Ereğli bedelsiz hesaplama 2024

Türkiye’nin en büyük 5’nci sanayi kuruluşu Erdemir Ereğli Demir Çelik-EREGL’de gündem bedelsiz sermaye artırımı. 2023 yılı finansallarıyla yatırımcısını üzen EREGL bedelsiz sermaye artırımı ile yatırımcılarının gönlünü alacak. Ereğli bedeliz hesaplama ve Ereğli bedelsiz ne zaman? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Ereğli bedelsiz hesaplama 2024
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

Ereğli bedelsiz hesaplama, EREGL hissesine sahip yatırımcıların gündeminde. Biz de siz EREGL yatırımcıları için Ereğli bedelsiz hesaplama ile Ereğli ne zaman bölünecek, Ereğli bedelsiz sermaye artırımı ne zaman? sorularının en güncel yanıtlarını derledik.

Ereğli bedelsiz hesaplama 2024

Ereğli bedelsiz hesaplama 2024 detayları belli oldu. Ereğli 2024 yılında yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı yapacağını duyurdu. Bu demek oluyor ki elinizde ne kadar EREGL hissesi varsa, bir günde tam 2 katına çıkacak. 100 EREGL hissesi olanların elindeki hisse sayısı bedelsiz sermaye artırımı sonrası 200 hisseye çıkacak. Bir başka örnekle, portföyünüzde 20 bin EREGL hissesi var, 1 gecede 40 bin tane olacak. 

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur?

Bedelsiz sermaye artırımında,  mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır. Bu düzenleme hisse fiyatına bölünme sonrası düşüş olarak yansır. 

Ereğli yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı kararıyla piyasada dolaşan hisse fiyatını iki katına çıkaracak. Bu bölünme EREGL hisse fiyatının değerini de yarı yarıya azaltacak. Bu işlem şirketin piyasa değerinin korunması için gerekli olan bir durumdur. 

Bölünme sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur hesapladık

Bölünme sonrası EREGL hisse fiyatı ne olur? sorusunu kesin yanıtı bölünme günündeki hisse fiyatına bağlı olarak değişir. Ancak örnek bir hesaplamayla durumu daha anlaşılır hale getirebiliriz.

Bir uyarı yapalım! Bu hesaplamadaki rakamlar temsilidir. 

Bedelsiz sermaye artırımı tarihi geldiğinde EREGL hisse fiyatının 50 TL olduğunu varsayalım. Yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı sonrası Ereğli’nin piyasada dolaşan hisse sayısı 2 katına çıkacak. EREGL hisse fiyatı ise yarı oranında düşecek yani 25 TL’ye inecek.

Örneklemeyle devam edelim!

Elinizde 10 bin adet EREGL hisseniz var. Bölünme sonrası sahip olduğunuz EREGL hissesi sayısı 20 bin adete yükselecek. 

Buna karşılık şirketin hisse fiyatı yarı oranında düşecek. Siz yatırımcı olarak toplam portföy değerinizi koruyacaksınız. Yani 10 bin EREGL hissenize karşılık kaç paralık bir varlığınız varsa bölünme sonrası 20 bin hisseniz olduğunuzda da toplam portföy değeriniz aynı alacak. Sadece hisse senedi sayınız artacak.

Bedelsiz sermaye artırımı sonrası EREGL hisse fiyatı yükselir mi?

Yukarıda örnek hesaplamalarla anlattığımız durum, Ereğli’nin yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımının yapıldığı gün bölünmenin hisse fiyatına yansımasıdır. Güçlü hikayesi olan şirketlerin hisse fiyatları bölünme sonrası hızla yükselebilir. Bunun nedeni, yatırımcıların hikayesi güçlü şirketlerin hisselerine daha ucuz fiyattan girme eğilimidir. Ancak bu durum kesinlik içermez. Endeks üzerindeki baskılar, şirketlerden gelen açıklamalar vs. durum üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Ancak genel kanı hızlı olmasa da hikayesi iyi, finansal yapısı güçlü şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatlarının yükseleceği yönünde.

!!! BU HABERDE YER ALAN BİLGİLER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. HABERİN AMACI GENEL BİLGİLENDİRMEDİR. ÖRNEK HESAPLAMALARDA VERİLEN RAKAMLAR TEMSİLİDİR!

Ereğli ne zaman bölünecek?

Ereğli ne zaman bölünecek? sorusunun resmi yanıtı henüz belli değil. Erdemir, halihazırda 3.500.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin sermaye enflasyon düzeltme farklarından karşılanmak suretiyle, mevcut çıkarılmış sermayenin yüzde 100’ü oranında, 3.500.000.000 TL artırılarak 7.000.000.000 TL’ye çıkarılması kapsamında SPK başvurusu yaparak kuruldan onay bekleyecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.