05 MAYIS 2024
BIST 100 10.276,88 % 0,67
DOLAR 32,337 % -0,07
EURO 34,811 % 0,06
ALTIN GR. 2.393,53 % -0,14
BRENT 82,760 % -1,10
BTC 62.937,31 % 7,16
Haber Giriş: 18.03.2024 - 21:34 | Son Güncelleme: 18.03.2024 - 21:35

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?

Ereğli Demir Çelik-EREGL bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı, yatırımcılar 'Ereğli bölünme sonrası hisse fiyatı ne olur?' diye merak etmeye başladı. Biz de 'Ereğli bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?' sorusunun yanıtını hesapladık. İşte detaylar...

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?

Ereğli Demir Çelik-EREGL bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı, yatırımcılar 'Ereğli bölünme sonrası hisse fiyatı ne olur?' diye merak etmeye başladı. Biz de 'Ereğli bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?' sorusunun yanıtını hesapladık. İşte detaylar...

Erdemir Ereğli Demir Çelik, yüzde 100 sermaye artırımına hazırlanıyor. Borsa yatırımcıları ise bölünme sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur? sorusunun yanıtını aramaya başladı. Merak edilen bir diğer konu da Ereğli yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı sonrası yatırımcıların elindeki hisse sayısındaki değişim. Biz de sizin için hem bedelsiz sermaye artırımının amaç ve ilkelerini hem de bedelsiz sermaye artırımının EREGL hisse fiyatı üzerindeki değişimini araştırdık, hesapladık. Hadi başlayalım!

Bedelsiz sermaye artırımı nedir? 100'de 100 bedelsiz ne demek?

Gelin önce 'Bedelsiz sermaye artırımı nedir, yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı nedir?' sorusuna yanıt vererek başlayalım. Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir.

Ereğli'nin açıkladığı yüzde 100 bedelsiz oranıyla devam edelim. 100'de 100 bedelsiz demek, şirketin tüm hissedarlarının elindeki hisse sayısının yüzde 100 oranında arttırması demek. Yani bir gün önce 1000 Ereğli hisseniz varsa, bedelsiz bölünme sonrası 2000 bin EREGL hisseniz olacak.

Bedelsiz sermaye artırımı paralı mı?

Bedelsiz sermaye artırımında, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler. Bu sayede, dolaşımdaki hisse sayısı gibi mevcut hissedarların sahip oldukları payların sayısı da artar; şirketin ödenmiş sermayesi yükselir.

Yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur, düşer mi?

Bedelsiz sermaye artırımında,  mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır. Bu düzenleme hisse fiyatına bölünme sonrası düşüş olarak yansır. 

Ereğli yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı kararıyla piyasada dolaşan hisse fiyatını iki katına çıkaracak. Bu bölünme EREGL hisse fiyatının değerini de yarı yarıya azaltacak. Bu işlem şirketin piyasa değerinin korunması için gerekli olan bir durumdur. 

Bölünme sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur hesapladık

Bölünme sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur? sorusunu kesin yanıtı bölünme günündeki hisse fiyatına bağlı olarak değişir. Ancak örnek bir hesaplamayla durumu daha anlaşılır hale getirebiliriz.

Bir uyarı yapalım! Bu hesaplamadaki rakamlar temsilidir. 

Bedelsiz sermaye artırımı tarihi geldiğinde EREGL hisse fiyatının 50 TL olduğunu varsayalım. Yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı sonrası Ereğli'nin piyasada dolaşan hisse sayısı 2 katına çıkacak. EREGL hisse fiyatı ise yarı oranında düşecek yani 25 TL'ye inecek.

Örneklemeyle devam edelim!

Elinizde 10 bin adet EREGL hisseniz var. Bölünme sonrası sahip olduğunuz EREGL hissesi sayısı 20 bin adete yükselecek. 

Buna karşılık şirketin hisse fiyatı yarı oranında düşecek. Siz yatırımcı olarak toplam portföy değerinizi koruyacaksınız. Yani 10 bin EREGL hissenize karşılık kaç paralık bir varlığınız varsa bölünme sonrası 20 bin hisseniz olduğunuzda da toplam portföy değeriniz aynı alacak. Sadece hisse senedi sayınız artacak.

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı yükselir mi?

Yukarıda örnek hesaplamalarla anlattığımız durum, Ereğli'nin yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımının yapıldığı gün bölünmenin hisse fiyatına yansımasıdır. Güçlü hikayesi olan şirketlerin hisse fiyatları bölünme sonrası hızla yükselebilir. Bunun nedeni, yatırımcıların hikayesi güçlü şirketlerin hisselerine daha ucuz fiyattan girme eğilimidir. Ancak bu durum kesinlik içermez. Endeks üzerindeki baskılar, şirketlerden gelen açıklamalar vs. durum üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Ancak genel kanı hızlı olmasa da hikayesi iyi, finansal yapısı güçlü şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatlarının yükseleceği yönünde.

!!! BU HABERDE YER ALAN BİLGİLER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. HABERİN AMACI GENEL BİLGİLENDİRMEDİR. ÖRNEK HESAPLAMALARDA VERİLEN RAKAMLAR TEMSİLİDİR!

 

KONULAR: Borsa

YORUMLAR

Bedelsiz sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?
haberine yorum yapın
0 YORUM