Egzersiz yapmak için en ideal saat!

Sabah işe gitmeden önce mi yoksa akşam iş dönüşünde mi egzersiz yapmak daha iyi? Fitness uzmanları günün en çok kalori yakacağınız saatini açıkladı.

Egzersiz yapmak için en ideal saat!
Yayınlama: 14.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bu çok eski bir tartışma: günün hangi saatinde egzersiz yapmak en iyisidir? Spor salonuna sabahın erken saatlerinde, yarı uykuluyken mi, yoksa uzun bir iş gününden sonra bitkin bir halde mi egzersiz yapmalısınız?

İlgi çekici yeni bir çalışma bu sorunun yanıtını bulmuş gibi görünüyor. 

Sidney Üniversitesi’nden araştırmacılar, gece egzersiz yapan kişilerin kalp hastalığına yakalanma ve ölme riskinin, sabah egzersiz yapanlara göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Çalışma,  akşam 6’dan sonra egzersiz yapan obez kişilerin, hiç egzersiz yapmayan obez kişilere kıyasla yüzde 61 daha düşük ölüm riskine ve yüzde 36 daha düşük kalp hastalığına yakalanma riskine sahip olduğunu buldu.

Obezler için…

Ancak sabahları egzersiz yapan obez kişilerin faydasının yarısı kadar olduğu görüldü; bu kişilerin ölme olasılıkları yalnızca yüzde 33, kalp hastalığına yakalanma olasılıkları ise yüzde 17 daha azdı.

Çalışma yazarı Dr. Matthew Ahmadi, “Egzersiz kesinlikle obezite krizinin tek çözümü değil, ancak bu araştırma, aktivitelerini günün belirli zamanlarına göre planlayabilen kişilerin bu sağlık risklerinden bazılarını en iyi şekilde dengeleyebileceğini öne sürüyor” dedi. 

Sidney Üniversitesi araştırmacıları, sekiz yıl boyunca yaş ortalaması 62 olan yaklaşık 30.000 obez kişinin egzersiz rutinlerini ve sonuçlarını analiz etti. Çalışmanın başında bireyin fiziksel aktivitesini bir hafta boyunca 24 saatlik bir fitness takipçisi kullanarak takip ettiler.

Fiziksel aktiviteleri sadece egzersizle sınırlı değildi, aynı zamanda yürüme, ev temizliği gibi şeyleri de içeriyordu.

Katılımcılar, etkinliklerinin büyük kısmının ne zaman gerçekleştiğine bağlı olarak dört kategoriye ayrıldı: sabah, öğleden sonra ve akşam. Sabah sporcuları sabah 6’dan öğlene kadar antrenman yaptı. Öğleden sonra sporcular öğleden 18.00’e kadar egzersiz yaptılar. Akşam sporcuları saat 18.00’den gece yarısına kadar antrenman yaptı. 

Sekiz yıl sonra bilim insanları verileri analiz ederek yaş, cinsiyet, sigara içme alışkanlıkları ve diyet alımındaki farklılıkları hesaba kattı. Ayrıca önceden kalp rahatsızlığı ve kanseri olan bireyleri de içermiyorlardı.  

Akşam egzersizleri diğer gruplarla karşılaştırıldığında en iyi sonuçları elde etti. Öğleden sonra yapılan egzersizlerin akşama göre daha az etkili olduğu, ölüm riskinin yüzde 40, kalp-damar hastalığına yakalanma riskinin ise yüzde 16 azaldığı görüldü.

Tip 2 diyabetle mücadele için önemli

Çalışma yazarı ve Charles’taki Mackenzie Giyilebilir Cihazlar Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Emmaneul Stamatakis, “Bu çalışma, fiziksel aktivite zamanlamasının gelecekteki obezite ve tip 2 diyabet yönetimi ve genel olarak koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik önerilerin önemli bir parçası olabileceğini öne sürüyor” dedi. 

Çalışma yazarları bunun neden böyle olabileceğine dair birkaç teori sunuyor.

Birincisi, günün sonunda kan şekeri seviyeleri genellikle daha yüksektir. Kan şekeriniz göreceli olarak yüksek olduğunda egzersiz yaparsanız, kaslar kan dolaşımından fazla şekeri çekip yakıt olarak kullanabilir, bu da size daha fazla enerji verir ve yakılan kalorilerin artmasına yardımcı olur. 

Bu, zamanla daha fazla kilo vermenize ve daha iyi sağlık sonuçlarına sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, gece egzersiz yapmanın gece boyunca kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğine ve bunun da kalp hastalığı riskini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar var .

Bir önceki araştırmanın sonuçları desteklendi

Japon ve Hollandalı araştırmacılar tarafından yapılan önceki araştırmalar, öğleden sonra ve akşam egzersiz yapmanın kan şekerini daha iyi stabilize edebileceğini ve insülin duyarlılığı riskini azaltabileceğini buldu.

Bu arada diğer çalışmalar, akşam egzersiz yapmanın stresi azaltıcı etkilere sahip olabileceğini ve duygusal yeme davranışlarını azaltabileceğini gösterdi.

DSÖ, 2022 yılında   obeziteyle yaşayan 890 milyon yetişkinin olduğunu tahmin ediyor. 

Çok fazla kilo taşımak, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve daha fazlası gibi bir dizi yaşam tarzı hastalığıyla ilişkilidir. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre 2021 yılında diyabetle yaşayan 537 milyon yetişkin vardı . 

Yeme alışkanlıkları, genetik ve tıbbi durumların tümü kişinin obezite geliştirme olasılığına katkıda bulunabilir. Ancak doktorlar düzenli olarak obeziteyle mücadelenin en iyi yollarından biri olarak düzenli fiziksel egzersiz yapılmasını öneriyor.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.