30 NİSAN 2024
BIST 100 10.082,77 % 1,69
DOLAR 32,460 % 0,12
EURO 34,741 % -0,18
ALTIN GR. 2.429,60 % -0,22
BRENT 87,020 % -0,26
BTC 63.553,27 % 0,99
Haber Giriş: 17.04.2024 - 12:00 | Son Güncelleme: 17.04.2024 - 12:00

Evcil hayvanı olanlar dikkat! İlaçlara dirençli enfeksiyon kapabilirsiniz!

Evcil hayvan sahipleri dikkatli olun, köpeğinize veya kedinize dokunarak süper mikrop kapabilirsiniz: Uzmanlar ilaca dirençli hastalıkların yayılması konusunda korkunç uyarıda bulunuyor.

Evcil hayvanı olanlar dikkat! İlaçlara dirençli enfeksiyon kapabilirsiniz!

Evcil hayvan sahipleri dikkatli olun, köpeğinize veya kedinize dokunarak süper mikrop kapabilirsiniz: Uzmanlar ilaca dirençli hastalıkların yayılması konusunda korkunç uyarıda bulunuyor.

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir araştırma, kedi ve köpeklerin, sahiplerine geçirebilecekleri potansiyel olarak ölümcül antibiyotiğe dirençli süper mikroplar barındırdığını öne sürüyor.

Araştırmacılar, bakterilerin evcil hayvanlarla sağlıklı insanlar arasında sevişme, dokunma, öpme ve dışkılara dokunma yoluyla yayılabileceği konusunda uyarıyor.

Sahiplerin, evcil hayvanlarına dokunduktan veya atıklarını temizledikten sonra ellerini yıkamaları ve hasta hayvanları tek bir odada izole etmeleri gerektiğini eklediler.

Lizbon Üniversitesi'nden bilim insanları, Birleşik Krallık ve Portekiz'deki kedi, köpek ve sahiplerinden alınan dışkı ve idrar örneklerini ve deri örneklerini analiz ettikten sonra uyarıyı yayınladı.

Birçoğunun eşleşen bakteri türleriyle enfekte olduğunun tespit edilmesi, evcil hayvanların 'direnç rezervuarı' olarak hareket edebileceği endişelerini artırdı.

Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik direncini insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak sınıflandırıyor.

İlaca dirençli enfeksiyonlar halihazırda dünya çapında yılda 1,2 milyondan fazla insanı öldürüyor ve herhangi bir önlem alınmazsa bu rakamın 2050 yılına kadar 10 milyona çıkması bekleniyor.

Araştırmacılar, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere dirençli, E. coli ve Klebsiella pneumoniae'yi içeren geniş bir bakteri ailesi olan Enterobakterleri aradılar.

Bu ayın sonlarında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenecek ESCMID Küresel Kongresi'nde sunulacak olan araştırma, Portekiz'deki 43 haneden 5 kedi, 38 köpek ve 78 insanı, Birleşik Krallık'taki 22 haneden 22 köpek ve 56 insanı içeriyordu.

Evcil hayvanların hepsinde cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları (SSTI) veya idrar yolu enfeksiyonları (İYE) vardı ve tüm insanlar sağlıklıydı.

Portekiz'de biri kedili, dördü köpekli beş evde, hem evcil hayvan hem de sahibi aynı Enterobacterales türlerini taşıyordu, bu da virüsün evcil hayvan ile sahibi arasında geçtiğini gösteriyor.

Bu beş evden birinde, bir köpek ve sahibinde aynı antibiyotiğe dirençli Klebsiella pneumoniae türü vardı.

Birleşik Krallık'taki iki evde hem köpek hem de sahibi aynı enterobakterleri taşıyordu.

Sahipleri enfekte olmadığında çok daha fazla evcil hayvan enfekte oldu.

Ortak enfeksiyon vakalarında bulaşmanın yönünü kanıtlamak mümkün olmadı ancak Portekiz'deki evlerin üçünde Enterobakterler için yapılan pozitif testlerin zamanlaması, en azından bu vakalarda bakterilerin yayıldığını kuvvetle gösteriyor. evcil hayvandan insana geçti.

Baş araştırmacı Juliana Menezes şunları söyledi: 'Son araştırmalar, antimikrobiyal direnç (AMR) bakterilerinin insanlar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere hayvanlar arasında bulaşmasının, direnç seviyelerinin korunmasında çok önemli olduğunu ve insanların AMR bakterilerinin ana taşıyıcıları olduğuna dair geleneksel inanca meydan okuduğunu gösteriyor. 

'AMR bakterilerinin evcil hayvanlardan insanlara bulaşmasını anlamak ve ele almak, hem insan hem de hayvan popülasyonlarında antimikrobiyal dirençle etkili bir şekilde mücadele etmek için gereklidir.

'Bulgularımız, evcil hayvan sahibi hanelerin antibiyotik direnci seviyelerini izleyen ulusal programlara dahil edilmesinin öneminin altını çiziyor.

'Evcil hayvanlardaki direnç hakkında daha fazla bilgi edinmek, hem hayvan hem de insan sağlığını korumaya yönelik bilinçli ve hedefe yönelik müdahalelerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.'

Şöyle ekledi:

'Evcil hayvanınız rahatsızlandığında, bakterilerin evin her tarafına yayılmasını önlemek için onu bir odada izole etmeyi ve diğer odaları iyice temizlemeyi düşünün.'

 

Kaynak: HABER MERKEZİ
KONULAR: Mustafa Baygın

YORUMLAR

Evcil hayvanı olanlar dikkat! İlaçlara dirençli enfeksiyon kapabilirsiniz!
haberine yorum yapın
0 YORUM