06 MAYIS 2024
BIST 100 10.269,46 % -0,07
DOLAR 32,286 % -0,16
EURO 34,786 % -0,07
ALTIN GR. 2.408,75 % 0,64
BRENT 83,480 % 0,87
BTC 64.698,61 % 2,80
Haber Giriş: 30.10.2023 - 09:38 | Son Güncelleme: 30.10.2023 - 09:42

Koluman, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne DERMAN olacak

Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) başlatılan ve Koluman Otomotiv AŞ tarafından yürütülen "8x8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi" kapsamında geliştirilen 13 zırhlı askeri lojistik destek aracı ‘Derman’, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı M. Murat Şeker’in de katılım gösterdiği törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Koluman, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne DERMAN olacak

Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) başlatılan ve Koluman Otomotiv AŞ tarafından yürütülen "8x8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi" kapsamında geliştirilen 13 zırhlı askeri lojistik destek aracı ‘Derman’, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı M. Murat Şeker’in de katılım gösterdiği törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Türk Savunma Sanayiinin önde gelen firmalarından Koluman’ın Tarsus tesislerinde gerçekleştirilen törende konuşan Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, Koluman’ın 58 yıllık bir aile şirketi olduğunu belirterek, “Koluman Endüstri A.Ş., grubumuzun en hızlı büyüyen şirketi. 2015-2019 yılları arasında yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yaptık. Her yıl 3 ila 4 milyon dolar arsında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Otomasyon dijitalizasyon ve ürün geliştirme yatırmalarımızı tam hızıyla devam ettiriyoruz. Koluman Otomotiv geçtiğimiz sene ISO 500’ün en büyük sanayi kuruluşu listesine girdi. Bundan dolayı da ayrı bir mutluluk duyduk. 2023 yılında 230 milyon dolar bir ciro yapacağız ve inşallah 80 milyon dolarlık bir ihracata imza atmış olacağız. Fabrikamızda hem askeri hem sivil ürünler üretilmektedir. Ancak savunma sanayii için yapmış olduğumuz ürünlerimiz bizim için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı. Her geçen gün savunma sanayiine yönelik üretim paletimizi genişletiyoruz. Teknolojideki en son gelişmeleri ürünlerimize adapte etmek gayreti içerisindeyiz.” dedi.

Savunma Sanayiine Hisar projesi le başladık

Savunma Sanayi projelerine 2014 yılından itibaren ASELSAN’nın ana yüklenicisi olarak paydaşı oldukları Hisar Projeleri ile başladıklarını hatırlatan Kaan Saltık Şunları kaydetti; “Zaman içerisinde artan sterler dolayısı ile ordumuzun ağır yük taşıma kapasitesine sahip off road kabiliyeti yüksek lojistik destek araçlarına olan ihtiyacı tespit ettik ve Ar-Ge çalışmalarına başladık. Ana motivasyonumuz bu ihtiyaca derman olma çabasıydı. Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sahada uzun süreli ve etkin kullanımını sağlayacak bir araç altyapısını ortak bir platform ile oluşturmaya karar verdik. Kesintisiz destek ve hizmet vermeyi tasarımımızın birinci önceliği olarak belirledik. Bakım onarım, yedek parça temini, eğitim ve teknik destek gibi hizmetlerde kara araçlarının operasyonel verimliliğini artırmayı hedefledik. Bu platform hem farklı üst yapılar üzerinde taşımaya olanak sağlamalı hem de ömür devir maliyetini aşağıya çekmeliydi. Aynı zamanda bu ürünümüzün sadece Türkiye’de değil aynı zamanda uluslararası pazarlarda da başarılı olmasını istiyorduk. Fikir olarak başlattığımız bu konsept tank çekici kurtarıcı akaryakıt tankeri ve konteyner taşıyıcı araç olarak her türlü lojistik destek faaliyetlerinde kullanılmaya uygun bir DERMAN ürün olarak ortaya çıkmış oldu. Savunma sanayiimiz son 20 yılda çok önemli aşama kaydetti. Artık bayrağı bir adım daha önde taşıyacak şekilde ihracat pazarlarına girip savunma sanayii başkanlığımızın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz atılım hamlelerini ihracat ile taçlandırmak istiyoruz. Ordumuzun envanterine girmiş bir araç referansı bizim için en büyük itici güç. Entegre lojistik destek özellikleri ile de ön plana çıkan DERMAN aracımızın yakın geçişte Londra DSEI ve Almanya Mercedes DTE etkinliklerine de katılarak ilk tanıtım hamlelerimizi gerçekleştirdik. Bu fuar ve etkinliklerde aracımızı ordu mensuplarına tanıtma şansımız oldu ve son derece iyi geri bildirimler aldık. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemler, Türk Savunma Sanayii şirketlerinin markalaşarak dış pazarda fark yaratacağı yıllar olacaktır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin 100.yılında sizleri burada misafir etmekten ve ikinci parti DERMAN araçlarımızı teslim etmekten büyük gurur duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılı hepimize kutlu ve mutlu olsun.”

