26 NİSAN 2024
BIST 100 9.915,62 % 2,05
DOLAR 32,475 % -0,03
EURO 34,716 % -0,73
ALTIN GR. 2.439,54 % 0,14
BRENT 88,680 % 0,67
BTC 63.911,49 % -1,35
Haber Giriş: 28.09.2022 - 09:25 | Son Güncelleme: 28.09.2022 - 09:44

Kilim; Mutfakta ABD’de, projeli işlerde Körfez’de büyüyor

Kilim Mobilya, ABD’ye yönelik mutfak ihracatını yüzde 50’nin üzerinde artırmak amacıyla Kayseri’de yeni yatırım projelerine hız kazandırırken Orta Doğu, Arabistan Yarımadası ve Doğu Afrika ülkelerindeki projeli işlerde ise daha aktif olmak için ofis yapılanmasına başladı.

Kilim; Mutfakta ABD’de, projeli işlerde Körfez’de büyüyor

Kilim Mobilya, ABD’ye yönelik mutfak ihracatını yüzde 50’nin üzerinde artırmak amacıyla Kayseri’de yeni yatırım projelerine hız kazandırırken Orta Doğu, Arabistan Yarımadası ve Doğu Afrika ülkelerindeki projeli işlerde ise daha aktif olmak için ofis yapılanmasına başladı.

Türk mobilya endüstrisinde oturma grupları, yaşam odaları, yatak odaları, tamamlayıcı ürünler, genç ve çocuk odaları ile yatak ve baza üretiminde 47 yıldır söz sahibi olan Kilim Mobilya, ABD pazarına yönelik ihracat hamlesinde mutfak üretimini artırmaya odaklandı. Dünya genelinde 55 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kilim Mobilya, ortaklık yaptığı Çin merkezli firma ile Kayseri’de 30 bin metrekaresi kapalı, toplam 200 bin metrekare alanda yeni tesis yatırımı ile mutfak ihracatında yüzde 50’nin üzerinde artış hedefledi.

ABD’ye mutfak ihracatı 2019 yılında başladı

Kilim Mobilya Yurt Dışı Satışlar Grup Müdürü Osman Tarsuslu, yıllık mobilya ithalatı 115 milyar doları bulan ABD pazarında Çinli partneriyle birlikte 2019 yılından bu yana aktif rol alan şirketin, bu pazarda büyüme planlamaları doğrultusunda Kayseri'de inşaatını başlattıkları yeni üretim tesisini 2023 yılında devreye alacaklarını belirtti. Kilim Mobilya’nın, yeni yılın ilk aylarından itibaren ABD pazarında mutfak modellerinde daha etkin olacağını vurgulayan Osman Tarsuslu, “Kilim Mobilya, 2019 yılından itibaren Çinli bir firma ile partnerlik anlaşması yaparak ABD’ye mutfak ürün grubu ihracatına başladı. Bu pazarda koronavirüs salgını öncesinde çok ciddi bir talep artışı söz konusu olunca ilave yatırım kararı aldık. Biz Kayseri’de üreteceğiz, Çinli ortağımız da ABD’deki pazarlama sürecimizi yönetecek." dedi.

50 bin dolarla başlayan ihracat 8 milyon dolara ulaştı

Kilim Mobilya’nın ABD’ye ilk ihracatını 2006'da yaptığını, bu dönemde 50 bin
dolarlık ciro sağladıklarını, 2012'den itibaren şirketin bu ülkenin kalite standartlarına tüketici taleplerine uygun üretim anlayışını benimseyerek ilerlediğini kaydeden Osman Tarsuslu, “ABD pazarına geçen yılki ihracatımız oturma grubu bazında 8 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yeni mutfak imalatı tesisimizin devreye girmesiyle ABD'ye ihracatımızı oturma grubunun yanında mutfakta da
artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Kilim Mobilya’nın ihracat ana pazarlarının Katar, ABD, Almanya, Portekiz,
Hırvatistan ve Yunanistan olduğunu, 13 ülkede 32 mağazasıyla Türk mobilyasını vitrine taşıdığını vurgulayan Tarsuslu, Azerbaycan’da da 9 mağaza işlettiklerini belirtti. Kilim Mobilya'nın 2021'de toplam ihracatının 32 milyon doları bulduğunu, 2022'nin ilk sekiz ayında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 oranında artış gerçekleştirdiğini kaydeden Tarsuslu, Orta Doğu ülkeleri ile normalleşen ilişkiler sayesinde bu bölgede projeli işlerde daha aktif olmaya başladıklarını söyledi.

“Projeli işlerimizi ve genel ihracatımızı artıracak yeni aksiyonlar alacağız”

Projeli işlerde Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’da çok etkin olduklarının altını
çizen Tarsuslu, bu kulvarda Basra Körfezi bölgesinde 12 milyon dolarlık ciroya ulaştıklarını belirtti. Osman Tarsuslu, “Projeli işlerimizi desteklemek ve diğer ihracat pazarlarımıza daha kolay erişmek amacıyla yakın zamanda ofis açmayı planlıyoruz. Kilim Mobilya’nın faaliyete geçireceği bu ofislerde çok uluslu bir pazarlama modeliyle ilerleyeceğiz. Bu bölgedeki ülkelerin kültürünü, sosyal yapısını çok iyi bilen, hedef pazarlarımızın dilini çok iyi konuşan ticaret uzmanlarının görev alacağı güçlü bir kadro oluşturuyoruz.” dedi.


YORUMLAR

Kilim; Mutfakta ABD’de büyüyor
haberine yorum yapın
0 YORUM