Emekli maaşı aniden kesilen kadının hayatı kabusa döndü!

İngiltere’de yaşayan 90 yaşındaki Elizabeth Fletcher adlı kadının emekli maaşı aniden kesildi. Yaşlı kadın tek gelir kaynağını kaybedince hayatı kabusa döndü.

Emekli maaşı aniden kesilen kadının hayatı kabusa döndü!
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

DERYA ÖZGÜR/ÖZEL HABER

İngiltere’nin Batı Yorkshire’daki Hemsworth’tan Elizabeth Fletcher için eyalet emekli maaşı bir can simidiydi.

90 yaşındaki bu kişi, emeklilikte ana gelir kaynağı olarak bunu değerlendiren dört emekliden biri arasında yer alıyordu.

En önemlisi Elizabeth’in haftada 201 sterlinlik (8 bin TL) devlet emekli maaşı ve emeklilik kredisi ödemeleri, 15 Ocak’ta taşındığı yeni bakım evinin ücretlerini de karşılıyor.

Dolayısıyla, 26 Ocak’ta Elizabeth’e yerleştikten sadece 11 gün sonra Hükümet aniden Elizabeth’e yapılan tüm ödemeleri durdurunca, yeni hayatı kaosa sürüklendi.

Sonraki dokuz hafta boyunca Elizabeth yaklaşık 2.000 sterlin (80 bin TL) değerindeki ödemeyi kaçırdı.

Kızı Wendy, annesinin neden artık devletten emekli maaşı almadığını öğrenmek için tüm çabalarına rağmen Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt alamadı.

Para olmadan, dokuz mil uzakta Wakefield’da yaşayan 63 yaşındaki Wendy, annesinin bakım evinden atılmasından korktuğunu söylüyor.

Wendy şunları söylüyor: ‘İnanılmaz derecede stresliydi. Annemin durumu pek iyi değil ve bu sorunla baş edemiyor, bu yüzden bu işi kendim üstlendim. Ancak yardım için yetkililere ulaşmak imkansız görünüyor.

‘Saçlarımı yoluyorum ve elimden gelen her şeyi yapıyorum.’

Wendy, 26 Ocak’ta emeklilik departmanını annesinin bir bakım evine taşınacağı konusunda uyardığını söyledi.

Ocak ayına kadar Elizabeth, evinizde size bakacak birine ihtiyaç duyacak kadar ciddi bir engeliniz varsa, ekstra masraflara yardımcı olan bakım ödeneği aldı. Wendy, bakım evine taşındığında annesinin koşullarındaki değişikliği DWP’ye bildirdi.

Annesinin bakım ödeneğinin sona ermesini bekliyordu ancak devletin emekli maaşı ve emeklilik kredisi ödemeleri de derhal durdurulunca şok oldu.

Wendy, ‘Her şeyi kitabına uygun yapmaya çalıştım ama bu bir kabusa dönüştü’ diyor.

‘Bakım evinden faturalar gelmeye devam ediyordu ve ödeme yapmadığı için tahliye edileceğinden endişeleniyordum.’

Beş çocuk annesi ve beş çocuk büyükannesi Elizabeth, gençliğinde çalışan erkeklerin kulüplerinde şarkı söylediğinde Kuzey’in Shirley Bassey’si olarak biliniyordu.

Hayatı boyunca hastane asistanlığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde çalıştı.

Wendy, Elizabeth’in bir fincan çay yapmak gibi basit görevleri nasıl yapacağını artık hatırlayamadığı zaman tam zamanlı bakıma ihtiyacı olduğunun açıkça ortaya çıktığını söylüyor. Wendy, semptomlarının demans olarak ortaya çıktığına inanıyor.

40 yılı aşkın süre polis teşkilatında çalışan ve en son polis topluluğu destek görevlisi olarak görev yapan Wendy, lösemi hastası ve erken emekli oldu. Bu çilenin kendi fiziksel ve zihinsel sağlığına büyük zarar verdiğini söylüyor.

Eski memur, emeklilik departmanını aramak için saatler harcadı, ancak tüm çabalarına rağmen kimse ödemelerin yeniden başlatılmasına yardımcı olmadı.

Wendy, bir yetkiliyle konuşmak için saatlerce bekledikten sonra, sorunu çözemeyen ‘kaba, yardımcı olmayan ve deneyimsiz’ işçilerle karşılaştığını söyledi. Üç kez telefon görüşmesi sırasında hat kesildi.

Şöyle diyor: ‘Telefonu kapatmaya devam ettiler. Bunun onlar için çok karmaşık hale gelmesinden mi kaynaklandığını bilmiyorum ama görüşme aniden sona erecekti.’

Çağrının her sonlandırılışında Wendy, başka bir çalışanla konuşmak için bir saat daha beklemekle karşı karşıya kaldı. Hayal kırıklığı onu gözyaşlarına boğdu.

Mart ayında Wendy, annesinin yakında bakım evinden tahliye edileceğinden korktuğu için çaresizlik içinde yerel milletvekili Andrea Jenkyns ile temasa geçti ve o da DWP’ye yazdı.

Aniden ödemeler hesabına yattı

Ödemelerin durdurulmasından dokuz hafta sonra Wendy, Elizabeth’in hesabına 1.809,45 £ yatırıldığını görünce rahatladı. Ancak açıklama yapacak bir mektup ya da telefon almadı.

‘Para bir gün ortaya çıktı. Benden herhangi bir özür dilemediler ve bunun neden olduğunu bana söylemediler’ diyor.

Money Mail ile iletişime geçildiğinde DWP, ödemelerin normal şekilde devam edeceğini doğruladı. 

Bir sözcü şunları söyledi: ‘Bayan Fletcher’ın emekli maaşı ödemelerini yeniden başlattık ve askıya alma süresini karşılamak için vadesi geçmiş borçları ödedik. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.’

Emeklilik dairesinin yaptığı idari hata nedeniyle ödemelerin durdurulduğu anlaşıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.