Savaşlar Lojistiğin önemini bir kez daha ortaya koydu

Törende konuşan Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, lojistiğin son zamanlarda yaşanan savaşlarda ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığına dikkat çekti. Orduların ne kadar kuvvetli olursa olsun onlara gerekli mühimmatın, diğer ihtiyaçların lojistiğinin sağlanamaması halinde başarılı olma şansları olmadığını vurgulayan Şeker, “Bizler de bu amaçla başlattığımız projeden bir tanesinin bugün teslimatını yapıyoruz. Koluman firmamızın konteyner taşıyıcı projemizi gerçekleştirdiği bu araç ile silahlı kuvvetlerimizin sahadaki gücüne güç katacağız. Askerlerimizin operasyonlarında lojistik ihtiyaçlarını çok hızlı bir şekilde ve istenen bir seviyede karşılamayı hedefliyoruz. Bu araçlarımız 8 × 8 kuvvetli araçlar 20 ton üzerinde konteyner taşıyabiliyorlar. Bu önemli bir kabiliyet. Askerimizin sahada ihtiyaç duyduğu her şey burada taşınabiliyor. Bunun yanı sıra bu araçlarımız, aynı zamanda ZMA Zırhlı Muharebe Aracı dediğimiz araçlarımızı da taşıyabiliyor. Bu araçlarımız Mersin Tarsus’ta Koluman firmasının tesislerinde tamamen kendi mühendislerimizin yaptığı emeklerle tasarımlarla üretildi. Toplamda 70 tane bu araçlarımızdan tedarik edeceğiz. Bugün 13 tanesini alıyoruz. Bir önceki parkurda 7 tane almıştık. Bunlar devam edecek. Önümüzdeki yılın ilk çeyreği içerisinde inşallah bu 70 tane aracın tamamını envanterlerimize dahil edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin farklı yerlerindeki kabiliyetlerin savunma sanayisine hizmet ediyor olmasının çok değerli olduğunu da dile getiren Şeker, “Ekosistemimizi geliştirirken, ülkemizin hangi köşesinde, ilinde ne kabiliyet varsa bunların hepsini kullanmak, kabiliyetleri ürüne, tasarıma dönüştürmek ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizi bunlarla desteklemek istiyor, Türkiye'ye katma değer sağlamaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

İHA ve SİHA’larımız ile birlikte DERMAN’larımızdan da bahsedeceğiz

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’de 21 tane Savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren firma olduğunu kaydederken Koluman’ın bu firmalar içerisinde en kapsamlı, en büyük yatırımları gerçekleştiren firma olduğunu vurguladı. Bundan dolayı Yönetim Kurulu Başkanını ve A'dan Z'ye bütün personelini tebrik ettiğini kaydeden Vali Pehlivan, bu projede mesafe alınmasını sağlayan, iş birliği yaparak destek veren Savunma Sanayi Başkanlığı’na da şükranlarını sundu. Pehlivan sözlerine şöyle devam etti; “Savunma sanayiinde eskiden birkaç araçtan bahsederken şimdi her biri, birbiri kadar önemli, kıymetli, değerli pek çok hava ve kara araçlarımızdan bahsediyoruz. İHA'larımızdan, SİHA'larımızdan, ATAK’larımızdan, ALTAY’larımızdan, KIZILELMA’larımızdan bahsediyoruz. Bugün onlara bir yenisi daha ekleniyor. Artık DERMAN’larımızdan da bahsedeceğiz.”

Düzenlenen törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekât Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Savunma Sanayi Başkanlığı Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın, Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Tuğgeneral Alparslan Kılınç, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, İl Protokolü Sanayici ve iş insanları ile firma temsilcileri katıldı.

 

 

 


YORUMLAR

Koluman, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne DERMAN olacak
haberine yorum yapın
0 YORUM