kripto varlıklardan elde edilen gelirler için 0 oranında bir vergi ile birlikte ikinci bir vergi getirilmesi planlanıyor.

Kripto paralara 2 yeni vergi geliyor
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

Tüm dünyada kripto paralardan vergi alınması konusu tartışma yaratıyor. Özellikle dolar ve euro gibi rezerv paralar için bir tehdit oluşturduğu düşünülen kripto varlıklardan vergi alınabilmesi için öncelikle bu varlıkların tanımlanması gerekiyor.

ABD gibi ülkelerde, yasadışı yollarla bile olsa elde edilen gelirler kişisel beyanname ile beyan edilip vergisi ödeniyor, bu sayede kripto varlıklardan elde edilen gelirler kısmen de olsa vergilendiriliyor. Ancak Türkiye gibi kişisel beyanname ile vergi ödenmeyen ülkelerde kripto varlıklardan elde edilen gelir neredeyse hiç vergiye tabi tutulmuyor.

Türkiye’de, kripto paralar Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına dair Yönetmelik’te “kripto varlık” olarak tanımlanmıyor. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paralar için vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor.

Bu kapsamda, kripto varlıklardan elde edilen gelirler için iki ayrı vergi getirilmesi planlanıyor. Birincisi, işlem vergisi olarak adlandırılan ve düşük oranda bir vergi olacak. İkincisi ise kripto varlıklardan elde edilen kazancın yurtdışına kaçışını önlemek için uygulanacak olan tevkifat yoluyla vergi kesintisi. Bu düzenlemelerle kripto piyasası uygun düzeyde vergilendirilmiş olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.