Koronavirüs aşıları kalp krizini tetikliyor mu? Canlı yayında cevap az önce geldi

Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, koronavirüs aşılarının kalp hastalığı ve pıhtıya yol açtığı iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını ve aşıların kalp hastalığı riskini azalttığını açıkladı.

Koronavirüs aşıları kalp krizini tetikliyor mu? Canlı yayında cevap az önce geldi
Yayınlama: 05.05.2024
A+
A-

Son zamanlarda, koronavirüs aşılarının kalp hastalığı ve pıhtıya yol açtığına dair bazı spekülasyonlar ortaya atıldı. Bu spekülasyonlar, toplumda aşı kararsızlığına ve aşı karşıtlığına yol açtı. Peki, bu iddiaların arkasında ne var?

Bilim Ne Diyor?

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, bu konudaki bilimsel bulguları açıkladı. Prof. Dr. Uzbay, BMJ Journals’ta yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, koronavirüs aşılarının kalp hastalığı riskini azalttığını gösterdiğini belirtti.

20 Milyon Kişi Üzerinde Çalışma:

Araştırma, 20 milyon kişinin bir yıl boyunca takip edilmesini içeriyordu. Sonuçlar, aşılanmış kişilerin kalp hastalığı ve pıhtı riskinin aşılanmamış kişilere kıyasla daha düşük olduğunu gösterdi. Prof. Dr. Uzbay, bu bulguların, aşıların kalp hastalığı riski oluşturmadığına dair önemli bir kanıt olduğunu vurguladı.

Gençlerde Kalp Hastalıkları:

Prof. Dr. Uzbay, son günlerde gençlerde artığı öne sürülen kalp hastalıkları ve pıhtıların altında başka önemli nedenler de olabileceğini söyledi. Obezite, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, kafein ve enerji içecekleri kullanımı gibi faktörlerin kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtti.

Aşılar Milyarlarca Kişiye Uygulandı:

Prof. Dr. Uzbay, koronavirüs aşılarının milyarlarca insana uygulandığını ve bir sorun yaratsaydı bu kadar geniş bir popülasyonda gözden kaçırmanın mümkün olmadığını vurguladı. Bilimi önemseyen ülkelerde aşılananlar ve aşı etkileri yakından izlendiğini ve olumsuz bir durumun aşılamanın durdurulması ve iznin askıya alınması ile sonuçlanacağını belirtti.

Aşı Karşıtlarına Tepki:

Prof. Dr. Uzbay, aşı karşıtı lobilerin toplum sağlığına zarar verecek şekilde algı yönetimi yapmaya çalıştığını ve gençlerde artan kalp hastalıkları gibi konuları gündeme getirmediklerini eleştirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.