Enflasyon muhasebesinden en çok etkilenecek hisseler ve sektörler

Enflasyon muhasebesi için geri sayım başladı. Şirketler uzun süredir devam eden yüksek enflasyonun yarattığı kar balonundan çıkarak gerçek finansallarını ortaya koyacak. Peki enflasyon muhasebesinden en çok etkilenecek hisseler ve sektörler hangileri? İşte işin uzmanlarının enflasyon muhasebesinin şirketlere etkilerine ilişkin öngörüleri…

Enflasyon muhasebesinden en çok etkilenecek hisseler ve sektörler
Yayınlama: 06.11.2023
A+
A-

Bilanço döneminin sonu yaklaşıyor. Bilanço sezonuna şirketlerin özellikle de banka ve finans kuruluşları açıkladıkları yüksek karlar damga vurdu. Ancak takvimler yavaş yavaş enflasyon muhasebesini göstermeye başladı ve bu işleri bir anda tüm yatırımcılar için tersine çevirebilir. Yılsonunda uygulamaya konulacak olan enflasyon muhasebesi sonrası tüm yatırımcılar şirketlerin gerçek ekonomik tablolarını, enflasyonun yarattığı kar balonunun sönmüş halini görebilecekler. Peki enflasyon muhasebesi en çok hangi hisseleri ve sektörlere etkileyecek? Kuşkusuz enflasyon muhasebesi bazı şirketleri olumlu bazı şirketleri ise olumsuz yönde etkileyecek. Sektörler için de aynı durum geçerli olacak. İşte enflasyon muhasebesinin sonuçları hakkında beklentiler…

Enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenecek sektörler

Gelin söze enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenecek sektörlere bakarak başlayalım. Şimdiden söyleyelim! Eğer yatırımlarınız bu sektörlerdeyse enflasyon muhasebesi sizi çok da korkutmasın. 

Enflasyon muhasebesinin sonuçlarının olumlu mu olumsuz mu? olduğunun belirleyen temel kriter şirketlerin stok, nakit ve borç gibi önemli finansal verilerindeki durum. Özellikle nakit varlıkları yüksek olan şirketlerin, enflasyon muhasebesiyle birlikte net kârları düşebilir. Yüksek borçluluğa sahip, stok devir hızı düşük ve parasal olmayan varlıkları yüksek sektör ve şirketler ise enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenenler arasında.

Bu kapsamda sektörlere baktığımızda enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenecek sektörlerin başında inşaat, havacılık, otomotiv ve enerji geliyor. 

Hisselere baktığımızda ise enflasyon muhasebesinden olumlu yönde etkilenecek hisselerin başında Enka İnşaat, Enerjisa Enerji ve Türk Hava Yolları, Tofaş, Ford Otosan, Tüpraş, Bim ve Petkim geliyor.

Bir diğer kriter ise duran varlıklarının özsermayesine oranı. Duran varlıkları özsermayesine oranı yüksek olan şirketler enflasyon muhasebesinden pozitif etkilenecek olan şirketler; bu listede öne çıkan hisseler ise şunlar:

1-Global Yatırım Ortaklığı 630%
2-Anadolu Grubu Holding 617%
3-Biotrend 566%
4-İzmir Demir Çelik 562%
5-Sabancı Holding 530%

Stoklarını hızla eriten şirketler de enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenecek hisseler listesinde. Bu listede ise öne çıkanlar şöyle:

1-Enerjisa Enerji (Stok Devir Hızı) 8,7 gün
2-Tofaş (Stok Devir Hızı) 26,6 gün
3-Ford Otosan (Stok Devir Hızı) 28,3 gün
4-Yeo Teknoloji (Stok Devir Hızı) 29,3 gün
5-Doğan Holding (Stok Devir Hızı) 31,9 gün

Enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenecek hisseler ve sektörler

Gelelim tablonun diğer tarafına…

Enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenecek hisseler, şirketler ve sektörlerde şimdi de sıra. Enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenmesi beklenen sektörlerin başında perakende, gıda ve tekstil sektörleri geliyor. Bunun nedeni bu sektörlerin düşük borç ve stok oranına sahip, alacakları ve değişken maliyetleri yüksek sektörler olması. 

Enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenmesi beklenen şirketler listesinde ise Migros, Ülker ve Mavi Giyim öne çıkıyor. Bu listeye endüstri sektöründen stok devir hızı görece yüksek Aselsan, Hektaş, Otokar, Ereğli ve Kordsa’yı da eklemek mümkün. 

Enflasyon muhasebesinden negatif etkilenebilecek şirketler için bir diğer kriter de stok miktarı. Stoklarını uzun zamandır elinde tutan şirketler enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenecekler.

İşte o listedeki hisseler …

1-Hektaş (Stok Devir Hızı) 281,7 gün
2-Otokar (Stok Devir Hızı) 192,3 gün
3-Aselsan (Stok Devir Hızı) 178,8 gün
4-İmaş Makine (Stok Devir Hızı) 169,9 gün
5-Ereğli Demir Çelik (Stok Devir Hızı) 156,8 gün

Enflasyon muhasebesi sonrası bankaların karları yüzde 60’tan fazla düşebilir

Enflasyon muhasebesinin önemli bir ayağını ise bankalar ve finans kuruluşları oluşturuyor. Zira yüksek enflasyonist ortam banka ve finans kuruluşları karlarında büyük artış yarattı. Ancak enflasyon muhasebesi uygulaması sonrası bu karlılıklar adil verilerle yeniden hesaplanacak. Bu hesaplama sonrası bankaların karlarında büyük düşüşler görülebilir. Uzman yorumlarına göre, son yıllarda bankacılık sektöründe ise ciddi operasyonel kârlılık konuşuyoruz. FAVÖK yani faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlarda bankalar adeta parladılar. Fakat enflasyon muhasebesi ile net kârlar yaklaşık yarı yarıya olabilecek şekilde gerileyecek. Hatta Akbank ve Garanti Bankası’nda 2022 yılına ait net kâr rakamları yaklaşık üçte birine düşüyor.

Karlar düşse de bankacılık hisseleri düşmez aksine artar

Fakat bankacılık hisse senetlerinin piyasa fiyatı hali hazırda zaten defter değerlerinin altında iken daha da düşer mi derseniz, tam aksine bankacılığa enflasyon muhasebesi diğer kalemlerin etkisi ile pozitif bile yansıyabilir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.